• Почетна
  • СПОРТ
  • Дошло је време да Звездини кошаркаши покажу Макабију ко су они заправо! (Видео)
Прочитај ми чланак

Дошло је време да Звездини кошаркаши покажу Макабију ко су они заправо! (Видео)

0

delije-pionir

Сетите се само слогана из Тел Авива – „Ми смо Макаби, а ко сте, ј… те ви?“

Е па дошло је време да кошаркаши и навијачи Црвене звезде покажу и Поносу Израела и комплетној кошаркашкој Европи ко је заправо тим са Малог Калемегдана! Чињеница да је поменути натпис део „репертоара“ којим навијачи Макабија покушавају да, на неки начин, понизе ривала, али јасно је да су се Израелци окомили на погрешан тим.

Истина, у Тел Авиву се екипа Дејана Радоњића није баш најбоље провела. Шта више, доживела је и најубедљиви пораз у ових шест утакмица (96:82) до сада и сада је прави моменат да Шилб, Марјановић, Блажич и друштво врате мило за драго.

Наравно, нико не очекује да ће победа доћи сама од себе, али како она наша стара каже – „На муци се познају јунаци“.

И стварно јесте тако. Макаби је кошаркашки гигант већ неколико деценија, један од највећих у Евролиги, па и птице на грани знају колики квалитет има састав Дејвида Блата. А после катастрофалног издања и пораза од Лаборала у Тел Авиву јасно је к� дан да ће ово бити утакмица „на крв и нож“. У резултатском смислу, наравно.

Ове сезоне Макаби је уз Локомотиву показао највише, бар што се тиче Групе Д. Има четри победе – Звезда (96:82), Локомотива (73:58), Лијетувос Ритас (76:74), Панатинаикос (75:68), док је оба пораза доживео од Лаборала. Без обзира на то што је у благом паду форме, овај тим у Београд не долази са спремном белом заставицом. Не, никако!

Понос Израела ће сигурно учинити све да не поново партију из претходног кола. Јер оваквом тиму се не дешава два пута узастопно да има очајно шутерско вече.

“Играње у Србији увек је тешко и представља велики изазов. Хале су увек препуне, навијачи су бучни и разумеју кошарку. Иако је ово за нас једно тешко гостовање, радујем се овом мечу, јер то је оно што желите да доживите током каријере. У Србији кошарка има традицију, а људи је страствено прате”, рекао је Блат.

Макаби је екипа која већ годинама игра брзу кошарку, а наравно, главно оружје је шут за три поена. Односно генерално са дистанце, што кошаркаши Црвене звезде јако лоше бране. Пре свега, сетите се само утакмице у Израелу, када је домаћин шутирао 15/28 ван линије 6,75. Истина, играчи Макабија су на том мечу вероватно могли и трактор да протну кроз мрежицу, али то не мења чињеницу да је већина тих шутева била у ситуацијама када су играчи остајали сами и да су на тај начин врло брзо сломили отпор изгубљених Београђана…

Ако гледамо тај аспект игре, онда црвено-бели највише треба да стрепе од Џоа Инглса, човека који када једном уђе у серију, из ње више не излази… Ове сезоне шутира врло добрих 42 одсто за три (11/26), уз одличних 54,5 одсто за два (12/22), што га чини правом машином за постизање кошева. Када на то додамо и 4,8 скокова и четири асистенције по мечу, знајте да се од њега увек очекује много. Наравно, ту не сме да се заборави „маторац“ Дејвид Блу (11/27 за три) који некако целог живота игра на позицији крилног центра, али је јасно да је он класична шутерска тројка.

Девин Смит је човек који невероватно добро користи сваку прилику да противнику стане на муку и затрпа кош што је више могуће. Ове сезоне бележи 11 поена у просеку, а шут за два поена му је изванредан – 20/31 (64,5 одсто). Треба нагласити да је више од половине тих шутева било са дистанце, што само говори о каквом калибру играча је реч.

Први стрелац екипе је Рики Хикман, који дефинитивно још увек не пружа партије на препознатљивом нивоу. Са 13,2 поена, он ипак успева да води свој тим, а највише поена вуче шутевима за два поена (19/38). Добра вест за црвено-беле је да би први центар екипе Шон Џејмс (11.8п, 4ск) могао да пропусти меч у Београду због повреде, али праву информацију ћемо вероватно добити тек пред почетак утакмице. У његовом, евентуалном, одсуству ту је Софоклис Скорцанитис, којег мало ко уме да сачува како треба.

У суштини, очекује нас потпуно другачији меч од оног који смо имали прилике да гледамо у Тел Авиву. Црвено-бели су успели да консолидују редове, сада играју знатно боље и у меч улазе с намером да забележе и трећу победу. Јер тим Дејана Радоњића само тако остаје у трци за ТОП 16 фазу. Али Дејвид Блат ће сигурно имати спремну тактику за противника, његове навијаче и најбучнију дворану у Европи, у којој су падали многи великани европске кошарке. Да ли ће Макаби још једном осетити горчину пораза, остаје да видимо…

(mozzartsport)