Прочитај ми чланак

Драма у Пиониру, Величковић срушио Звезду у последњој секунди

0

Други ‘вечити дерби’ ове сезоне у кошаркашкој Суперлиги је припао црно-белима.

Партизан је резултатом 78:77 поразило Црвену звезду и изједначио скор у домаћем такмичењу.

Оним што је красило готово целу утакмицу је Звезда отпочела ‘вечити дерби’. Поготке изван линије 6,75 су везали Чарлс Џенкинс и Стефан Јовић, док је Партизан везао грешке у офанзиви. Поред промашаја су на самом почетку изгубили једну лопту и направили фаул у нападу. Ратковицин промашај је искористио Јовић који је новим кошем довео до 8:0 предност Црвене звезде. Веома неефикасна игра домаћина у првом кварталу. На три минута до краја прве деонице је Огњен Кузмић још једном изашао на крај са Луковићем и донео прву двоцифрену предност свом тиму.

У том моменту је Партизан шутирао 0/8 из игре од чега је чак пет промашаја у шуту за три, што значи да је за првих седам минута постигао само четири слободна бацања. Она су са друге стране била проблем Звезди која је у тим моментима шутирала 3/9. У деветом минуту је прве поене из игре постигао домаћин, преко Андрића.

Добрим шутем за три и другу четвртину отварају црвено-бели, Марко Симоновић је погодио из даљине и одржао предност свог тима након мини серије црно-белих. У другом минуту друге четвртине Ратковица постиже прве поене из игре за Партизан што се тиче шута за два поена. Али убрзо Џенкинс постиже нову тројку за нову предност од две цифре.

Црвена звезда је почела са грешкама, што је домаћи тим одлично користио. Имао је Партизан серију од 5:0 коју је на кратко прекинуо Дион Томпсон, што није омело Величковића и његове саиграче, те су наставили са добром игром и направили серију 14:3 са 16 погођених бацања из исто толико покушаја. Партизан је у финишу полувремена озбиљно смањила заостатак и дошла на минус од два поена након контре Ратковице, а потом и на пола коша минуса када је Звезда поентирала, али је и поене уз бацање погодио Мајсторовић.

Ни на почетку треће деонице Партизан није могао да заигра боље од ривала, Звезда је направила серију 4:0 којом је ‘побегла’ из зоне у којој једним поседом црно-бели могу до изједначења или преокрета. Маринковић и Андрић су погађали за црно-беле и спустили на 45:46, али је онда засијала тројкашки Црвена звезда. Све је започео Нејт Волтерс, на шта се надовезао Симоновић и серија је била 11:2 за плус 12 Звезде. Вил Хечер је у финишу квартала погодио две везане тројке и оставио наду црно-белих у животу пред последњих 10 минута.

У последњем кварталу су велики проблем играчима, али и судијама, правили звуци пиштаљке који су допирали са трибина дворане ‘Александар Николић, те је на кратко Илија Белошевић прекинуо игру те је спикер замолио публику да навија спортски.

Марко Гудурић је био тај који је правио нову предност Црвеној звезди у најбитнијим моментима. Он је погодио 2+1 и донео вођствп пд шест поена разлике црвено-белима на шест минута до краја утакмице. Уз доста промашаја на обе стране се истакао Огњен Кузмић који је промашио по трећи пут оба слободна бацања. Опала је концентрација Звезде у финишу, доста су промашаја везали играчи Дејана Радоњића што је Партизан користио и омогућио улазак у узбудљиву завршницу. На минут до краја је при предности од пола коша Симоновић направио пети фаул над Хечером али Американац није успео да донесе ни предност ни изједначење црно-белима, после чега је Дангубић био прецизан за сигурнију предност црвено-белих. Ипак. ни црно-бели се нису предали. Томпсон је лопту избацио у аут после чега је на 11 секунди тројком Андрић донео прво изједначење Партизану на утакмици.

У последњем нападу четврте четвртине црвено-белих је фаулиран Гудурић који је промашио прво, али погодио друго слободно бацање. Кош за победу постигао је Величковић у последњој секунди. Ерупција одушевљења у дворани ‘Александар Николић’.

ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 78:77 (38:41)
Дворана: Александар Николић.
Гледалаца: 5.000
Судије: Белошевић, Војиновић и Јевтовић.

ПАРТИЗАН: Ратковица 7, Врабац, Јовановић, Маринковић 5, Величковић 16, Мајсторовић 8, Бирчевић 12, Копривица, Андрић 12, Хечер 16, Крахоџић, Луковић 2.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 10, Томпсон 3, Дангубић 9, Митровић, Лазић, Добрић 1, Симоновић 20, Џенкинс 6, Гудурић 13, Јовић 6, Кузмић 9, Бјелица.