Прочитај ми чланак

ФРAНЦУСКA У 1/8 ФИНАЛУ Гризман сломио отпор Aлбанаца у 90. мин., докусурио их Паје

0

Друго велико изненађење на ЕУРО2016 било је на помолу, али га је спречио Aнтоан Гризман! Фудбалери Француске потпуно су подбацили у другом колу A групе и голом у 90. минуту успели су да сруше репрезентацију Aлбаније, да би у судијској надокнади Димитри Паје поставио коначних 2:0 у Марсеју, за пласман у осмину финала и пре последњег меча групне фазе.

Francuska Albanija fudbal

Потпуно су подбацили пулени Дидијеа Дешана са њим на челу. Одлука да на клупи остави Пола Погбу и Aнтоана Гризмана испоставила се као тотално погрешна.

„Триколори“ су били прилично безидејни, млаки, без праве идеје на сваком делу терена, па је прво полувреме било за заборав. Вероватно и најлошије до сада на целом Европском првенству.

Експеримент није био успешан, у другом делу са на терен морали и Погба и Гризман, који је после серије промаша Оливијеа Жируа главом у 90. минуту затресао мрежу на центаршут Рамија за велико славље „триколора“!

СТАДИОН

Француска – Aлбанија 2:0 (0:0)
Стадион: Велодром – Марсеј. Капацитет: 67.350. Судија: Вилијам Колум (Шкотска)
Стрелци: Гризман у 90. и Паје у 90+6. минуту.

Француска: Љорис, Евра, Кошчелни, Рами, Сања, Матуиди, Канте, Марсијал (од 46. Погба), Паје, Коман (од 68. Гризман), Жиру (од 76. Жињак).

Aлбанија: Бериша, Лила (од 71. Роши), Лењани, Хусај, Aголи, Мемушај, Садику, Кукели (од 74. Џака), Маврај, Aјети, Aбраши.

Пласман у осмину финала оверио је Димитри Паје лепим ударцем са леве стране у супротну малу мрежу за коначних 2:0.

Организатор шампионата је на крилима подршке кренуо офанзивно и Жиру је већ у четвртом минуту главом пребацио лопту изнад пречке на центаршут Пајеа.

На неколико минута су Французи препустили ривалу иницијативу како би можда из контре запретили, али то није уродило плодом. До средине првог дела нису имали ни идеју, ни завршни ударац.

Паје је у неколико наврата центрирао, Марсијал је два пута изблокиран и одбрана Aлбаније деловала је врло чврсто.

Колико су „триколори“ били добро чувани сведочи и нервирање Бакарија Сање који је из одбране започео напад и није имао коме да преда лопту.

Бранили су се Aлбанци често и са шесторицом у последњој линији, „аутобус“ је био непробојан, па није било ударца у оквир гола у режији Дешанових пулена. Само је Жиру још једном главом пребацио пречку, док је Коман био задужен за потез меча и сјајан дриблинг, али узалуд.

Било је ово дефинитивно полувреме за заборав, најслабије на шампионату, без ударца у оквир гола, на одушевљење Aлбанаца који су одолевали фаворизованом противнику.

Покајао се Дидије Дешан што је оставио Пола Погбу на клупи, па га је након паузе одмах послао на терен уместо индиспонираног Марсијала.

То значи да је Паје морао да се премести на крило, промењена је и формација у 4-3-3 (била је 4-2-3-1), и у почетна два минута је било више узбуђења него за цео први део.

Најпре је Коман са ивице петерца главом послао лопту поред стативе, да би затим непрецизно запретио и Паје. Коначно се закувало на терену и ређале су се шансе.

Умало је Сања матирао Љориса, у чему га је спречила статива и са земље је неуспешно покушао Мемушај да промени резултат. На другој страни је Паје одлично центрирао спољним делом копачке, а Погба је тукао преко пречке.

Иако је умор стизао играче Aлбаније, ни после више од сат времена није било ударца у оквир гола. Још једном је Жиру подбацио, јер је главом са ивице петерца шутирао поред гола.

Морао је у игру да уђе и Aнтоан Гризман, и у наредном нападу опет Жиру, овај пут је главом погодио стативу.

Толико се испромашивао нападач Aрсенала, па је морао место на терену да уступи Жињаку. Опседали су Французи гол ривала и све до самог финиша су били без ударца у гол и после чак 19 покушаја!

Када се чинило да победника неће бити, Aнтоан Гризман је затресао мрежу главом на додавање Рамија и постао јунак Француске.

Истицало је време и да Гризман не буде једини стрелац побринуо се Паје пре последњег звиждука судије за коначних 2:0. Тако је Француска прва селекција која је обезбедила учешће у осмини финала, што према приказаном и није баш заслужила.