Прочитај ми чланак

Ђоковић: Миран ум увек побеђује

0

Ђоковићу данас (око 15ч) довољан сет против Бердиха за полуфинале. – Први играч света објашњава како се извлачи из неугодних ситуација на терену

Не жели да се ослања на туђе резултате: Новак Ђоковић Фото Ројтерс

Од извештача „Спортског журнала”

Само хладне главе могу да се постигну врхунски резултати. Бар је у то уверен Новак Ђоковић који је захваљујући психичкој стабилности пред пуном О2 Ареном савладао Ендија Марија у три сета, у другом колу завршног годишњег АТП турнира у Лондону (дворана, 5.500.000 фунти). Та победа му је скоро обезбедила пролазак у полуфинале, с обзиром на то да му је у данашњем мечу са Томашом Бердихом потребан само један освојени сет. Меч почиње око 15 часова.

Пријатељи од 11. године, Енди и Новак знају доста један о другом, а сјајно ривалство се већ пореди са Федерером и Надалом. Чувена четворка држи врх АТП листе без премца, поделили су гренд-слем турнире ове године, али да ли постоји неко пети ко би могао озбиљно да се умеша у њихову превласт?

– Изношене су различите претпоставке о томе претходних година. Прво, да ли је неко могао да угрози ривалство између Федерера и Надала, па сам се ја прикључио, а затим и Мареј. Има доста играча који су побеђивали нас четворицу, ништа није немогуће и ништа не може да се гарантује, јер ово је борба један на један. За сада смо нас четворица доминантнији, јер смо освајали све веће турнире, али сигурно је да има потенцијала и у другим играчима који учествују овде. Ту су и Јанко, Бердих, Цонга, Дел Потро и Ферер, сваки од њих може да освоји гренд-слем – уверен је Ђоковић.

Много се говорило о томе како ће превазићи приватне проблеме, физички и психички замор. Наш тенисер објашњава како размишља:

– Миран ум увек побеђује. То је одговор. Из сваког искуства покушавам да извучем најбоље и да сазрим. То ми је помогло и у мечу са Марејом – истиче Ђоковић који се у финалу Шангаја, као и сад у Лондону, после изгубљеног сета, враћао и побеђивао. – Самопоуздање је кључно за сваку особу на свету, поготово за спортисте на високом нивоу. Мораш да покушаш да се уздаш у снагу и игру, да верујеш у свој инстикт. Када имаш позитиван начин размишљања и верујеш у игру, веће су шансе да однесеш победу у кључним тренуцима.

Иако нема великог оптерећења у трећем мечу у групи, против Чеха, и том сусрету прилази са жељом да победи, јер ништа мање од тога краљ и не прихвата.

– Радио сам на неким стварима на тренингу, али и покушавао да се одморим. Не желим да се ослањам на туђе резултате и мечеве. Покушаћу да се фокусирам на победу у сваком мечу који играм – рекао је први играч света, чији је је скор против Бердиха 10:1, укључујући две овогодишње победе.

 

(Политика)