Прочитај ми чланак

ЈОКИЋЕВ ДЕНВЕР ИМА 40% ШАНСИ ДА УЂЕ У ПЛЕЈ-ОФ, живот ће им загорчати Тео и Боби

0

Према сајту за предвиђање Денвер може да очекује две победе и два пораза до краја. Статситика каже да имају мање шансе у обрачуну са слабијим Клперсима, него са боље пласираним Портлансом и Минесотом.

Статистика игра важну (и све важнију) улогу у савременој кошарци, а посебно у НБА лиги, али кошарка није толико егзактна наука да се до краја може предвидети исход шампионата. Поготово је тешко предвидети ко ће се у Западној конференцији – где наступају сви наши играчи и тренер Игор Кокошков – пласирати у плеј-оф, пошто је четири до пет утакмица до краја разлика између четврте екипе на табели (Јута Игора Кокошкова) и деветопласиране (Денвер Николе Јокића) само две утакмице. Ни десети Клиперси (Теодосић и Марјановић) не заостају много (једна победа мање од Денвера) и даље има шансе за пласман.

Ако томе додамо и Минесоту (Бјелица) која је међу тимовима на клацкалици, сви „српски“ тимови осим Сакрамента (где је генерални менаџер Владе Дивац, а један од најбољих играча Богдановић) учествују у овој несвакидашње неизвесној борби за доигравање.

Погледајте тренутну табелу

Е сад, пошто је све толико замршено, није згорег консултовати статистику и специјалисте за предвиђања како бисмо покушалчи да одгонетнемо која екипа има колико шанси за пласман.

Према специјализованом сајту „538“ који је најтачније предвиђао америчке председничке изборе, Денвер има 40% шанси да буде међу осам најбољих екипа, што је мање од главних конукераната Њу Орлеанса (58%) и Минесоте (чак 88%). Клиперси имају нешто мање шанси, тек 24 одсто.

Погледајте како би изгледала табела са највећеом вероватноћом. Проценти означавају шансу неког тима да уђе у плеј-оф

Денверу предстоје још четири утакмице до краја, од чега су две против Минесоте. Са те две победе би дошли у знатно бољу позицију. Такође их очекује сусрет са Портландом који је већ обезбедио пласман у плеј-оф, али ће се борити да задржи трећу позицију, као и са Клиперсима који још нису одустали од плеј-офа.

Према законима вероватноће, ако се укрсте фактори снаге екипа, поивређених играча, домаћег терена, мотивације, и исхода у сличним ситуацијама у историји, Денвер може да очекује две победе у ове четири утакмице.

Интересантно је што Денвер има веће шансе за победу против јачих екипа – против Минесоте код куће и против Портланда. Против Минесоте на домаћем терену им се даје 71 одсто шанси за победу, а против Портланда 59 одсто.

На гостовањима имају мању вероватноћу да ће победити. Против Клиперса је фаворит екипа Теодосића и Бобија Марјановића са чак 67 одсто, док у последњем мечу на гостовању Минесоти, Денвер према садашњем стању ствари има само 37 одсто шанси за победу.

Када се све сабере и одузме то је 40 одсто шанси за пласман у плеј-оф. Како ове сезоне игра Денвер, и пошто су очигледно Јокић и другови у налету, то можда буде и сасвим довољно за изненађење.