Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Звезда живи свој сан, разбијена Басконија у Шпанији!

0

Кошаркаши Црвене звезде савладали су на гостовању Басконију 87:69 у 19. колу Евролиге.

Црвено-бели су наставили са сјајним партијама и уписали шесту узастопну победу у елитном такмичењу.

Екипа Дејана Радоњића сада има скор од 11 победа и осам пораза, а Басконија је претрпела тек други пораз на свом терену за 11/8. Звезда се реванширала шпанском тиму за пораз у првом делу сезоне, који је у Београду славио са седам разлике.

Један од најзаслужнијих за тријумф Звезде био је Марко Симоновић са 23 поена (6/9 за два, 3/6 за три, 2/2 слободна бацања) и пет скокова. Стефан Јовић је имао 18 поена (6/7 за два, 2/4 за три) 12 асистенција, четири украдене и само једну изгубљену лопту.

Огнејн Кузмић имао је 11 поена и шест скокова, а Волтерс је додао 9.

Код поражених Ларкин је имао 16 поена, а 12 Тили, међутим нису имали подршку осталих саиграча.

Ток меча.

Звезда је веома добро почела меч, сигурна је била у одбрани, а са неколико брзих поена у нападу, преко Симоновића и Митровића стигла до 8:2. Немоћна је била Басконија поред Звездине одбране, а то је у нападу добро искоришћено па Јовић постиже пет везаних поена. Српски тим одлази на плус 9 после четири минута игре – 15:6.

evrolig tabelaЗвезда је у нападу била све сигурнија и Басконија је почела да погађа, посебно после офанзивних скокова.

Играла се брза кошарка на обе стране, уз по неколико грешака, овакав ритам више је одговарао црвено-белима. Екипу Дејана Радоњића је служио шут за два поена (10/12). Направили црвено-бели су серију 6:0 и први пут стекли двоцифрену предност, уз звук сирене на крају прве четвртине поенима Волтерса – 25:15.

На почетку друге четвртине Звезда је отишла на плус 13, а после једне украдене лопте у контранападу блокиран је Волтерс.

Ларкин постиже тројку, међутим црвеноп-бели су се потпуно разиграли, прво је Волтерс вратио тројку, а онда је Џенкинс уклрао лопту и био прецизан ван линије 6.75, за 36:20.

Басконија је била у све већим проблемима, много је било грешака у нападу, а у одбрани била је без решења.

Гудурић и Симоновић шокирали су противничке играче и навијаче јер су одвели свој тим на преко 20 поена предности 43:20.

Тројком је домаћи тим мало пресекао налет ривала, прецизан је био Бобоа. Гудурић је направио фаул када је поене постигне Ханга, али је он промашује додатно слободно бацање.

Басконија је била потпуно ван ритма, а Звезда је преко Томпсона закључила савршено полувреме и на одмор отишла са плус 23 – 50:27.

У првих 20 минута Звезда је имала шут за два поена 15/20, Симоновић је предводио свој тим са 14 поена (4/4 за два, 2/4 за три).

У одбрани је скупљала скоро све лопте после промашаја ривала, погодила пет тројки из 11 покушаја и била без промашаја са слободних бацања.

Бобоа и Ларкин су покушавали да разбуде свој тим на почетку другог полувремена, ипак Црвена звезда има спреман одговор на сваку евентуалмну претњу Басконије која је била све нервознија, губила је све више лопти.

Јовић је био расположен и да га погађа и да асистира, али и да краде лопте и његов тим полако граби ка 30 поена предности – 62:34.

Звезда је после велике предности разумљиво мало опустила ритам утакмице, Басконија јесте добила трећу четвртину са 22:20, али црвено-бели и даље имају велику предност – 70:49.

Звезда је помало опуштено ушла у последњу четвртину, играла је дуге нападе које није користила, па је Басконија серијом 9:0 пришла на само минус 12 (70:58), али су црвено-бели правовременом реакцијом успели да побегну да безбедно растојање четири и по минута пре краја (81:61).

Басконија је била безидејна у нападу у наставку и буквално поклањала Звезди лопте, која иде ка великој победи.