Прочитај ми чланак

Како су пробали да „превеслају“ Новака: Један детаљ га делио од депортације

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић већ недељу дана се налази у Аустралији, али је пет дана провео "иза браве".

Све док га суд у Мелбурну није ослободио и назначио да нема проблема са његовим документима о медицинском изузећу и захтевом за визу.

Foto: youtube.com

По доласку у Мелбурн, на аеродрому Туламарин су га припадници Пограничних снага задржали око шест сати.

Током више разговора, пробали су да му сугеришу како ће му виза бити отказана и да га натерају да усред ноћи, за двадесетак минута нађе решење за новонасталу ситуацију.

У данима након што се ово десило, постали су познати транскрипти разговора са службеницима Пограничних снага Аустралије, а један детаљ је посебно занимљив.

Службеници Пограничних снага су око четири изјутра пробали да предају документ на потпис Ђоковићу.

„Настављамо у 3.55 часова по локалном времену. Новаче, на основу информација које сте нам доставили које су нам биле од помоћи, даћу вам документ који наглашава намеру о поништавању ваше визе. Молим вас да прочитате све“, каже службеник.

Ђоковић му одговара питањем: „Да ли ми отказујете визу“, и додаје да не разуме о чему је реч.

„Постоји намера да вам се поништи виза у складу са чланом 116 Миграционог акта 1958. Када вам дам овај папир, даћу вам 20 минута или колико тражите, да нам дате разлог зашто мислите да она не треба да буде поништена“, рекао је даље човек из Пограничних снага.

Новак је рекао да нема више шта да пружи од докумената и тражио је да се разговор помери за јутро, када ће моћи да позове Тениски савез Аустралије и званичнике Владе Аустралије.

„Знате, стављате ме у ситуацију, шта могу да одговорим на то? Дајете ми 20 минута да урадим шта? Одмах вам кажем да немам ништа да вам додам. Ако можете, чекамо до осам ујутру и тада ћу назвати Тенис Аустралију да решимо ово. Али сада?“, прокоментарисао је Ђоковић резигнирано.

Да је тада другачије поступио, можда случај не би ни дошао до суда, на ком је Новаку одобрен останак у Аустралији.

Суд је у понедељак одлучио да Новак може да остане у тој земљи и по свој прилици ће се такмичити на Аустралијан опену за рекордну 21. титулу са Гренд слемова.