• Почетна
  • СПОРТ
  • Борили смо се у ОВК против Срба, Аднан треба да игра за Косово
Прочитај ми чланак

Борили смо се у ОВК против Срба, Аднан треба да игра за Косово

0

adnan-januzaj-foto-ap-1381225706-377869

МАНЧЕСТЕР – Фудбалер Манчестер јунајтеде Аднан Јанузај је играч о коме прича цела Европа и око чијег држављанства се отима неколико репрезентација. Родитељи су му пореклом с Косова и Метохије, пореклом Турци.

Рођен је у Белгији, а наступа у Енглеској. Из тих разлога за њега се отимају репрезентације Албаније, Турске, Белгије и Енглеске, а о каквој дилеми се ради говори и чињеница да је албанска телевизија организовала дебату у којој се расправљало о томе да ли је Јанузај издајник или херој, што је разбеснело његову породицу.

За разлику од енглеских медија, који тврде да ће Јанузај добити енглески пасош по убрзаном поступку и заиграти за „Горди Албион“, његова породица се нада да ће Аднан сачекати пријем Тачијевог Косова у ФИФА и истичу да ће последњу реч, према традицији, имати његов отац Абедин Јанузај. Као аргумент за своју тврдњу наводе и чињеницу да су се његови рођаци борили у ОВК против Србије.

„Јанузаји и данас имају везе са Косовом. Наиме, млада звезда Јунајтеда често долази у очево родно село, његов отац је обновио сеоску џамију, која је срушена у рату 1998. и 1999. Рођени брат Абедина Јанузаја се заједно са женом борио у ОВК против Србије. Отац Аднана Јанузаја се није борио, он је из Белгије слао помоћ у новцу, али је веома везан за породицу“, наводе британски медији.

Непризната фудбалска федерација Косова се нада да ће отац имати главну реч и да би Јанузај могао да заигра за њих.

„На крају крајева пита се доминантна фигура у породици, отац Абедин. Он је 1992. побегао из Југославије од служења војног рока и могућности да буде послан у ратове на просторима бивше Југославије у Белгију, где је срео Аднанову мајку чија је породица такође са Косова, али је емигрирала под притиском комунистичких власти у СФРЈ у Турску. Аднан је рођен у Белгији, играо је за Моленбек од кога га је отео Андерлецхт. На крају се појавио Јунајтед, па најбољи белгијски клуб није имао никакву шансу да га задржи. Ускоро ћемо бити примљени у ФИФА, надамо се да ће изабрати нас. Ако и не, желимо му сву срећу света”, рекао је потпарол ФС Косова британским медијима.

 

(Курир)