Прочитај ми чланак

ЕП КОШАРКА: Уз помоћ сумњивих судских одлука Србија поражена од Литваније (ВИДЕО)

0
Фото: Танјуг / АП

Фото: Танјуг / АП

Кошаркаши Србије поражени су у полуфиналу Евробаскета од Литваније резултатом 68:64, а у борби за треће место састаће се са селекцијом Француске.

Србија је одиграла веома лоше, како у нападу, тако и у одбрани, али је ипак била у могућности да избори макар продужетак, на два поена заостатка и 12 секунди Богдановић се залетео на комплетну одбрану противника и из тешке позиције није успео да погоди.

Изабраници селектора Александра Ђорђевића су у четвртфиналу савладали екипу Чешке, док је репрезентација балтичке државе била боља од Италије.

Последњи дуел на великим такмичењима добила је Србија – на старту групне фазе ЕП 2013. године (63:56), међутим, у два дуела пре тога победила је Литванија – у групи на ЕП 2011. године било је 100:90. Литваније је претходно тријумфовала у борби за бронзану медаљу на СП 2010. године.

Ток меча

Селектор Србије Александар Ђорђевић није мењао петорку, утакмицу су почели Милош Теодосић, Стефан Марковић, Никола Калинић, Немања Бјелица и Огњен Кузмић. На другој страни супроставили су им се Мантас Калнијетис, Паулиус Јанкунас, Реналтас Сеибутис, Јонас Мачијулис и Јонас Валанчунас.

Није промењен ни први напад, поново је Теодосић изашао из блока, шутирао и погодио тројку, а после неколико пропуштених напада на обе стране погодио Мачијулис. Потом су се уписали Калнијетис и Марковић, да би у следећем нападу Мачијулис изнудио 2+1 и изједначио на 7:7.

Мачијулис је хтео да настави своју серију, кренуо на тројицу кошаркаша Србије, није погодио, али је из одбојке погодио за прво вођство Литваније. Уследила је изгубљена лопта Марковића, хтео је да проигра Кузмића, да би арбитри потом досудили прекршај Теодосићу. Реванширали су се после акције Калинића, међутим, промашио је оба слободна бацања – 9:7.

Конфузија је настала после фаула који је досуђен Калнеитису над Радуљицом. Теодосић је у неколико тренутка пре судијског звиждука шутирао за три, погодио је, али арбитри нису признали кош. Наставио је Мачијулис „тучу“ са противницима, Богдановић је успео да му „извуче столицу“, али је потом Марковић изашао са лоптом у аут.

Још два пута је прекинута игра, додељивана је лопта Литванији, али две секунде до краја напада нису биле довољне за кош. Радуљица је хтео 1 на 1 са Валанчунасом, није био прецизан, а меч је поново прекинут због прекршаја Марковића. За шест минута постигнуто је свега 18 поена, 11:7 за Литванију. Пост је прекинуо Милакнис, тројком.

Пробудио се и Бјелица, везао је пет поена, али је одбрана Србије веома лоша, Валанчунас је најпре искористио отварање из пик ен рола, закуцао је и Калнијетис. Пометњу у дефанзиву противника унео је Теодосић, феноменално је проиграо Богдановића. Рат центара је настављен, Литванац је два пута блокирао Радуљицу у једном нападу, а онда и изнудио његов фаул – 20:14 за Литванију.

Селектори су промешали карте, Ерцег је ушао уместо Радуљице, а Литванија је стала у зону 2-3. То ипак није спречило Бјелицу да пронађе у „офсајду“ Недовића, који је потом и фаулиран при уласку под кош. Последњи напад решавао је Калнијетис, спетљао се, а истом мером му је узвратио Бјелица за коначних 22:17 после 10 минута.

Наставило се у истом стилу, минут је протекао без поена, иако су оба тима имала по два напада. Радуљица је забележио блокаду, а Ерцег и Богдановић промашили тројке. Србија је заиграла чвршће у одбрани, али Сеибутису то није био проблем. Тројку је промашио и Теодосић, Радуљица је наставио рат са Валанчунасом и зарадио личну у нападу. Лакат Сеибутиса је завршио у Недовићевом лицу, судије нису реаговале, а Литванац је убацио тројку – 28:17.

Коначно једна одлична акција Србије је виђена после минута одмора, Теодосић је пронашао Радуљицу, али серија није настављена, Марковић је остављен сам на тројци, али је промашио. Арбитри су наставили са нешто чуднијим критеријумом, томе су се боље прилагодили Литванци и просто се шетали у рекету Србије, 32:21.

