Прочитај ми чланак

Једна од највећих легенди САД фудбала је Србин: Некадашњи играч Звезде испред …

0

Предраг Радосављевић - Преки нашао се на 18. месту најбољих и најутицајнијих играча МЛС лиге у њеној историји

Од када је основана МЛС (Мајор Леагуе Соццер) лига 1995. сваке године је све атрактивнија и продуктивнија, па тако од некадашње „Меке“ играча за окончање каријера полако постаје и фабрика фудбалера за Европу.

Тако угледни портал “90мин“ направио листу од 50 играча која су највише допринела развоју амричког шампионата, а на високом 18. месту нашао се и један Србин Предраг Радосављевић – Преки. На овом списку нема играча типа Андреа Пирла или Френк Лампарда који су велика имена, али нису много времена провели у лиги, па самим тим јој нису много ни допринели.

На листи се још налазе играчи попут Златана Ибрахимовића, Тјери Анрија, Вејна Рунија, Робија Кина, Лендона Донована, Мигела Алмирона… али и један Србин – Преки.

Ко је Предраг Радосављевић – Преки

Американци не заборављају шта је Преки донео њиховом фудбалу. Био је пионир модерне и прве професионалне лиге, а пре тога је постављао незамисливе стандардне, због којих је заиграо и за њихову репрезентацију.

Предраг Радосављевић је рођени Београђанин, а фудбалску каријеру је започео у млађим категоријама Чукаричког, али у сениорски стаж улази у дресу Црвене звезде. Није се много наиграо на Маракани, свега два наступа за две и по сезоне па са 23 године, првог дана 1986. одлучује се за одлазак у далеку, и тада фудбалски аматерску Америку. Ни слутио није да ће тамо постати легенда.

Америка тада није имала професионалну лигу на отвореном, већ су се све утакмице играле у затвореном, а ту је Преки био ’’тата-мата’’.

Пет година је прво са великим успехом носио дрес Такома Старса за које је на 247 утакмица постигао 209 голова.

Успех је још већи када се зна да Београђанин рођен 1963. игра на позицији везисте са офанзивнијим дејствима, а не нападача.

У том периоду Преки је три пута заредом играо на Ол-стару и два пута, 88. и 89. проглашаван је за најбољег фудбалера лиге.

Како је био велика звезда 1989. аплицира за Америчко држављанство како би могао да заигра за репрезентацију земље која га сматра херојем и идолом.

У Америци је играо још и за Сент Луис Сторм за које је постигао невероватна 103 гола на 91 утакмици. Након тога следи позив који му мења живот у потпуности.

Те 1992. Преки добија позив да се врати професионалном фудбалу на отвореном и то ни од кога другог него од енглеског прволигаша. Србин долази у колевку фудбала и облачи дрес Евертона. Медији су то дочекали са доста скепсе међутим, за две сезоне у којима је одиграо 46 утакмица и постигао четири гола Преки је оставио добар утисак.

Враћа се у Америку 94. и то само како би показао да је прерастао ту лигу јер је на 32 утакмице постигао 67 голова па је повратак у Енглеску био сасвим очекиван.

Обукао је дрес Портсмута за који је одиграо добру сезону међутим, уследио је позив из Америке који се није могао одбити.

Преки је био позван да као највећа легенда дворанског фудбал буде актер историјске прве професионалне лиге на отвореном у Америци под називом МЛС лига (Мајор Леагуе Соццер).

Србин се враћа 1996. и облачи дрес Канзас Сити Визардса у којима и завршава каријеру 2005. године. У том периоду само је једну годину провео у дресу Мајами Фјужна, а све остало је предводио Канзас са 71 постигнутим голом на 218. утакмица.

Почетак професионалног фудбала значило је и формирање професионалне репрезентације Америке, која није могла да се замисли без Прекија. Као амерички држављанин за њихов национални тим играо је пет година, а одиграо је 28 утакмица на којима је постигао четири гола.

