Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋУ ПОТРЕБНА ОПЕРАЦИЈА! Новаку се обија о главу погрешан приступ опоравку!

0

Новак Ђоковић је одбијао да иде на операцију лакта под утицајем гуруа Пепеа Имаза, међутим, сад ће морати под нож, тврде стручњаци

Доктор Марко Илић, специјалиста за ортопедију, и експерт спортске медицине др Питер Брукнер сматрају да би хируршки захват могао да помогне српском тенисеру.

Ђоковић се прошле недеље на Аустралијан опену вратио на терен после шест месеци паузе због повреде лакта. Догурао је до осмине финала, где га је зауставио Корејац Хјеон Чунг.

Током меча је било приметно да Ноле има проблема са лактом, а он је то и сам признао после меча, рекавши да постоји могућност да ће ићи на операцију.

Логична одлука

Прва опција јесте мировање, али ако то не да резултата, онда је операција следећи корак

Др Марко Илић, специјалиста за ортопедију

Природне методе

Према речима нашег извора, Новак је досад одбијао хируршку интервенцију због Пепеа Имаза.

– Имаз га је убедио да је најбоље да повреду санира пре свега мировањем и медитацијом. Шпанац пропагира да се против свих проблема боримо природним методама, а и Новаку је близак такав став. Слично су му саветовали и поједини медицински стручњаци – каже наш саговорник.

Међутим, специјалиста за ортопедију доктор Марко Илић и експерт спортске медицине доктор Питер Брукнер сматрају да би хируршки захват могао да помогне српском тенисеру. Наравно, успех нико не може да гарантује.

– Повреда лакта је нешто најгоре што може да се догоди тенисеру, јер се у овом спорту лакат највише употребљава. Зато долази до повреде тетива или мишића. Фудбалер, рецимо, такву повреду не би ни приметио. Кроз лакат пролазе и сви могући нерви, па може да дође и до упале. Прва опција јесте мировање, али Новак је већ дуго паузирао. Зато један од следећих корака и јесте операција како би се смањио притисак и хронични оток – објашњава Илић и додаје:

– Наравно, нико не може да гарантује да ће одлазак под нож сто одсто помоћи, јер је и после тога неопходна дуга пауза. Повреде лакта су незгодне, јер тек када се вратите пређашњим напорима, можете да видите да ли сте потпуно излечени. Али операција не би значила крај каријере.

Повреде лакта могу бити различите.

– Имате такозвани „тениски лакат“, што је повреда спољњег дела, или „голферски“, што је унутрашња траума. Обе су веома незгодне – јасан је Илић.

Аустралијски стручњак Брукнер каже да је Нолетово ткиво прилично оштећено и да би операција могла да помогне ако није сувише касно.

 

Одлазак под нож ноћна мора

Када је у јулу 2017. најавио паузу до краја сезоне, Ђоковић је подвукао да му операција није на памети. Ипак, после нових проблема у Мелбурну рекао је да ће и о томе размислити, али његова одлука још није објављена.
– Сви су се сагласили да је пауза неопходна и да не морам на операцију. Нисам се никада оперисао, а искрено, не бих ни желео да икада морам – изјавио је пре неколико месеци Новак.

 

– Покушао је да избегне операцију, а проблем се вратио. Питање је да ли би сада и хируршка интервенција помогла. Изгледа да је ткиво прилично уништено и није лако вратити му нормалну функцију. Невероватне силе пролазе кроз тетиве лакта које трпе током удараца. Прокрвљеност код оваквих повреда је веома мала и зато је за опоравак потребно много времена – истиче Брукнер.

Убризгавање плазме

Постоје и други начини за лечење, од ињекција до убризгавања крвне плазме.

– Неке од опција су ињекције кортизона и крви, што су новији третмани, иако се још полемише у којој мери помажу. Ђоковићев тим ће сигурно разматрати и операцију. Тетиве су највећи изазов у нашој професији. Кад једном имате проблем са њима, тешко их је вратити у првобитно стање за елитног спортисту. Можете само да замислите којим стручњацима има приступ Новак, а опет није успео да издржи оптерећење у Мелбурну – песимиста је Брукнер.