Прочитај ми чланак

ЕНГЛЕСКИ НОВИНАР СТАО У ОДБРАНУ МАТИЋА: Болесници, престаните да га нападате и …

0

Ред је био да се неко и на овај начин огласи

Прашина се још није слегла у Енглеској због одлуке Немање Матића да не носи цвет мака на дресу, којим се одаје почаст енглеским војницима из Првог светског рата.

Foto: Tanjug/AP

Немања Матић једини на утакмици Борнмут – Манчестер јунајтед (1:2) није на грудима имао цвет мака, којим се сваке године у Премијер лиги традиционално одаје почаст погинулим енглеским војницима у Првом светском рату.

Пошто је Матићу речено да многи Енглези њиме желе да обухвате и мало шире одавање почасти, између осталог и НАТО војницима, он је одбио да носи пришивени симбол на грудима, што је изазвало револт многих навијача.

Било је и вулгарних и увредљивих порука, па је у његову одбрану стао Мајк Мекгрет, новинар Сана.

– Матић је жртва болесног узнемиравања. Разумљиво је да је његов избор лична одлука и приватна ствар, што је Јунајтед уважио. Као резултат, он је доживео лавину критика, многи су чак писали да га треба одстранити из екипе и отерати из клуба, да треба да одј**е, да се носи назад у Лондон – писао је Мајк, уз једно подсећање.

Матић није једини који је одбио да носи овај симбол, Ирац Џејмс Меклин из Стоука је учинио исто и потом замолио навијаче да га поштују.

Њега су такође дочекале увреде, називали су га ђубретом, смрадом и срамотом, уз поруке да нема опроштаја за овај чин. Његов разлог била је Крвава недеља 1972, масакр у ком су припадници Британског бпадобранског батаљона устрелли 26 демонстраната током марша Асоцијације за грађанска права Северне Ирске. Тринаесторо људи је умрло на лицу места, а шесторо њих било је малолетно.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!