• Почетна
  • СПОРТ
  • ФК Звезда : Ко потписује уговор, с ким се преговара, а које отписан
Прочитај ми чланак

ФК Звезда : Ко потписује уговор, с ким се преговара, а које отписан

0

cz igraci

(Мондо)

У Црвеној звезди враћају се редовним активностима у проналажењу једног шпица и двојице штопера. Мрђа ускоро на преговорима, Араухо потписује у среду, Егвуекве све даље од Београда.

ЛИСТА: Извесни Мрђа, неизвесни Абубакар, нереални Катаи и забрањени Бабовић
Драган Мрђа ускоро ће бити у Београду, где ће са менаџером посетити просторије ФК Црвена звезда, потврђено је МОНДУ.

После тог састанка требало би да се знају две ствари: да ли ће Мрђа постати нови нападач клуба у којем је играо, односно да ли Абубакар Оумару неће постати нови нападач клуба у којем је играо.

Још једна ствар, поред тога што је Мрђа слободан играч, гурнула је Оумаруа у други план. Бар тренутно. То је могућност да у четвртак заигра за Војводину против Хонведа у квалификацијама за Лигу Европе, што би значило да, све и да оствари трансфер у Црвену звезду, не би имао право наступа и квалификацијама за Лигу Европе, односно бар до пласмана у групну фазу.
Према сазнањима МОНДА, а о томе смо увелико писали, раскид уговора између Мрђе и швајцарског Сиона померио је приоритете код челника Црвене звезде, када је потреба за новим нападачем у питању. Те потребе, до повреде Ђорђа Ракића и продаје Огњена Мудринског, практично није ни било.

У сваком случају, већа је потреба за, не једним, него двојицом штопера. Као што је и најављено, 19-годишњи Мигел Араухо Бланко потписаће уговор са Црвеном звездом када, вероватно у среду поподне, буде допутовао у Србију.

Овај „дил“ Црвену звезду коштаће око 200.000 евра, Араухо би требало да зарађује 7.000 евра месечно.

Обештећење за Арауха сузило је тренутне могућности клуба да преговара око откупа уговора нигеријског штопера Азубикеа Егвеуквеа (24), што је у понедељак уочи седнице Управног одбора МОНДУ признао и потпредседник клуба Ивица Тончев, један од заговорника Егвуеквеовог доласка у Љутице Богдана.

Све је извесније да ће се Управни одбор заложити да Кристијан Терлици (33), као слободан играч, буде то искусно појачање у одбрани уз којег ће стасати Араухо, Јован Крнета, Дарко Лазић и Марко Маринковић. Ако би преискусни Терлици дошао у Звезду, њему би то био први ангажман ван Италије, а уједно би тренер Славиша Стојановић добио првог играча овог лета на којем је сам инсистирао.

Ни то није занемарљиво у тренутку када се као треће могуће решење, поред Арауха, помиње и Уругвајац Серхио Родригез Будес (28), жеља спортског директора Зорана Стојадиновића.

У сваком случају, тај „искусан“ штопер није ургентан, јер сви у клубу верују да Црвена звезда и овако има квалитета да избаци исландски ИБВ (четвртак, 20.30, „Маракана“, улазнице за север већ су распродате).

Имена Вујадина Савића и Александра Луковића чешће се помињу у медијима, него што се могу чути у формалним и неформалним разговорима са члановима Звездине управе.

ВРЕМЕ ЗА ПРОБЕ ИСТИЧЕ

Робертс Омега (Либерија, 23), Костадин Стојанов (Бугарска, 26) и Илија Главан (Босна и Херцеговина, 22) и даље су на „проби“ код Славише Стојановића, али време им полако истиче.
У разговорима око појачања у одбрани мало ко и мало када, од челника Звезде, помиње неког од тројице играча. Ако се из тога може нешто закључити, они нису близу уговора, али…
Треба сачекати. Није немогуће да клуб неће имати другог избора него да изабере најбољег из овог трија.

Док је све извесније да ће нови штопери бити странци, појављује се још један разлог због којег ће црвено-бели предност дати Мрђи у односу на Оумаруа. Мада, Камерунац игра у Србији од 2008. године и, ако су Бразилци Клеверсон Кордоба Клео и Евандро Гоебел глатко добили пасоше после једне или две сезоне у Суперлиги, вероватно ни код Оумаруа не би постојала озбиљна препрека.

Александар Катаи, према сазнањима МОНДА, у овом тренутку није предмет разговора у канцеларијама Звездиног стадиона, тим пре што на позицијама крилних нападача клуб има играче под уговором. Довођењем „српског Балотелија“ из Олимпијакоса на позајмицу, у тренутку када се очекује додатни напредак Луке Милуновића и Филипа Касалице, била би поновљена грешка од прошле зиме када је Луис Гаридо доведен као позајмљен играч, на рачун Срђана Мијаиловића и Луке Миливојевића, двојице репрезентативаца.

Зоран Стојадиновић је због тога био пред одласком из клуба, а Звезда је изгубила Мијаиловића који је без обештећења отишао у Кајсери. Миливојевић је и даље у клубу и чека да његов пољуљани трансфер у Андерлехт коначно буде реализован и то за суму од три милиона евра, не мање.

Александар Кировски намеравао је да се разиђе са клубом, јер је схватио да ће највероватније Бобан Бајковић остати и ове сезоне. После састанка са Управом предомислио се и договорио се да оде на једногодишњу позајмицу у Земун, из којег ће бити моментално враћен уколико Бајковић ипак оде негде на путу до 31. августа.

Чини се да су се планови Звездине Управе око завршетка летњег прелазног рока вратили у „нормалу“ јутро после бурне вечери и поподнева, када је морало да се пресече: да или не за Стефана Бабовића. Током целог викенда вагали су у Љутице Богдана да ли да загризу јабуку, која је можда била отрована и на крају су се одлучили да не ризикују.

Иако после Управног одбора нико од присутних није желео да коментарише због чега не, више није ни тајна да Управа није желела да се суочи са првим озбиљним размимоилажењем са навијачима од њеног доласка у клуб у новембру.

Да Делије нису рекле шта мисле (а и намеравају да ураде), Бабовић би вероватно већ данас добио шал и дрес Црвене звезде, из трећег покушаја.

Овако, клуб је одлучио да озбиљно схвати најаве навијача да ће бојкотовати утакмице уколико се Бабовић појави на тренинзима.

Никола Јанковић