• Почетна
  • СПОРТ
  • ФИФА ПОПУШТА: Косово игра фудбалске утакмице, у Приштину долази Хрватска?
Прочитај ми чланак

ФИФА ПОПУШТА: Косово игра фудбалске утакмице, у Приштину долази Хрватска?

0

Fudbal-Kosovo-Hrvatska-670x447

 

Бечки дневник „Пресе“ пише да ће ФИФА већ 10.јануара у Цириху дати зелено свело за одигравање званичних пријатељских утакмица репрезентација Косова и Метохије

Косовски фудбалски савез се нада првој пријатељској утакмици и очекује да ће ФИФА већ 10.јануара у Цириху дати зелено свело за одигравање званичних пријатељских утакмица, истиче бечки дневник “Пресе”, који додаје да је пут ка жељеном пуноправном чланства у светској кући фудбала још дуг.

Функционер косовског савеза за међународне односе Артан Говори истиче да ће прва утакмица, која би, према његовим речима, могла бити организована већ у марту, засигурно бити одиграна у Приштини. “Да ли ће то бити против Хрватске, или неког другог тима, још не знамо. Једино што је сигурно јесте да ће прва званична утакмица репрезентације бити одиграна у Приштини“, поручио је он.

“Пресе” наглашава да је Косово, од када је једнострано прогласило своју независност фебруара 2008. у “фудбалском гетоу”, указујући да су отпор Фудбалског савеза Србије, али и политичке препреке до сада спречиле “премијеру Косова на међународној фудбалској сцени”. Међутим, истиче лист, након што је Гибралтару, и поред отпора Шпаније, ФИФА одобрила пријатељске утакмице, чини се да је дошло време и за косовске фудбалере.

“Пресе” подсећа да је Косово већ организовало неколико незваничних пријатељских утакмица против Албаније, Саудијске Арабије, Северног Кипра, Монака, као и швајцарских и шведских клубова, али да без одобрења ФИФА косовски савез није био у могућности да позива професионалце који играју у иностранству да носе “плави национални дрес”.

Због тога, тврди лист, косовски професионалци као што су Џердан Шаћири (Бајерн Минхен), Гранит Џака (Менхенгладбах), Валон Бехрами (Наполи) или Лорик Цана (Лацио) играју за стране репрезентације. “Швајцарска и Албанија користе косовске голгетере за своје потребе”, подвлачи “Пресе”. Говори је рекао да, и након што буде добијено одобрење ФИФА за пријатељске сусрете, косовски савез неће покушавати да наговори албанске и швајцарске репрезентативце да играју за “своју праву отаџбину”.

– То не би било примерно и све док не учествујемо у квалификацијама за Светско и Европско првенство немамо шта да понудимо играчима који су се квалификовали за Бразил – нагласио је он. Констатујући да ће квалификације за Европско првенство 2016. бити прерано за Косово, Говори сматра да би учешће у борби за Светско првенство 2018. било реално.

“Пресе” указује да ће ускоро најпознатији подмладак са Косова морати да одлучи за кога ће играти. У Приштини је и даље присутна нада да би Аднан Јанузај (Манчерстер Јунајтед), око којег се боре Белгија, Велика Британија и Албанија/ могао бити “звезда нове репрезентације Косова”.