Прочитај ми чланак

Да ли ће тенис мењати правила због Ђоковића?

0

Некада славна тенисерка Жистин Енан осврнула се на потрес који је доживео свет тениса.

Новак Ђоковић, најбољи тенисер планете, дисквалификован је са УС опена јер је ненамерно, али снажно погодио линијског судију током меча.

Енан је, као и велика већина аналитичара, сагласна да је одлука била оправдана, а осврнула се и на помен о промени правила због мишљења одређеног дела јавности да је одлука била преоштра.

„Мислим да је добро правило. То нас посдећа да морамо да покушамо да се боримо са нашим емоцијама и да смо ми само људи, да таква реакција може да се деси и најбољима од нас“, изјавила је Енан, сада аналитичарка Еуроспорта, у разговору са медијима међу којима је био и Б92.нет.

Да ли ће играчи више пазити због ситуације која се десила једном играчу као што је Новак?

„Они су сви људи. То нас подсећа да нам је потребна доза понизности. Сви можемо да погрешимо, играчи плаћају цену када погређе. Новак јесте шампион, али он може да направи грешку као и сви играчи. Мислим да нас то држи приземним, али морате да покушате да контролишете емоције. Али, то није лако радити сваке вечери. Мислим да ово није порука свим играчима, већ свим људима, који могу да помисле: \’Уф, ово може да се деси свима\'“, истакла је сада 38-годишња Белгијанка, некада прва тенисерка планете и освајачица седам Гренд слем титула у синглу.

Што се Енан тиче није потребно ни помислити да се правило промени, а сличног мишљења је и Борис Бекер, који је говорио и о другим стварима везаним за свог некадашњег ученика.

„Правило је такво и морамо да заштитимо све. Неки мисле да би правила требало да се промене јер је одлука преоштра, али ја мислим да правила неће мењати јер она терају играче да се контролишу и буду одговорни. Ово што се десило једноставно је несрећна околности“, каже Жистин.

Ђоковић је неретко „на тапету“ иностраних медија, а више него икада током 2020. године.

„Доста је то чудно. Ја га лично ценим као шампиона. Можете да га волите и не волите што се тиче личности, али ја мислим да смо веома срећни што смо у овом тренутку тениса где имамо такву тројицу играча. Ово је сјајно време за мушки тенис и он је тога део. Наравно, када имате много различитих личности и стилова игре. Новак је другачији на одређен начин, али морамо да поштујемо то што ради за тенис. Он то заслужује. Можемо да га волимо и да га не волимо, али морамо да га поштујемо“, испричала нам је Енан.

Двострука шампионка УС опена се осврнула и на сам турнир у Њујорку који на неки начин служи као водич свим осталима који ће се одржати током пандемије коронавируса.

„Серећна сам што се турнир одржава јер иако није ово идеална ситуација, тениски навијачи опет имају прилику да гледају тенис на ТВ-у, а играчи опет могу да га играју. Оно што смо научили је да је ово јединствена ситуација и из тога сви уче. Никоме није лако и оно што морамо да научимо из ове ситуације је да нико није савршен и да сви морамо да се прилагођавамо. То су играчи, турнири, надлежни органи… Видели смо и луде ситуације са играчима који су могли, па нису могли да играју, али наш посао је максимална адаптација. Такође мислим да је интересантно било видети играче, видели смо много успона и падова, али када гледамо све услове (нпр. без навијача), мислим да су урадили одличан посао. Мислим да турнир није савршен, али ово је почетак и сви би требало да уче из овога“, објаснила је Енан.