Прочитај ми чланак

Чудесна прича Алекса Смита, најбољег Србина у НФЛ-у (ВИДЕО)

0

Квотербек Вашингтона Алекс Смит пише нове странице историје америчког фудбала.

Када су лајнбекери Њујорк Џајантса Лоренс Тејлор и Хари Карсон пробили офанзивну линију Вашингтон Редскинса тог 18. новембра 1985. године на стадиону “Роберт Ф. Кенеди”, догодиле су се две ствари. Прва – позиција левог текла, такозвана “слепа страна”, постала је једна од најплаћенијих у НФЛ-у. Друга, због које се прва и догодила – Џо Таисман, фантастични вођа напада Редскинса, доживео је такав прелом ноге да више није одиграо нити један једини снеп као професионални спортиста.

Некадашњи МВП лиге и победник Супербола 1983. године нашао се на трибинама Федекс Филда, на ком Вашингтон сада игра своје утакмице, како би испратио утакмицу између тадашњих Редскинса и Хјустон Тексаса, али и обележио 33 године од стравичног догађаја који му је окончао каријеру. А онда су у трећој четвртини Карим Џексон и Џеј Џеј Ват пробили офанзивну линију и стигли до Смита. Били је јасно да је повреда озбиљна готово исте секунде, а док је Таисман био тек један од оних који су у шоку гледали ка терену, међу љубитељима овог спорта провејавала је нада да ће ипак Смит успети да се релативно брзо опорави.

Но, драма је тек тада почела. Смит је доживео преломе тибије и фибуле десне ноге, што је захтевало операцију. Након што му је нога првобитно оперисана, квотербеку тима из престонице САД развио се Некротизирајући фасциитис, бактеријска инфекција која за последицу може имати и смрт. Затим је уследио малтене хорор – Смиту су била потребна четири одласка у болницу и чак 16 операција пре него што је од доктора чуо да му је нога сачувана.

Фотографију инфициране ноге нећемо постављати.

Дакле, вратимо се на причу – четири одласка у болницу, укупно 17 операција, у једном тренутку чак и питање да ли ће преживети… Каријера је ту била на послењем месту. Боље речено, каријера је тада била свима на последњем месту, сем Алексу Смиту. Стрпљиво је чекао, радио… А онда је тачно 693 дана од повреде, 11. октобра 2020, Смит, тада трећи квотербек сада фудбалског тима Вашингтон (име “Редскинс” повучено), комплетирао свој први пас.

И изазвао одушевљење свих, па и Џоа Таисмана:

А питање је да ли би било те снаге воље и жеље за повратком да није нечега на шта је и сам Алекс невероватно поносан – српског ината. Смит је, наиме, пореклом Србин. Његов чукундеда, Србин рођен у тадашњој Аустроугарској, је са 12 година стигао у Америку, где је касније засновао породицу. О повезаности Смита са овим крајевима довољно говори и одлука да, заједно са братом Џошом и оцем Дагласом истетовира крст, уз реч “отац” и иницијале свог оца, деде и прадеде.

До краја НФЛ сезоне остале су још четири недеље, и за те четири недеље Смит ће водити битку са Њујорк Џајантсима око места које води у плеј-оф. Уколико успе у томе, 36-годишњи Смит зацементираће место у историји не само америчког, већ и светског спорта као актер једне од најчудеснијих прича. И све то са поносом на порекло и српским инатом као водиљом уз коју је неуспех, признаћете, готово немогућ.