Прочитај ми чланак

Сплет околности довео до тешке повреде Симанића: Када ће моћи опет на терен?

0

Кошаркаш Бориша Симанић остао је без једног бубрега након ударца који је претрпео током утакмице Србије са Јужним Суданом на Светском првенству у Манили.

Када ударац у пределу бубрега може бити опасан и како ће бити здравствено стање српског кошаркаша у емисији Јутро говорили су проф. др Радомир Наумовић, нефролог КБЦ Звездара и доктор Мома Јаковљевић, који је са Партизаном на припремама на Копаонику.

“Једноставно, сплет околности је кључни фактор у овом случају. довољно јак ударац и довољно незгодан ударац. Сигуран сам да је Бориша током своје каријере, као и сви остали кошаркаши, примио милионе сличних удараца, а то се није десило. Сплет околности је такав да је овај довео до руптуре бубрега”, навео је др Наумовић.

Он је рекао да свака врста ударца може да доведе до руптуре било ког органа.

“Тај ударац не мора у неким случајевима бити директан, а може да доведе до оштећења органа. Чули сте сигурно да су људи остали без слезине након саобраћајног удеса или након било које врсте повреде и трауме коју имају током живота. Да ли, рекли сте довољно јак ударац је био, да ли… Не постоји дефиниција шта је то, колико је то јако”, објаснио је он-

Др Наумовић је рекао да је најважније да је проблем сада хирушки решене и да је његово стање сигурно стабилно јер је његов организам здрав, у тренингу је.

“Убеђен сам, изаћи из болнице опорављен. Нажалост, само са једним бубрегом”, навео је др Наумовић у разговору за Тв Прва.

Доктор Мома Јаковљевић рекао је да је протеклих дана био на вези са доктороем репрезентације професором Радовановићем. Јаковиљевић је навео да је веома важно штио је др Радовановић препознао крварење И што је брзо реаговао након повреде Симанића.

“Буквално му је он спасао живот”, рекао је Јаковљевић.

Он је рекао да је у спорту било различитих тежих оврета али да се ретко дешава да неко изгуби бубрег.

“То је такав сплет околности, ја мислим да на овакав начин, колико сам видео и на снимку, не знам колико да га удара шутно ногом, да му баш погоди бубрег и ту ложу која се налази у висини 12. грудног и 1. лумбалног пршљена, ту некде знају сви где се налази бубрег”, рекао је Јаковљевић.

Како је навео, бубрег је парни орган и Симанић ће моћи да се бави кошарком, за отприлике шест, седам месеци, а важно је да добро прође постоперативни ток.

Стварно је несрећан сплет околности и невероватно нашли. Да, то нам је рекао и професор Нумовић. Докторе Јаковљићу, кажите нам, сви се то питамо сада, да ли ће се опоравити на тај начин да може да се поново бави кошарком и да ли ће моћи професионално да се бави кошарком и да настави да игра? Бубрег је парни орган, одговор је да ће моћи да се бави, и за 6-7 месеци, не знам тачно,. “Чак и у Америци, један НБА играч, два-три голмана овде по Европи, можда и више, који су изгубили бубрег и наставили су каријеру после једног дужег опоравка”, навео је он.