• Почетна
  • СПОРТ
  • УЕФА наредила формирање балканске фудбалске лиге од 2015?
Прочитај ми чланак

УЕФА наредила формирање балканске фудбалске лиге од 2015?

0

Регионална фудбалска лига са 16 клубова из бивше Југославије, Бугарске и Мађарске почеће на пролеће 2015. године, тврде новинари хрватског „Глобуса“ који су имали увид у план УЕФА који је изнет свим поменутим странама на састанку у Будви.

Према наводима тог хрватског листа, у лиги ће учествовати клубови из Србије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, Бугарске и Мађарске, а представници Фудбалских савеза из свих тих држава наводно су подржали тај план.

Састанком у Будви је руководио заменик главног секретара УЕФА, Грк Теодор Теодоридис, а присуствовао му је и члан Извршног комитета УЕФА, Јоан Лупеску из Румуније. Србију је, према сазнањима „Глобуса“, на састанку који се тицао формирања балканске лиге представљао председник наше Фудбалског савеза Томислав Караџић, Црну Гору Дејан Савићевић, Босну и Херцеговину Ивица Осим, Словенце Александер Чеферин, Хрвате председник њиховог Савеза Давор Шукер и потпредсеник комисије за такмичење УЕФА ДАмир Врбановић, а Македонце Илчо Ђорђоски.

На дводневној будванској седници, на којој је било покренуто и неколико других тема, „отворена је стара идеја о регионалном повезивању клубова са простора бивше Југославије или југо­источне Еуропе“, наводе хрватски медији који се баве анализом писања „Глобуса“.

„Отвориле су се старе, већ свима добро познате сумње о томе је ли напокон сазрео тренутак да се и званићно покрене иницијатива о одигравању таквог једног такмичења или с тим суперамбициозним пројектом ваља још причекати. Како сам дознао из извора блиских УЕФА, сви учесници су изразили априорну заинтересованост за ту идеју, али, истовремено, и одређену скепсу, због низа објективних разлога што их, у суштини, и није тешко разумети“, пише аутор чланка у „Глобусу“ Дарко Худелист.

 

( Б92 )