Прочитај ми чланак

ФИБА ИЗБАЦУЈЕ САВЕЗЕ чији клубови су подржали АБА лигу са ЕП!

0
Фото: fiba.com/abaliga.com

Фото: fiba.com/abaliga.com

Уколико 11 клубова не повуку подршку регионалном такмичењу следе жестоке казне. Рок истиче за десет дана, када ће централни борд светске куће кошарке донети коначну одлуку.

Или ће клубови, њих 11, писмено повући подршку АБА лиги, или ће ФИБА суспендовати савезе чије су екипе остале уз ово регионално такмичење, што значи да ће, између осталог, националним тимовима бити забрањен наступ на такмичењима под капом светске куће кошарке!

ЈЕДАНАЕСТОРКА

Одлуке о признању, како националне репрезентације не би сносиле последице, морају да повуку: Задар, Цибона, Цедевита (Хрватска), Олимпија, Крка (Словенија), Игокеа (БиХ), Будућност (Црна Гора), МЗТ Скопље (Македонија) и Партизан (Србија), који су потписали саопштење после састанка у Љубљани са челницима АБА лиге. Такође, исти потез мораће да учине и Металац и Мега Лекс (Србија) који нису били у Љубљани, али су накнадно послали саопштење да подржавају АБА лигу.

Како „Новости“ сазнају, ФИБА више нема намеру, нити разумевања да прича са челницима АБА лиге, који су од 3. децембра 2014, и поред обећања, упорно одбијали, за разлику од свих других лига, да доставе комплетну документацију, због чега им је укинула признање (ступило на снагу 1. маја), нити са савезима, већ ће радикалан потез повући 18. јуна на Централном борду.

Ако се пажљиво прочитају дописи ФИБА од 9. марта и 29. маја, упућени АБА лиги и националним савезима, јасно је да се овакав епилог могао очекивати, односно да је светска кућа кошарке 1. маја и званично „избрисала“ регионално такмичење из свог регистра, а крајем маја (још једном) директно скренула пажњу савезима да ће свако ко ради у супротности са одлукама ФИБА бити суспендован.

Зато остаје нејасно зашто се и како неко на састанцима у Београду (13. април) и Љубљани (19. мај) „ужурбано“ потрудио да „објасни“ да ће све бити у реду ако се крене у власничко-управљачко реструктурирање АБА лиге, која је заправо била „изгубљена“ још одлуком ФИБА од 9. марта.

Ако је неко оваквим деловањем покушао да купи време и заправо пребаци сву кривицу на клубове и савезе, чини се да се – прерачунао. Како сада ствари стоје, време је изгубљено.

Клубовима који су се на састанку у Љубљани (19. маја) или накнадним путем, писмено, изјаснили да и поред одлуке ФИБА, признају АБА лигу, остало је десет дана да повуку потпис на „љубљански“ документ. У супротном, сваки савез чији се бар један клуб не изјасни, сносиће жестоке последице.

Да се ФИБА не шали, сведоче и незваничне информације да увелико разматра распоред утакмица Евробаскета 2015, без једног, два, три… или чак свих шест националних тимова из бивше Југославије. Такође, ако се деси да неки од хрватских клубова не повуче признање АБА лиге, спрема се и „резервни“ домаћин репрезентацијама групе Ц, коју би по садашњем плану требало да угости Загреб.

(НЕ)ЗНАЊЕ

После свега, јасно је да је садашња нимало пријатна ситуација за регион могла да се избегне само да су клубови били правовремено обевештени о преписци на релацији ФИБА – АБА лига (што је и била обавеза челника регионалног такмичења чији су клубови чланови, а и сувласници АБА Сидро) и могућим последицама.

Овако, тек када је „догорело до ноката“, клубови су, чини се, сурово увучени у „ватру“ и то са теретом на леђима који им је натоварен без њиховог (пред)знања.

Извор: Вечерње новости