Прочитај ми чланак

ДАРКО МИЛИЧИЋ САВЕТУЈЕ НИКОЛУ ЈОКИЋА: Немој да се пређеш као ја

0

Никола Јокић је паметан дечко и верујем да неће направити грешке у каријери попут оних које сам ја направио, каже за Информер некадашњи шампион НБА лиге Дарко Миличић.

UU

Никола Јокић је паметан дечко и верујем да неће направити грешке у каријери попут оних које сам ја направио, каже за Информер некадашњи шампион НБА лиге Дарко Миличић.

Бивши кошаркаш, који је 2004. године освојио титулу с Детроит Пистонсима, сматра да Никола Јокић може да постане најбољи српски кошаркаш који је икад играо у НБА лиги.

Јокић ове сезоне скоро сам води Денвер Нагетсе у плеј-оф Западне конференције и после сваке партије добија невероватне похвале од тренера, саиграча и НБА легенди. Његове игре нису оставиле равнодушним ни Дарка Миличића, који је дугогодишњи пријатељ с Јокићевом браћом Немањом и Страхињом.

– Џонија гледам на телевизији и у новинама кад направи нешто велико. Дуго нисам видео играча који је толико добар у свим сегментима игре. Нисам га дуго видео уживо, али кад гледам на телевизији… асистенција, преглед игре, шут… Сјајно је шта ради. Знајући његова два буразера, који су веома снажни физички, уверен сам да и Никола има ту снагу – поручио је Миличић за Информер.

Више воли да асистира

Никола Јокић важи за једног од најкреативнијих центара у НБА лиги. Млади Сомборац ове сезоне бележи 15,5 поена по мечу, а на то додаје 8,5 скокова и 4,2 асистенције. Он сам признаје да више воли да асистира него да постиже поене.

– Зашто волим да додајем? Асистенција учини два играча срећним, не само једног – рекао је недавно Јокић.

Границе се не виде

Миличић, који је у каријери играо за Детроит, Орландо, Мемфис, Њујорк, Минесоту и Бостон признаје да је у каријери могао много више да уради. Такав сценарио не предвиђа Јокићу и верује да за репрезентативца Србије не постоје границе.

– Никоме не желим да му се деси оно што се мени десило. Николи се све потрефило, одлична екипа, добар тренер који много очекује од њега… Тренутно не видим Николине границе, може да буде најбољи српски кошаркаш који је икад играо у НБА. Можда, али кажем можда, мало ме брине тај ритам утакмица, пошто је НБА захтевна, није зајебанција и мораш бити робот. Ту има 82 утакмице, плус плеј-оф, може да буде и више од 100 утакмица у сезони. Треба то издржати – истакао је Миличић и додао:

– Причам и сину да га понашање као моје неће нигде одвести. Целог живота сам исправљао криве Дрине. С обзиром на то да сам био други пик на драфту, у каријери нисам постигао ништа. Било је ситуација и окружења где нисам хтео да играм, али и оних где сам хтео и одиграо сам добро. Никола је паметан дечко, верујем да неће зајебати и да ће тек играти феноменално.

Пријатељи и кумови

Мало је познато да је Николин брат Немања 2004. године живео у Миличићевом дому у Детроиту. Немања Јокић је био стипендиста локалног универзитета и играо је за Детроит Мерси, а у Америци је наступао и за Си-Ви Пост на Лонг Ајленду и Скрентон/Вилкс-Бер Стримерсе. И сам Немања Јокић је причао да је у том периоду живота више волео да прави журке него да игра кошарку.

– Николин брат Немања и ја се дуго знамо, ја сам га одвео у Америку тад. Други брат Страхиња ми је кум. О свој тројици браће Јокић могу да причам све најбоље. Немања је исто био талентован, али је био и темпераментан. Страхиња је стварно велики радник, али је имао повреду леђа због које је морао да прекине с кошарком – закључио је Миличић.