Кош на самом обручу у пуној формацији у одбрани Србије постигао је Кузминскас. Радуљица је повезао четири поена, а још један судијски превид догодио се после украдене лопте Марковића. Бек Србије је кренуо ка кошу, Калнијетис је стигао за блокаду, али касно, лопта је ударила у таблу. Ипак, судије нису прекидале игру. Поново се на линији за слободна бацања нашао Валанчунас.

Марковић је успео да погоди тројку, Радуљица је реализовао слободна бацања, смањена је разлика на пет поена. Могао је у следећем нападу Ерцег да убаци још једну, али се премишљао и на крају промашио. Велики проблем за Србију у финишу полувремена, Радуљици је суђен још један прекршај, а Богдановић још једном није био прецизан са дистанце.

Теодосић је реализовао слободна бацања, потом је одиграна фантастична одбрана, истекло је време за напад Литванаца, а финални напад решио је Богдановић, лепим продором за 35:34 на полувремену.

Прва три напада Србија је пропустила на почетку другог полувремена, Литванија ништа боље није стартовала, али је Валанчунас погодио зицер и подигао на преко три разлике. Наставак шутерске серије Србије није уродио плодом, Ерцег је промашио још једну тројку, а потом фаулирао центра Литваније. Кузминскас је „поломио“ Бјелицу за 2+1 и 40:34.

У жељи да исправи грешку и умало изгубљену лопту Недовић је промашио тројку, али ни Литванци нису имали решење у нападу. Серију далекометних шутева прекинуо је Богдановић, прошетао се кроз рекет, финтирао и положио за два, да би коначно погодио тројку, 40:39 за Литванију.

Неодлучност Богдановића и Ерцега је збунила Радуљицу, остао је три секунде у рекету, али потом у сарадњи са крилним центром и бившим саиграчем из ФМП успео да натера Валанчунаса на грешку, а онда и изнудио фаул Мачијулиса. Био је прецизан, а врхунским пресингом Србија је узела лопту, Марковић је положио за +3 – 43:40.

Није серија могла да се настави, Недовићу је лопта прошла кроз руке, Кузминскас је прикуцао, као и Валанчунас неколико тренутака касније, а у међувремену Недовић је промашио цео кош, иако се претходно готово бацио у рекламе и изнудио лопту за наш тим, 44:43 за Литванију. Очајно је Србија одиграла последњи минут последње деонице, Богдановић је промашио отворену тројку, Теодосић није могао да дише и у последњи квартал се ушло са 48:43 за Литванију.

Велику серију Литванаца зауставио је Ерцег, једним погођеним слободним бацањем, пошто је претходно фаулиран Радуљица. Центар Србије је морао ван терена јер је био изгребан по руци. Ни контра није искоришћена, Милосављевић није хтео да погледа ка кошу, Бјелица је промашио тројку, а Недовић није успео да се избори за скок. Срећом, Валанчунас је изгубио лопту, да би потом Недовић издржао све ударце, изнео лопту до коша, а онда и погодио слободно бацање за 52:47.

Једна је морала да уђе, Бјелица је убацио тројку, смањио на четири поена разлике. Успео је Ерцег у следећем нападу да претрчи Валанчунаса, али поново је погодио само једно слободно бацање, 54:51. Четврти фаул центра Литваније је поново послао крилног центра Србије на пенале. Оба пута је Ерцег погодио, за 54:53.

Тројка са осам метара, па продор кроз бушну одбрану, ипак, Марковић је забележио блокаду, међутим напад опет није искоришћен. Калинић је изгубио лопту, а ни Недовић није успео да се сачува прекршаја. Теодосић је смањио са бацања, али је поново погрешио Калинић, отео му је Кузминскас лопту из руке, али се играч Фенербахчеа искупио, искористио је асистенцију Богдановића, 61:57.

Богдановићу је суђен прекршај, иако је ударио чисту блокаду Мачијулису.

Богдановићу је суђен прекршај, иако је ударио чисту блокаду Мачијулису, а на 23 секунде до краја, са -2 Радуљица је направио прекршај, иако је селектор тражио да се одигра без контакта. Убацио је Сеибутис оба бацања за 65:61, али је потом тројку из немогуће позиције погодио Теодосић, на 12 секунди до краја – 65:64.

Уследио је брз фаул Милосављевића на Сеибутису, он је промашио друго слободно бацање и оставио више од 12 секунди за напад Србије. Богдановић се залетео на одбрану противника, у кључном тренутку је изгубио баланс и промашио, после чега више није било повратка за Србију – 67:63.

Извор: Б 92