Прочитај ми чланак

БРАВО ШАМПИОНИ! И Олимпијски комитет положио оружје пред руским патриотизмом!

0

Међународни олимпијски комитет (МОК) реаговао је на певање руске химне од стране хокејаша који су на Играма у Пјонгчангу освојили злато.

Подсетимо, одлуком МОК-а, због навода о „државном подстицању допинга“, руски спортисти су под посебним условима добили право да учествују на управо окончаним Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји. Нису могли да са надмећу под својом заставом, али ни под именом и са обележјима земље, нити да чују звуке химне у случају освајања злата. Али, њихови хокејаши нису за ту забрану много марили када су у последњем мечу на Играма освојили титулу после драматичног меча са Немцима.

© REUTERS/ Grigory Dukor

Наступајући као „Олимпијски спортисти из Русије“, без националних обележја, они су у финалу најпре са играчем мање дали гол за 3:3, чиме су изборили продужетак.

А онда, у правој драми, пред сам крај продужетка новим поготком дошли су до коначних 4:3, тиме и победе, као и златних медаља.

Када су им оне уручене, на највише место у леденој дворани подигнута је, уместо руске, застава Међународног олимпијског комитета.

У хали је том приликом интонирана химна олимпијског покрета, али то није сметало хокејашима из Русије да, загрљени, загрме – певајући руску химну.

После овог догађаја, ишчекивала се реакција Међународног олимпијског комитета, јер је прекршено једно од његових правила о учешћу Руса, али… Изгледа да су и у овој, кровној организацији светског спорта, схватили да је једно „кршење правила“, а друго певање из душе. И, управо се то може видети у кратком саопштењу МОК-а овим поводом:

„Како ми разумемо ствари, ово што се десило (после завршетка хокејашког финала на Олимпијским играма у Пјонгчангу), десило се због снажних емоција спортиста који су управо били освојили злато и то у необичним околностима“, наводи се у кратком саопштењу, које је јавности пренео ТАСС.

Пркос је, дакле, имао своју цену: свет је рекао своје, једно обично – „браво, шампиони“, МОК је и поред чврстог става према Русима морао да се сложи да су, чак и ослабљени, освојили злато и из срца запевали, а допинг борба, или како би је неки назвали – „политичка борба на све могуће начине“, остављена је за друге дане и друге ситуације.

Подсетимо, „Олимпијски спортисти из Русије“, лишени више десетина спортиста којима је МОК забранио учешће, заузели су 13. место у укупном пласману на Зимским олимпијским играм у Пјонгчангу, са два злата, шест сребрних медаља и девет бронзаних.

Та тринаеста позиција је на основу уобичајене процедуре да се државе рангирају по броју освојених златних медаља, а када би се ранг листа правила по укупном броју медаља, Руси би делили шесто место, за земљом-домаћином, Јужном Корејом.

Пре хокејаша, олимпијским златом се у Пјонгчангу окитила 15-годишња Алина Загитова, која је освојила најсјајнију олимпијску медаљу у појединачној конкуренцији у уметничком клизању. Она је претходно поставила нови светски рекорд у кратком програму и то само 15 минута након што је претходни остварила њена сународница Јевгенија Медведева.