Прочитај ми чланак

ФИБА – НИШТА ОД ДОГОВОРА: Евролига репрезентацијама нуди јако мало

0

Најављени састанак између врха ФИБА и Евролиге (компаније ЕКА) догодио се јуче, 8.марта. Као што је и могло да се очекује, Евролига је изашла са предлозима који не подразумевају играње прозора за квалификације за Светско првенство, што аутоматски значи да било каквог договора неће бити, с обзиром на став ФИБА.

Званични портал кровне кошаркашке организације објавио је саопштење после састанка:

„ФИБА је потврдила састанак са челницима ЕКА и добила је три верзије такозваног „међународног календара“, где је први био практично копија предлога ЕКА из септембра прошле године. Сва три предлога подразумевају стављање репрезентативних активности у шест недеља годишње, од јуна до септембра. То значи да репрезентације не би имале сталне акције током године, што је кључно за глобални развој кошарке.

Такође, ЕКА условљава било какав договор око календара са ФИБА и изнела је предлоге који директно утичу на интерне организације националних федерација и домаћих лига.

ФИБА ће се консултовати са релевантним члановима ФИБА породице (федерације, лиге, клубови, играчи) око ЕКА предлога који би утицали на њих, а потом деловати у складу са тим.

И поред покушаја бојкота ЕКА, прва два прозора за квалификације за Светско првенство 2019. су одиграна успешно, обарајући рекорде гледаности.

ФИБА са нестрпљењем очекује трећи прозор квалификација у јуну и јулу.

Као кровна организација, ФИБА је увек спремна да проучи и размотри предлоге који поштују репрезентације и домаће лиге за циклус после 2021.“

Како може да се сазна, Евролига је предложила и смањивање свих домаћих лига на максимум од 16 тимова, да тимови у домаћим такмичењима могу да играју максимум 45 утакмица, као и да евролигашки играчи не наступају за репрезентације у пријатељским утакмицама.