• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕВРОЛИГА: Звезда испустила победу против Панатинаикоса
Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Звезда испустила победу против Панатинаикоса

0

delije.23jpg

Кошаркаши Црвене звезде Телекомизгубили су од Панатинаикоса меч трећег кола Евролиге у Пиониру, после продужетака 90:86.

„Црвено-бели“ су током већег дела имали предност, али су лошом игром у последњој деоници дозволили Грцима да се врате и преузму контролу над мечом.

Ипак, Блејк Шилб је тројком у самом финишу меча донео свом тиму продужетак. Звезда је лоше ушла у продужетак и дозволила гостима да створе осетну предност, коју су до краја меча искусно чували и стигли до тријумфа.

Неколико минута пре почетка меча руководство клуба уручило је плакету и дрес Владимиру Јанковићу, сину некадашњег играча Звезде Бобана.

 

1/4 – Преокрет енергичне Звезде
Стартну петорку Звезде на почетку меча чине Нелсон, Блажич, Шилб, Раденовић и Марјановић, док се тренер гостију одлучио да меч започну Укић, Дијамантидис, Мачиулис, Гист и Батист.

Уводни минути меча прошли су у чврстој одбрани и игри ‘кош за кош’. Прве поене на мечу постигао је Мајк Батист, који је до сада сакупио већ осам поена, док су са друге стране били прецизни Марјановић и Раденовић, да би Блејк Шилб закуцавањем довео атмосферу до усијања.

Звезда је након солидног старта олако потрошила две лопте, што су гости искористили и тројком Дијамантиписа и поенима Мајка Батиста отишли на плус пет. Ипак, домаћин није допустио да га то поремети и серијом 11-5 преокренуо резутат. Блажич украо лопту и новим закуцавањем дао још већи моментум својој екипи, да би Џекинс, који је за кратко постигао осам поена (две тројке), новом тројком и Блејк Шилб донели Звезди највећу предност – 21:17.

Марчуљонис и Лазме били прецизни са линије слободних бацања и зауставили налет домаћег тима, да би Рашко Катић из хорога уписао прве поене на мечу. Грци су у претпоследњем нападу погодили тројку преко Брамоса, после четврте асистенције Дијамантидиса, али је искусни Блејк Шилб за седам секунди успео да избори фаул при шуту са пола терена, након чега је сва три пута био сигуран – 26:22.

2/4 – Пао се изгубио у гротлу ‘Пионира’
Рашко Катић отворио је другу деоницу лаганом двојком, али је феноменални Димитрис Дијамантидис већ у следећем нападу одговорио тројком. Треба напоменути да обе екипе играју јако снажну одбрану, што је довело до тога да у следећих неколико напада видимо изгубљене лопте и судијско подбацивање. Репрезентативни центрар ‘црвено-белих стигао је до шестог поена, а посебно може да радује то што Џејмс Гист нема решења за искусног Катића.

Jasko Blazic7_orig

У међувремену је у игру ушао Марко Симоновић и енергичним приступом дао још више снаге свом тиму. Не дуго затим, постигао је своје прве поене, да би одлични Катић новим поенима донео највећу предност домаћину – 36:27.

Млади Лука Митовић уписао је прве поене на мечу после офанзивног скока, да би Папас са пет везаних поена колико толико вратио свој тим у игру (33:28). Међутим, то као да је ‘испровоцирало’ играче у црвено-белим, који су одговорили новом серијом.

Све је иницирао капитен Марко Симоновић тројком са осам метара, да би Јака Блажић завршио акцију куцањем, након блокаде Бобана Марјановића. Словеначки бек наставио је да игра као у трансу – погдио је за два, да би након добре одбране био прецизан из корнера за великих петнаест поена предности – 48:33.

3/4 – Црвено-бели издржали налет
После шесдесет секунди игре у наставку једине поене уписао је Никос Папас. Грк је у првом нападу изнудио фаул и имао половичан учинак са линије бацања, да би након промашаја Нелсона погодио другу тројку за свој 12 поен. Звезда никако не успева да погоди кош, што користи Маврокефалидис и лаким поенима приближава свој тим на седам поена заостатка – 48:41.

Папас је наставио да играо као у трансу и са нова три поена наставио је да смањује предност домаћина. Серију гостију из Атине од 12-0 прекида Иван Раденовић, првим поенима свог тима у другом полувремену, полагањем на пет минута до краја трећег периода – 50:45.

KK Zvezdaig

Блејк Шилб погодио је своју прву тројку на мечу, после промашаја Дијамантидиса за три (1/8), да би Чарлс Џенкинс вратио двоцифрену предност свом тиму – 56:46.

У овим тренуцима у хали ‘Пионир’ је невероватна атмосфера, навијачи Црвене звезде ношени добром игром свог тима стварају невероватну буку, која евидентно утиче на гостујуће играче. Поставља се питање, да ли наши тимови стварно имају ‘бољу’ подршку пред више навијача у Арени или Пиониру?

До краја трећег периода Маврокефалидис био је два пута прецизан са линије слободних бацања, а Марко Симоновић је у последењем нападу пропустио прилику да из отворене позиције донесе још већу предност свом тиму – 56:48.

Звезда је за разлику од претходне четвртине добро отворила последњи период, највише захваљујући борбеном Чарлсу Џенкинсу. Американац је последњих десет минута отворио тројком, да би затим украо лопту и проиграо Раденовића који закуцавање доводи публику у егзалтирано стање, а свој тим на 14 поена предност – 62:48.

Katic98_orig

Панатинаикос успева да остане у мечу само због незаустављивог Николаса Папаса. Са два везана полагања и реализованим додатним бацањем стигао је до свог 18 поена, уз само два промашаја у шуту за два. Нелсон се половичним учинком са линије за слободна бацања, да би Мачиулис својом другом тројком опет вратио свој тим у игру – 64:57.

Играчи Звезде су у самом финишу меча олако продали неколико напада и дозволили гостима да серијом 9-1 стигао до првог вођства још од прве четвртине и пребацио притисак на леђа домаћина. Блејк Шилб могао је да донесе изједначење свом тиму, али није био прецизан, да би Дијамантидис поенима са линије одвео свој тим на четири поена предност – 67:71.

Минут пре краја меча Иван Раденовић са линије за слободна бацања враћа свој тим на ‘посед’ заостатка, а Дијамантидис и Лазме са бацања враћају свој тим у сигурну разлику – 71:73.

Наставило се са драмом са линије бацања, да би кулминација драме дошла на десет секунди пре краја меча. Дијамантидис је промашио друго слободно бацање, уследио је напад Звезде и лопта за Шилба који тројком доноси продужетак и изазива ‘експлозију’ у Пиониру – 74:74.

У последњем нападу Дијамантидис је промашио напад за победу.

Звезда је очајно отворила тешко стечени продужетак. Брамос и Мачиулис погађају нове две тројке, у међувремену је Џенкинс положио, и стиже до +4. 

(Б92, фото: Starsport)