Прочитај ми чланак

ДОСТA! Вучићу, дај паре херојима из Рија, а не Звезди и Партизану!

0

Коме бисте радије дали новац за развој спортске каријере: Звезди и Партизану или освајачима олимпијских медаља?

vucic srpski olimpijci i sportisti– Као држава плаћамо рекет, плаћамо паре да нам навијачи не би викали „педеру“ – рекао је дословце премијер Вучић у Скупштини.

 Нажалост, грађане Србије нико не пита за располагање новцем који се улаже у спортске клубове – махом Црвену звезду и Партизан – што издвајањима директно из буџета, што кроз наређена спонзорства јавних предузећа. Факат је да чак и просечан фудбалер српског шампиона у фудбалу зарађује између 100.000 и 200.000 евра годишње: колико би се златних веслача, рвача или одбојкашица могло „створити“ за тај новац?

Колико новца добијају Партизан и Звезда немогуће је утврдити. Ипак, најјаче државне фирме у збиру за ФК Звезду и Партизан дају минимум милион евра годишње. Помножите то са последњих 10 година, колико је то пракса, и добићете импозантну суму. Само „Гаспром“ Звезди годишње даје преко четири милиона евра. „Гаспром“ није државни, али…

– Сви кажу да су Руси дали паре, па се онда чланови управе хвале како су довели велике спонзоре, али је то омогућила држава. НИС у Партизан и „Гаспром“ у Црвену звезду, а једина је истина да су они то урадили зато што је држава то тражила – рекао је Вучић.

Политичари без коментара

За коментар на ову тему „Блиц“ се обратио премијеру Вучићу и председнику Николићу. Ипак, врх државе није био расположен да говори о овој теми.

Можда је време да држава даје или да моли друге да дају онима којим то треба: спортским херојима и освајачима медаља. Ватерполисти се купају у хладним базенима, веслачи тренирају у блату, Новаков отац Срђан је обијао прагове за помоћ…

Све те рупе би затворио један милион који за доручак поједу вечити…

Звезда је прегажена од просечног Сасуола. Партизан ове године већ у јулу Заглебју није успео да убаци гол за 210 минута.

„Сви који су против приватизације Звезде и Партизана нека изврну своје џепове и нека воде клубове. Држава не сме више ни динар да им да“, грми са Твитера СНС Владимир Ђукановић.

– Aко нам за приватизацију фали снаге, како каже премијер, онда нека се макар обустави финансирање тих клубова из буџета. Па нека ти клубови испадну у другу лигу, па ћете видети како може да прође приватизација – каже Ђукановић.

Решење за државни уплив у спорт могло би почети разграничавањем врхунског од професионалног спорта.

– Врхунски спортиста је онај који осваја медаље на Олимпијским играма, и за то би требало издвајати новац. Ја сам и раније предлагао да би фудбал код нас требало вратити у фазу аматеризма, па да онда од талентоване деце, правимо професионалце – каже др Драган Коковић, социолог спорта.

Пет прича за пример

До медаље са 18 година

Стићи из Србије до олимпијске медаље у индивидуалном, мање популарном спорту, са минималним улагањима, само по себи је подвиг. Урадити то са 18 година равно је херојству. Браво, Тијана.

Злато Давора Штефанека

Када му је у детињству дијагностикована епилепсија, мало ко је могао да претпостави да ће наш рвач икада бити врхунски спортиста. Уместо да дигне руке, Давор је стигао на врх Олимпа.

Међусобна подршка

Кошаркашице и Новак бодре кошаркаше пред меч са дрим тимом, па потом кошаркаши бодре ватерполисте, одбојкашице „гура“ Штефанеково злато, а Ивана Шпановић се распитује за учинак Тијане Богдановић…

Кад победиш јачег од себе

Уместо да унапред прихвате лузерско оправдање и изговоре „мала земља“, кошаркашице без зазирања у четвртфиналу оборе вишеструко фаворизовану Aустралију, а одбојкашице на путу до финалног окршаја сруше силе какве су СAД и Русија.

Боже правде

Свако ново одличје које српски спортисти освоје за нашу земљу подиже углед наше мале заједнице за једну степеницу. Aко се узме у обзир да су улагања у њих готово па минимална, углед који нам обезбеђују је раван поклону.

Пет прича за срамоту

Европски дебакли

Ни 210 минута није било довољно Партизану да постигне гол у дуелу са пољским „гигантом“ Заглебјем. Црвена звезда, бивши првак Европе и света, из квалификација за Лигу шампиона елиминисана је од бугарског шампиона.

Познати по хулиганима

Уместо по трофејима и головима, у европским спортским круговима Партизан и Звезда познати су пре свега по хулиганским испадима својих „навијача“. Казна за бакље на стадиону износи 100.000 евра. На то иду наше паре.

Хаос у управама

Тројица навијача Партизана – полицији и „гробарима“ – напали су директора Милоша Вазуру неколико недеља пре неуспелог покушаја избора новог председника клуба.

Лоши примери

Какав пример својим вршњацима даје тинејџер или младић од 18-19 година, ком су уместо доброг паса или атрактивног гола у првом плану новац, скупи аутомобили и старлете са београдских сплавова?

Политичари у клубовима

Премијер је још 2013. године обећао клубове и савезе без политичара у њиховим фотељама, али та идеја и даље није у потпуности реализована.

Aнкета – глас народа

Драган Павловић, аутомеханичар

– Увек сам за мање спортове који доносе медаље са олимпијских игара. Фудбалери узимају новац, а никада не видимо њихове резултате.

Драган Цветковић, програмер

– Волим фудбал, али би држава морала да помаже и индивидуалним спортовима, јер се ту најтеже долази до резултата и најмање се новца обрће.

Мирослав Стаменић, пензионер

– Ја сам звездаш већ 40 година, али то су лопови, сачувај боже. Погледајте ове спортове што су нам донели медаље, колико им је држава мало дала.

Зорана Тодоровић, стоматолог

– Ја сам за то да се финансирају сви спортови, нарочито они који су занемарени, а доносе најбоље разултате. По принципу, награда по заслузи.