• Почетна
  • СПОРТ
  • ДЕТАЉИ МУЧЕЊА НОВАКА: Ђоковић је морао четири пута да даје урин
Прочитај ми чланак

ДЕТАЉИ МУЧЕЊА НОВАКА: Ђоковић је морао четири пута да даје урин

0

TENIS-DEJVIS KUP

Београд – Новак Ђоковић провео је током меча дублова у финалу Дејвис купа пет сати у соби за антидопинг, а лекар националног тима Србије Здеслав Милинковић оценио је да је то „било врхунско малтретирање једног спортисте“ и да „све превазилази домен професије, кодекса и етике“.

„Тениски савез Србије и ја лично смо апсолутно за то да се поштују правила ВАДА. Неопходно је да се смањи допинг у спорту, што поштују Новак и сви наши тенисери, без обзира на све околности из претходног периода“, рекао је Милинковић додајући да „све то неретко излази из оквира нормалне процедуре“.

Новак је, истиче Милинковић, прихватио да уради све што је потребно, и то без икакве примедбе, пет сати је провео у затвореној просторији.

Наш угледни ортопед објашњава због чега је све толико дуго трајало.

„Узорак који се даје мора да испуњава одређене стандарде које је прописала ВАДА. Телесне излучевине су део процеса разградње, а та концентрација зависи од тога колико смо хране унели у организам. Стандарди су познати, али Новак има савршену хидратацију, и налази се у апсолутном балансу“, навео је Милинковић.

Према његовим речима, ипак, био је принуђен да четири пута даје узорак током тог тестирања.

„Теран је да узима више хране и напитака него што му је потребно, како би испунио стандарде када је реч о густини, киселости и осталим параметрима узорка по мерилима ВАДА“, рекао је лекар тениског тима Србије.

Милинковић не крије незадовољство таквим односом према Ђоковићу и оцењује да је „то било врхунско малтретирање једног спортисте и све превазилази домен професије, кодекса и етике“.

„Мени то лично смета, али је Новак све одрадио без иједне примедбе. Притом, све време је у соби био са потпуним странцем, током тих пет сати био му је забрањен излазак из просторије, а морао је да пази шта прича и како разговара са блиским особама. Све је било испод људског достојанства и елементарне културе“, напоменуо је Милинковић.

Новак је то, како је рекао, сјајно прихватио, иако због свега није могао да изађе и пружи подршку играчима.

„Зато и сматрам да је његова примедба да нешто мора да се мења у антидопинг процедури сасвим на месту“, закључио је доктор Милинковић.

Шта је Новак Ђоковић морао да истрпи:

1. За време меча који је одлучујући за трофеј није могао да помогне саиграчима већ је био у просторији са непознатим лекаром који је могао да буде налик докторки која је упропастила каријеру Виктору Троицком.

2. Скоро пет сати је био практично „ухапшен“, пошто није смео да напушта просторију.

3. Три пута су му наредили да мора да понови тест.

4. Терали су га да једе и пије јер је наводно имао „неквалитетан узорак урина“.

(Курир)