Прочитај ми чланак

Европско првенство: Бекрић стигао до злата и рекорда за Србију!

0

atletika
(Новости)

Сјајни Емир, вицешампион Европе, освојио титулу првака на ЕП млађих сениора и уписао најбољи у трци на 400 м препоне коју је претрчао за 48,76 секунди.

Нije само државни рекордер, већ атлетичар од сувог злата! Најсјаније одличје поново сија на грудима Емира Бекрића (22), који је у две недеље освојио две титуле. На Медитеранским играма је први пут у животу трчао испод 49 секунди (48,83), а да ће му то постати рутина, потврдио је у суботу, у финалу трке на 400 метара препоне на ЕП млађих сениора у Тампереу, златном медаљом и новим државним рекордом – 48,76!Када помера границе најбољег личног резултата, Београђанин то чини у великом стилу. Пре нешто више од месец дана у Велењу остварио је време 49,15, али је незадовољно вртео главом и поручио да може још брже. Од тада нико не може да заустави европског вицешампиона, који крупним корацима јури ка статусу кандидата за медаљу на сениорском СП у Москви следећег месеца.

АМЕЛА И МАРИЈА ЗА МЕДАЉЕ

Највећи адут Емир Бекрић оправдао је улогу фаворита и освојио злато, али ту вероватно није крај медаљама Србије на овом такмичењу. Амела Терзић пласирала се у финале на 1.500 метара, са трећим временом у квалификацијама (4:14,64) и у недељу (14.40) ће трчати за одличје. Марија Вученовић ће од 16.30 бацати копље у великом финалу, пошто је у квалификацијама освојила 12. место (52,52).

Конкуренцију млађих сениора одавно је прерастао, још сребром у Хелсинкију прошлог лета. Али, то му није сметало да се јуче бори сам против себе, остављајући ривале далеко иза леђа. Другопласирани Британац Себастјан Роџер (49,19) и бронзани Естонац Расмус Меги (49,19) истрчали су личне рекорде, а Емир је у последњим метрима личио на Усеина Болта.

Једина разлика је што млади Србин није махао публици и прослављао победу, већ је нагазио из петних жила, силно мотивисан да још једном обори државни рекорд. Вероватно ни он сам не зна по који пут му је то пошло за руком, почео је да се бави тим „послом“ још на Универзијади у Шенжену 2011.

– Ово је нешто најлепше што ми се десило у животу. Што је најбитније за мене, научио сам како да трчим са најбољим тркачима света и заиста могу да кажеме да је ово за мене била савршена трка. Надам се да ће ово привући што више малишана да се баве атлетиком, јер ово је заиста велики помак за мене, али и за нашу атлетику – рекао је Бекрић после трке.

Довољно искуства од тад је стекао Бекрић, па је научио и како се распоређује снага када у три дана мора три пута да изађе препонама на мегдан. Први фаворит је у квалификацијама имао тек шесто време – 50,48, а у полуфиналу четврто – 49,83, које је било чак секунд спорије од личног рекорда.

Мајсторски је наш ас опустио ривале, дао наду барем четворици да могу до злата, а онда их све „прешишао“ у самој завршници финала, на последњој препреци. Чим је прошао кроз циљ, Емир је примио честитке од тренера Мирјане Стојановић, која је постигла право чудо са „вундеркиндом“ у претходне две сезоне.

ФАВОРИТ У МОСКВИ
За медаљу на Олимпијским играма у Лондону, у дисциплини 400 метара препоне, било је потребно трчати барем 48,30. Далеко је Емир још од тог резултата, али на прошлом СП у Даегуу је 48,80 било довољно за одличје! Емир Бекрић са новим рекордом 48,76 може да се нада не само пласману у финале, већ и борби за место на трону.
– Са резултатом испод 49 секунди, отворена су ми врата на сваком такмичењу – рекао је недавно Бекрић.