Прочитај ми чланак

Документарац Би-Би-Си открио шта је мали Лука Модрић радио за време рата

0

По кршу Крајине су сликали вукове, а онда су несвесно снимили малог чобанина који је данас прва звезда Мундијала

Снимајући вукове у врлетима Велебита, о чему је и ББЦ направио документарни филм, Павле Баленовић, некадашњи свирач бенда у легендарној хрватској групи Плава трава заборава, није ни сањао како ће у видеоснимцима забележити најбољег фудбалера Ватрених како са само пет година суверено чува овце пркосећи опасним дивљим зверима.

Павле Баленовић, некадашњи музичар и филмски каскадер, живот је посветио проучавању Велебита и његовог животињског света, пре свега вукова који настањују ту планину у великом броју.

Лутајући велебитским пространствима, Беленовићу је друштво правио и вук којег је усвојио док је још било штене од једног сељака у Чрачацу. Схвативши да вук неће моћи да преживи у Загребу, одлучио је да га пусти у велебитска пространства.

Невероватан снимак малог Луке Модрића аутор је поставио на друштвеним мрежамам, али и капитена Ватрених како без страха на велебитској бури и под опасношћу од страшних вукова тера овце у тор у склопу родне куће. 

Дирљиву причу о вуку и човеку ББЦ је екранизовао у свом документарцу “Човек-вук, дневник Павла Белановића.“ Занимљиво је да управо овај филм прво понуђен Хрватској телевизији, али они су то одбили. Пошто га је купио ББЦ, а након њих и 44.000 телевизијских кућа широм света, ХРТ је одлучио да промени одлуку.

Током својих лутања Велебитом, Баленовић се у Затону Обровачком спријатељио са Стипом Модрићем, оцем капитена Ватрених којег је 1990. године снимио са само пет година како тера овце у тор током грађанског рата.

Током рата породица је одбегла у Задар где је наставила са животом. Мало ко је знао за ове податке о раном детињству једног од најбољих фудбалера на свету. Овај снимак је доказ да је Лука рођен у Крајини, а не како то Хрвати пишу у Задру.