Прочитај ми чланак

КАКО ДО РИЈА: Три турнира, 18 екипа и само три визе за Бразил!

0

srpski kosarkasi ep

Србија је поразом од Литваније у полуфиналу Евробаскета изгубила шансу да се бори за злато, али у исто време остала је и без директног пласмана на Олимпијске игре наредне године у Рио де Жанеиру! Наши момци у недељу од 14 против домаћина Француске играју за бронзу, а одмах после тог меча, како год да се он заврши, Сале Ђорђевић и његови изабраници могу да се окрену додатним квалификацијама које их очекују на путу за ОИ.

ФИБА ће организовати три квалификациона турнира, укупно 18 репрезентација биће подељено у три групе са по шест тимова, а само освајачима тих такмичења биће уручене визе за Рио. Сви учесници још нису познати, али довољно је поменути имена селекција које су за сада обезбедиле доигравање па да буде јасно да пут до Бразила неће бити нимало једноставан.

Из Европе то је учинило пет екипа, рачунајући и Србију, три тима су са америчког континента, три из Африке, један из Океаније, затим три са Азијског шампионата (почиње за неколико дана) и на крају њима ће се прикључити још три тима организатора, који ће бити познати 23. новембра. За сада се као могући домаћини квалификација помињу Русија и Немачка.

Ево комплетног списка учесника квалификација:

ЕВРОБАСКЕТ (5): Француска, СРБИЈА, Грчка, Италија, Чешка
ШАМПИОНАТ АМЕРИКЕ (3): Канада, Мексико, Порторико
АФРОБАСКЕТ (3): Ангола, Сенегал, Тунис
АЗИЈСКИ ШАМПИОНАТ (3): Првенство тек треба да буде одиграно
ШАМПИОНАТ ОКЕАНИЈЕ (1): Нови Зеланд
ТРИ ДОМАЋИНА ТУРНИРА (3): Биће одређени 23. новембра

Након што буду познати сви учесници квалификација ФИБА ће сузити списак потенцијалних ривала Србије. Оно што се за сада засигурно зна јесте да су термини за одигравање квалификационих турнира од 5. до 11. јула наредне године.

Још није дефинитивно, али очекује се да на тим турнирима селекције буду подељене у две групе са по три тима, после чега би две првопласиране озбезбедиле пролаз у полуфинале…

Извор: Mozzartsport.com