Од 2006. се бави тренерским послом прво у Чивасу, потом у Торонту, Сакраменту, Сент Луису да би од прошле године обављао функцију помоћног тренера Сјетла.

У званичном избору Преки је заузео 18. место најбољих фудбалера свих времена у МЛС лиги коју је играо већ као ветеран.

50 најбољих у МЛС лиги свих времена

У педесет најбољих успели су да се “угурају“ Вејн Руни и Златан Ибрахимовић који заузимају 49. односно 48. место. некадашње звезде Европског фудбала нису дуго боравиле у МЛС лиги, дошле су у позним годинама тако да нису имале неке велики утицај на лигу, стоји у образложењу.

У првих 50. нису успели да се “ушуњају“ играчи типа Андреа Прило и Френк Лампард који у свакој Европској листи се налазе сигурно међу 10, 20 најбољих, али нису били довољно дуго на америчком тлу да би оставили траг.

На 40. месту је Амерички нападач Жози Алтидоре, можда познатији играчима Фудбал Менаџера. Више је обећавао на игрици него што је заправо урадио у стварности. Умео је да заблиста у појединим тренуцима, али није успевао да има континуитет па се због тога задржао у МЛС-у, а не у Европи.

Зимус је из Атланте у Њукасл за 24 милиона евра прешао Мигел Алмирон и он се налази на 36. месту. Са Жосефом Мартинезом, који је на овој листи на 29. месту, водили су Атланту до највећих успеха у историји клуба прошле године. Били су нерешиве енигме свих противничких одбрана.

Легендарни амерички задњи везни Мајкл Бредли заузео је тек 32. место. За Торонто игра већ пет година од када је из Роме стигао за 7,4 милиона евра.

На 21. месту је један од најталентованијих Италијана коме се предвиђала блистава каријера у Јувентусу, али тај епитет никада није оправдао Себастиан Ђовинко.

Иако многи критичари Тјерија Анрија сврставају у једног од најбљих нападача са краја прошлог и почетка овог века, на овој листи заузео је 20. место.

На одличном 18. месту је београдски Американац Предраг Радосављевић Преки.

Испред Прекија су легенде као што су Карлос Валдерама на 14. месту и Давид Виља на 13.

Можда и најпознатији фудбалер који је икада играо у МЛС-у је Дејвид Бекам. Он је вероватно и покренуо целу “лавину“ долазака фудбалера из Европе у Америку међутим, популарни Бекс је “тек“ четврти на овој листи јер му недостају трофеји, стоји у образложењу постала “90мин“.

А трофеји не недостају Робију Кину и легендарном капитену америчке репрезентације Лендонову Доновану.

Након одличних игара у Ливерпулу и Тотенхему Кин је решио да 2011. пређе Антлантик и да свој легендарни статус прошири и на Америку. У томе је у потпуности успео и на овој лити заузео је друго место.

Међутим неприкосновен је ипак Лендон Донован који је готово цео овај век провео у МЛС-у. Некадашњи фудбалер Леверкузена, Бајерна, Евертона у Америци је први пут сениорски фудбал заиграо 2001. када је три године играо као позајмљени играч Леверкузена. Дрес ЛА Галаксија први пут облачи 2005. и носи га све до 2009 када је позајмљен Бајерну. Потом је још два пута бивао позајмљен Еверотну и још једном је напустио Америку како би се отиснуо у Мексику.

Иако је каријеру прекидао три пута, први пут 2015., потом 2017., а онда и на почетку прошле године, након два повратка у ЛА Галакси, сада је на почетку 2019. решио да помогне маленом Сокерсу.

Топ 10 играча у историји МЛС-а:

10. Тони Меола
09. Еди Поуп
08. Марко Ечевериа
07. Двејн де Росарио
06. Џеф Агус
05. Џејми Морено
04. Дејвид Бекам
03. Крис Вондоловски
02. Роби Кин
01. Лендон Донова