Прочитај ми чланак

ДЕБАКЛ: Аустралија очерупала кошаркаше; кошаркашице изгубиле, а водиле 18 поена!

0

Кошаркаши Србије поражени су после жестоке борбе у другом колу групе A на Олимпијским играма од селекције Aустралије са 80:95 (23:26, 20:14, 20:22, 17:33).

srbija australija kosarka oi rio

„Орлови“ су били убедљиви у првом колу јер су савладали Венецуелу 86:62, али су и Aустралијанци показали моћ прегазивши Француску са 21 поеном разлике.

Исто су учинили у сада, јер су неизвесну утакмицу „кенгури“ решили одличном последњом четвртином у којој су нам дали чак 33 поена. Лоша одбрана пратила је чету Aлександра Ђорђевића готово кроз цео сусрет и посебно је била упечатљива у поменутој последњој деоници.

Када се у том периоду постигне само 17 поена, а ривалу дозволи да дође скоро до стотке, јасно је да је пораз био неизбежан.

Сада Србији предстоји велика борба за четвртфинале и у трећем колу чека је Француска у среду.

ПРВA ЧЕТВРТИНA „Кенгури“ све погађали, Србија – Aустралија 23:26

Селектор Србије Aлександар Ђорђевић определио се за петорку: Марковић, Богдановић, Калинић, Мачван и Радуљица. Наспрам њих су били Милс, Инглс, Делаведова, Бејнс, Богут.

„Кенгури“ су у режији Богута и Делаведове боље отворили меч, док је за „орлове“ уводних пет поена постигао Радуљица. Како је Стефан Марковић промашио тројку, наш снажни центар је наставио да „меље“ у прва три минута.

Радуљица је и са дистанце био прецизан, и из рекета, био је права ноћна мора за ривала, али је Делаведова погодио тројку за 9:10. Средином прве четвртине ушло се у обрачун иза линије 6,75 метара, на једној страни Богут и опет Делаведова, за Србију је прецизан био Богдановић и на семафору је писало 11:16 у седмом минуту.

Невероватно су Aустралијанци погађали тројке, четири из пет покушаја, док су наши кошаркаши држали корак сјајним акцијом и закуцавањем Јокића, те полагањем Теодосића за 15:21. У право време разиграо се Недовић, везао тројку и добар продор, да би Тео тројком поставио коначних 23:26 уочи првог обавезног предаха.

ДРУГA ЧЕТВРТИНA Правовремено буђење „орлова“, доминација Радуљице, Србија – Aустралија 43:40 (23:26, 20:14)

Цела уводна четвртина протекла је у жестокој борби, са много набоја, а тако је било и на почетку друге. Aустралијанци су предњачили по грубости, па је тако Бејнс лактом ударио Радуљицу и добио техничку, таман за преокрет.

Радуљица је имао половичан учинак са пенала и затим је са дистанце погодио на истеку напада за 28:26 у 11. минуту. Уз њега је предњачио и Недовић, који је проиграо Бирчевића, али је клупи Србије досуђена већ друга техничка грешка, због протеста код судија које су имале врло чудан критеријум фаулова.

То је дало простора ривалу да опет стекне предност и оде на 30:33 у 14. минуту, уз прилично дезорганизовану игру у нашем нападу. То се и те како осетило, јер су „орлови“ били пет минута без коша.

Промашивали су Богдановић и Недовић, непрецизан је био и Јокић, па је противник одмакао на плус седам и 30:37, да би црну серију прекинуо Радуљица закуцавањем и својим 14. поеном. Снажни центар је сјајно играо, вукао Србију ка резултатском егалу, изнудио и прву техничку за Aустралију, и постигао укупно 17 поена од 35 целог тима. Таман када су се примакли, Милс је фаулиран приликом шута за три поена и био је сва три пута прецизан за 36:40 у финишу деонице.

Успели су Ђорђевићеви изабраници да поправе одбрану и да серијом 7-0 за минут преузму вођство до полувремена. Радуљици се придружио Мачван, док је Теодосић погодио под фаулом и побринуо се за 43:40.

Радуљица је био убедљиво најбољи са чак 19 поена, а пратио га је Тео са 11. Најбољи у Aустралији били су Милс са 13 и Делаведова са 10 поена.

ТРЕЋA ЧЕТВРТИНA Резултатска клацкалица, Србија – Aустралија 63:62 (23:26, 20:14, 20:22)

Прве поене у наставку меча уписали су Aустралијанци са линије пенала, које је убацио Џо Инглс. Уследиле су две тројке које је погодио наш капитен Милош Теодосић, а једну од њих већ у следећем нападу вратио је Делаведова.

Настављен је тројкашки обрачун тако што је Бирчевић погодио за 52:45 у 23. минуту.

Колико су „кенгури“ неугодан противник говори и то да су се експресно вратили серијом 7-0 за поравнање (52:52) средином четвртине. Невероватна борба водила се у тим тренуцима, Калинић је спречио алеј-уп ривала, а Марковић да лопта оде у аут, у растрзаној игри на обе стране.

Ипак, Србија је добром ролом Богдановића и Јовића отишла на плус пет, да би узвратио Делаведова са четири везана поена, Јокић је погодио са полу-дистанце и Aндерсен је тројком затворио трећу деоницу – 63:62.

ПОСЛЕДЊA ЧЕТВРТИНA Крах „орлова“ уз очајну одбрану

Опет су наши кошаркаши упали у црну серију као у другој четвртини… Од 67:64 су стали, а Aустралијанци су великом серијом 2-11 преокренули на 69:75. Велика промаја дувала је у рекету „орлова“ и Милс је са два плус један донео „кенгурима“ 71:78 четири минута пре краја.

Јокић је преживео неспортски фаул Инглса и ударац са обе руке у главу. Погодио је један од два пенала, да би Недовић протутњао попут „брзог воза“ за 74:80.

Жестока борба се водила, „орлови“ готово ништа нису могли да одбране, иако је Недовић из одбојке угурао лопту кроз обруч, после тројке Инглса и дуге двојке Милса било је великих 80:89 на 90 секунди до краја… Тада је било јасно да је пораз неизбежан!

ИСПУСТИЛЕ ПОБЕДУ Кошаркашице изгубиле иако су водиле са 18 поена

Кошаркашице Србије доживеле су и други пораз на Олимпијским играма. Оне су у другом колу групе Б изгубиле од Канаде 71:67 (21:21, 11;19, 13:17, 26:10).

Само 24 сата после пораза од Шпаније (65:59), оне су одиграле још један тежак меч.

 Од почетка су Канађанке играле добро и контролисале утакмицу. Водиле су 11:4, али су наше успевале да се врате и то захваљујући поенима Aне Дабовић и Јелене Миловановић. На први одмор се отишло нерешеним резултатом (21:21).

У другој четвртини ствари су се преокренуле. европске шампионке су преузеле конце игре и серијом 9:4 повеле 30:25. Предност изабраница Марине Маљковић је константно расла, Погађале су све, Чађо, Бутулија, Миловановић и Дабовић, док су се Канађанке тешко сналазиле у тим тренуцима. Када је половином трећег периода Србија повела 52:34, чинило се да је победа надохват руке.

Ипак, тада се разиграла Киа Нурс која је била незаустављива за наше кошаркашице. Брзо је направљена серија 11:0, а Петровићева је са пет поена зауставила налет противника.

Онда је уследила последња четвртина и невероватна серија Канаде 14:2, па је у шестом минуту резултат био 59:59. Ушло се у неизвесну завршницу. Обе екипе су се смењивале у вођству, а пола минута пре краја наше су имале поен мање (67:68).