Прочитај ми чланак

ГРМЕО ЦЕО СТАДИОН ПРОТИВ ИЗРАЕЛА: Усташки поклич у Осијеку с којим су Јевреји убијани у НДХ-а

0

Хрватски навијачи узвикивали су усташки поздрав „За дом спремни“ током пријатељског меча са Израелом!

Навијачи у Осијеку су неколико пута узвикивали „За дом спремни“, а утакмица није прекинута. Иначе, меч су водили мађарски арбитри на челу са Иштваном Вадом.

Утакмици је присуствовао и хрватски премијер Тихомир Орешковић. Хрватска је у среду победила 2:0.

После меча сви су хвалили атмосферу у Осијеку и понашање навијача и нико се од званичника није нашао да осуди усташке поздраве поготово што је утакмица играна против Израела.

Поједини хрватски медији осудили су данас понашање навијача у Осијеку и сви се питају зашто утакмица није прекинута?!
Хрватски медији подсећају да су Јевреји, Срби и припадници других народа убијани током ИИ светског рата за време НДХ, као и да је главни поклич усташких власти био „За дом спремни“.

На снимку на 9:15 чују се повици са трибина стадиона у Осијеку.

„Опет смо чули исте повике. Мислим да је закон у том погледу прилично јасан. Утакмица је морала да буде прекинута“, рекао је председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус.

Он је истакао да разочаран изостанком било какве реакције хрватских власти. Орешковић је био на трибинама и није реаговао, ХТВ је оценила навијање као величанствено, док је селектор „ватрених“ Анте Чачић рекао да су навијачи били за десетку.

„Све ми ово личи на Немачку 19333. и на Хрватску из 1941. године“, нагласио је Краус за Индеx.хр и додао да објашњење полиције о томе да не могу да реагују на усташке повике, јер је реч о маси људи само доказ како хрватске власти реагују.

Јосип Шимунић је пре неколико година после победе Хрватске против Исланда у баражу за СП 2014. повео скандирање „За дом спремни“, што је прихватила публика на стадиону „Максимир“ у Загребу. ФИФА је казнила Шимунића с десет утакмица суспензије због које је пропустио Мундијал у Бразилу. Фудбалер се жалио на ову одлуку, али је ЦАС потврдио казну. Међутим, Шимунић се жалио Савезном суду у Швајцарској, који је одбио жалбу. Шимунић је тренутно члан стручног штаба хрватске репрезентације.

Извор: Курир