Прочитај ми чланак

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ИЛИ БУДУЋНОСТ – ко ће у Евролигу?

0

Црвена звезда и Будућност као благи фаворити почели су полуфиналне серије и тек после три утакмице пласирали су се у борбу за титулу. А ко је сада фаворит?

Црвено-бели су фантастично почели сезону и у АБА лиги су на крају лигашког дела имали 21-1. Ипак, екипа је имала своје проблеме и са повредама и са самом игром. То се није рефлектовало у резултатима на Јадрану, али јесте у Еврокупу, где је Звезда често била немоћна на гостовањима, да би у Топ 16 фази изгубила и неке утакмице на једну лопту. Ако није било реално очекивати завршницу Еврокупа, изгубљено финале Купа од Партизана јесте кикс, на папиру једини у досадашњој Звездиној сезони.

После повреде Џоа Регленда у раној фази прве утакмице са Партизаном, терет је морао да буде другачије распоређен. Регленд је дуго био најбољи играч Звезде, али јесте био у паду форме у последње време, па је у серији са црно-белима његово одсуство можда било и прикривени благослов јер је омогућило домаћим играчима да дођу до изражаја.

Филип Човић био је бриљантан у првој утакмици и константно добар у целој серији, Дејан Давидовац је играо рационално, преломио је први меч и био је права помоћ у организацији игре и одбрани, а потребну ињекцију енергије у првој и у трећој утакмици дао је Огњен Добрић. Многи су се питали зашто Давидовац и поготово Добрић не играју више током сезоне, сада су добили прилику и искористили је, а на исти начин мораће да наставе и у финалу.

Били Берон је константа, показао је да се не плаши важних утакмица и важних шутева, али сада ће и у дефанзиви морати да буде концентрисанији све време. Стратос Перпероглу је заблистао у мајсторици са Партизаном, али као најискуснијем играчу не смеју да му се дешавају такви драстични падови концентрације попут друге неспортске и пет промашених бацања у другој утакмици – таква ствари у серији са екипом Будућности вероватно ће бити скупље плаћене.

На центарским позицијама Цирбес је и даље ван форме, било је то очигледно и у серији с Партизаном, код Оџа много зависи од првих неколико минута на паркету, а Мо Фаје даје допринос у дефанзиви и скоку, мада је и он био неупоредиво бољи на старту сезоне. Човић је у серији са Партизаном имао 22 асистенције и успео је да укључи центре у игру и да им омогући лаке поене – то ће бити изузетно битно у финалној серији, али црвено-белима би добро дошао и већи учинак са ниског поста. Такође, врло је вероватно да ће Будућност покушати више да експлоатише Човића у одбрани него што је то чинио Партизан јер Гордићу није страно и воли да нападне леђима ка кошу.

Икс фактор могао би да буде Кеј-Си Риверс, који није много показао у серији с Партизаном, али његов квалитет је неспоран, плус ће вероватно морати да покрива и позицију један у извесном интервалу. Бориша Симанић борио се са незгодном повредом, у мајсторици са Партизаном деловао је боље, па ћемо видети може ли и он из другог плана да дâ већи допринос.

Убедљив тријумф над Партизаном требало би да подигне самопоуздање Томићевом тиму, а црвено-бели се надају да ће навијачи направити атмосферу идентичну оној са те утакмице – с обзиром на то да је Будућност велики дужник од прошле сезоне, то се може и очекивати.

Током целе сезоне црвено-бели имају проблем са противничким центрима који се извлаче споља. Сада то неће бити толики проблем јер, како Мишко Ражнатовић рече, тренер Репеша је у прединфарктном стању када Битадзе шутне тројку (у серији с Цедевитом Грузијац је шутирао 1-5 за три поена). Ипак, центри црвено-белих у односу на Битадеза немају предност на ниском посту, а Грузијац у нападу може да поентира на разне начине и нема сумње да ће Подгоричани пробати што више да играју пик-ен-рол са Гордићем/Колом и Битадзеом.

Као што су многи и очекивали, Будућност је после пласмана у Евролигу куповала неплански и није направљен прави баланс у тиму. Тренер је промењен, било је и промена у играчком кадру током сезоне, а у елитном такмичењу нису добили ниједан меч на страни. Индивидуално је Будућност бољи тим од Звезде, то није дилема, али Подгоричанима недостаје тимски дух, тимска игра и хијерархија у екипи.

Подгоричани најбоље изгледају када кључ тима држи Немања Гордић, што је посебно до изражаја дошло у серији с Цедевитом. Без њега су напади углавном стихијски и своде се на појединачни квалитет – то на дуге стазе не даје резултате, али у оваквој серији довољно је да се само један од играча “откачи“ и да то буде пресудан фактор. Будућност за то има много кандидата – Норис Кол, Едвин Џексон, Џејмс Бел… У том смислу Звезда рачуна на тимску одбрану, али и на “стопера“ Бранка Лазића, Добрића и Давидовца који може да чува више позиција и да добрим постављањем покрије неке пропусте саиграча.

Можда и најконстантнији играч Подгоричана ове сезоне је Ерл Кларк са својим разноврсним нападачким репертоаром – извлачи се на шут за три, шутира и са полудистанце, а воли да одигра и из продора лицем ка кошу. Основни Фајеов задатак биће да њега заустави или да макар ограничи његов учинак.

У Будућности се радују јер нема евролигашких мечева да им одвлаче пажњу и енергију, а за напорну серију имају више него довољно играча – Данило Николић и Петар Поповић у прошлости су умели да буду посебно инспириани против Звезде, а ту су и Баровић и Шеховић, плус у мору странаца помало заборављени Коти Кларк.

На почетку сезоне Звезда је славила у Морачи, али то није толико важно с обзиром на то да се од тада свашта издогађало у оба тима, поготово у Будућности. У Београду је 30. децембра Звезда победила 86:72 – у мечу са много осцилација на обе стране црвено-бели су преломили у последњој четвртини.

Када се све сабере и одузме, ни један ни други тим нису на оном нивоу и у оном стању у којем су желели да буду у овој фази сезоне. И зато је врло тешко предвидети и какве нас утакмице очекују и ко ће на крају изаћи као победник. Звезда рачуна на полет после мајсторице са Партизаном који треба да пробуди још пожртвованију и организованију игру, као и на навијаче, док се Будућност ослања на индивидуални квалитет који је на њиховој страни.

Јесте фраза, али стварно је 50-50.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!