Прочитај ми чланак

Енглеска, земља расиста

0

У енглеским лигама просечно се по сезони догоди 12 инцидената на расној основи међу фудбалерима

Жив је расизам, умро није…

Падом нацистичке Немачке нестао је и расизам у Европи, али почетком седамдесетих година прошлог века доживео је своје васкрснуће на стадионима у Великој Британији, и ма колико се чинило да га је Маргарет Тачер пре 25 година искоренила са Острва – реалност је сасвим другачија! Опонашање мајмунских крика и бацање банана на терен је британски изум, а само зато што у клубовима на Острву игра велики број тамнопутих фудбалера делује да енглески навијачи, али и играчи, нису расисти.

У јеку експанзије хулиганства на Острву, први тамнопути репрезентативац Енглеске Џон Барнс годинама је трпео увреде на расној основи од навијача националног тима. Слично су пролазили Вив Андерсон, Пол Инс и Дејвид Рокастл, а онда су се ствари промениле захваљујући строгим законима.

Међутим, расизам није нестао са енглеских стадиона. Штопер Ливерпула Стив Харкнес 1998. године осуђен је због увреда на расној основи упућених свом будућем саиграчу Стену Колимору. Неколико година касније менаџер Рон Аткинсон је као коментатор станице ИТВ усред преноса назвао Марсела Десаија „чамугом“, а од 2006. због расистичких увреда кажњени су Емре Белозоглу, Дин Хауел, Келвин Џек, Тревор Лоутон, Џон Ворал, Луис Суарез, Паоло ди Канио, Џон Тери…

Кажњено 27 клубова у овом веку!
У претходних 12 година у Енглеској је кажњено чак 27 клубова због расистичких испада навијача. Када је о томе реч, најгоре су присталице Милвола, Стоука и Шефилд јунајтеда, клубова који су кажњени више од пута у овом веку.

Нешто је боља ситуација с хулиганским групама Лидса, Вулверхемптона, Блекпула и Челсија, а једни од ретких премијерлигаша којих нема на овом списку су навијачи Тотенхема, Ливерпула и Њукасла.

Спрдају се с нама на Твитеру
-Србија и Челси би требало да уговоре пријатељски меч! Тај дан би био проглашен за дан расизма у свету.
-Следећа функција Џона Терија је капитенска трака младе селекције Србије.
-Наши навијачи нису вређали Енглезе на расној основи, каже портпарол ФС Србије Јован Териов.
-Не знам добро српски, али мислим да „уууууууу“ на том језику значи „поштујемо све расе“.
-Гангам стајл на српски начин, погледајте снимак хулигана у Крушевцу.
-Најновија урнебесна комедија – Српски навијачи нису вређали Роуза на расној основи.
-Мото ФС Србије: „Нисмо расисти, само мрзимо црнце!“

 

(Курир)