Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ О ИТАЛИЈИ: „Праше“ са свих страна

0

Селектор Србије Александар Ђорђевић нагласио је сјајан шут Италије, наредног ривала на Евробаскету.

Две селекције састаће се у четвртфиналу ЕП у Истанбулу у среду, а биће им то други дуел овог лета.

„Орлови“ су надиграли “Азуре“ 73:65, седам дана пред ЕП на припремном турниру у Атини.

„Упознали смо их, нису много променили игру у односу на тада, као ни ми, јер је био јако касно турнир. Момци знају шта их чека. Биће изузетно тежак ривал, по мом мишљењу један од кандидата за медаљу. То сам давно рекао и они су то оправдали на сјајан начин. Изузетна су шутерска екипа, са Белинелијем и Датомеом као првим виолинама сигурно. Али сви остали, почевши од Хакета који јако добро организује напад, имају енергију, дугу клупу, искусног стручњака. На нама је да пружимо најбољу могућу партију за пролаз даље“, рекао је Ђорђевић.

Италијани су у осмини финала убедљиво савладали највеће изненађење такмичења селекцију Финске 70:57.

„Нисам видео идеју код финске екипе, како да одигра против њих. Нисам видео чиме су хтели да играју против тако распуцане Италије. Да ли су ушли у пресинг, да ли су кренули да праве фаулове, да ли су удвајали. Они су једноставно чекали да ови промаше. Када су Италијани физички пали, онда су промашивали, поготово у последњој четвртини. Тада су Финци дошли до нормалнијег резултата, али нисам видео идеју. Мислим да су двојица њихових играча који су апсолутни лидери – Копонен и Салин, прво полувреме одиграли испод сваког очекивања. С друге стране, Италија је у једном тренутку погодила 11/12 свега и свачега. Белинели 4/4, Датоме 2/2, прашили су са свих страна. Они су таква екипа, ако погоде толико не знам ко може с њима да изађе на крај. На нама је да то пресечемо и убацимо и ми нешто“, каже селектор.

Осмина финала донела је два изненађења, прво је направила Немачка која је елиминисала браниоца бронзе Француску.

„Попричао сам са капитеном Француске Борисом Дијаом који каже да имају доста играча који су још млади, нису спремни ментално за овако тешко и захтевно такмичење. Већ понављам као папагај, свака лопта је битна, свака добра одбрана, сваки скок, помоћ. Он то најбоље зна и реални су што се тога тиче. Нећу да кажем да су очекивали тако нешто, али се мени бар он тако чини. Да имају одговор на ово“, сматра Ђорђевић.

Потом је још неочекиваније Грчка врло сигурно и убедљиво савладала Литванију, док су импресивне победе остварили Словенија и Летонија.

„Мислим да је Грчка одиграла сјајну утакмицу. Не би требало да гледамо Литванију и име које стоји на дресу. Треба Грцима одати сво признање на начин на који су одиграли утакмицу. Словенцима који су до сада перфектни, који играју изузетну кошарку. Креирају је њихови талентовани бекови почевши од Драгића и малог Дончића, који више није мали. Ту је и Летонија, знате шта сам причао о њима, колико нам је била важна да прва утакмица у групи и шта смо том утакмицом добили. Добили смо да идемо на четврту екипу из друге групе, што је увек боље него на другог или првог. То је била можда и кључна утакмица. Мислим да смо је одиграли на прави начин, у ствари прве три. Без обзира на даље притивнике који сун ас задесили на нама је да не гледамо име противника него да играмо нашу игру“, закључио је Ђорђевић.

Србија и Италија играће у среду, вероватно од 20:30. ФИБА ће термин саопшти током недеље вече.