• Почетна
  • СПОРТ
  • Бајерн је шампион Европе по пети пут у својој историји!
Прочитај ми чланак

Бајерн је шампион Европе по пети пут у својој историји!

0

Britain Soccer Champions League Final(Б92)
Баварци се у Лондону боре за пету, а екипа Јиргена Клопа за другу титулу првака Европе у историји клуба.

Репрезентативац Србије Невен Суботић, према очекивањима, нашао се у стартној постави Борусије.

Пред меч на улицама Лондона дошло је до сукоба навијача два клуба.

Трофеј Лиге шампиона на Вембли су изнели некадашњи освајач ‘ушатог пехара’ из Бајерна Пол Брајтнер и Ларс Рикен који је био најбољи појединац у једином тријумфу Борусије у најјачем европском такмичењу.

Britain Soccer Champions League FinalИако су скоро сви прогласили Бајерн за великог фаворита у финаолу, што због доминантне игре у Бундеслиги и Лиги шампиона, што због изостанка Гецеа из састава Борусије, екипа Јиргена Клопа офанзивније је почела.

У уводних десетак минута Баварци су се углавном бранили са своје половине, али Борусија осим једног корнера и покушаја Блашиковиског у 10. минуту није угрозила гол Нојера.

У 14. минуту виђен је први ударац у оквир гола на мечу и то веома добар. Упутио га је Левандовски који је на почетку деловао веома расположено, али Нојер је избацио лопту у кронер.

Britain Soccer Champions League FinalСамо минут касније Дортмунд је имао прву гол шансу. Ројс је послао оштар центаршут са десне стране, Блашчиковски је одлично шутирао из прве, али сјајни Нојер је одбранио.

Бајерн је покушао да узврати, али Дортмунд је деловао много конкретније у првих 20 минута. Нову прилику тим Јиргена Клопа имао је баш у 20. минуту, Ројс је добио одличну лопту у простор, истрчао је до казненог простора и шутирао али Нојер је још једном био сигуран. Само два минута касније Бендер се нашао у изгледној ситуацији искоса са леве стране у шеснаестерцу, покушао је да гађа даљи угао, али Нојер је још једном маестрално реаговао.

Britain Soccer Champions League FinalНеписано правило о промашајима и казнама у фудбалу умало се потврдило и на Вемблију. Бајерн је до прве велике прилике на утакмици дошао у 26. минуту. Након центаршута са леве стране, Марио Манџукић је био у идеалној позицији на другој стативи, шутирао је главом под пречку, али је Вајденфелер показао да не заостаје за Нојером по квалитету.

Право ниоткуда Бајерн је до нове велике прилике стигао у 30. минуту. Лопта се одбила до Робена на десној страни, Холанђанин је изашао сам испред Вајденфелера, али је голман Дортмунда био успешнији.

Нова велика прилика и нова бравура голмана виђена је у 36. минуту. Левандовски је отресао свог чувара, кренуо је ка Нојеру, али голман Бајерна је још једном спречио вођство ривала.

Britain Soccer Champions League FinalПросто је невероватно са каквом лакоћом су играли и једни и други. Много трчања, много савршених техничких потеза и одличних додавања у првом полувремену је надоместило чињеницу да није било голова након 45 минута. Последњу велику шансу у првом делу пропустио је још једном Робен који након дубинске лопте није искористио грешку Хумелса погодивши Вајденфелера у лице.

Нова велика прилика и нова бравура голмана виђена је у 36. минуту. Левандовски је отресао свог чувара, кренуо је ка Нојеру, али голман Бајерна је још једном спречио вођство ривала.

Друго полувреме почело је са нешто мање садржаја него прво. Очигледно је да су обе екипе биле свесне важности једног гола који би можда и одлучио победника, па су заиграли опрезније. И у 59. минуту мрежа се напокон затресла и то мрежа Борусије.

Britain Soccer Champions League FinalРибери је сјајно на левој страни навукао на себе тројицу дефанзиваца Дортмунда и проиграо Робена, Холанђанин је предриблао Вајденфелера и из мртвог угла послао лопту на два метра где се нашао Манџукић који је само проследио у мрежу за 1:0.

Деловало је да је Бајерн након вођства преузео контролу и да ће брзо другим голом решити питање победника. Манџукић је имао још једну прилику, а шок за Баварце уследио је у 68. минуту. Данте је неопрезно стартовао на Ројса, судија Рицоли показао је на пенал који је у гол претворио Гиндоган.

Одмах након изједначења Дортмунд је наставио да напада, у 71. минуту екипа Јиргена Клопа је након сјајне контре могла лако и до великог преокрета, али је Хумелс из одличне позиције на ивици казненог простора шутирао преко гола.

Britain Soccer Champions League FinalУследила је невероватна реакција српског репрезентативца Невена Суботића само минут касније. Милер је претрчао Вајденфелера и послао лопту на другу стативу, деловало је да Робен неће имати проблема да је спроведе у мрежу, али Суботић је херојски уклизао и избацио је у кронер.

У 76. минуту Алаба је одлично шутирао са леве стране у даљи угао, али је Вајденфелер парадом избацио лопту у корнер. Минут касније Бајерн је имао нову шансу, Робен је сјајно проиграо Милера који еј био под притиском Суботића и није успео боље да реагује у одличној ситуацији.

Последњих десетак минута утакмице донели су велики притисак Бајерна који је очигледно са много више снаге и кондиције ушао у финиш. И минут пре краја Баварци су успели поново да поведу, сасвим заслужено.

Рибери је петом одложио лопту на коју је натрчао Робен. Холанђанин је пројурио поред двојице дефанзиваца и лукавим ударцем лопту протурио поред Вајденфелера за 2:1.

Сјајни Робен је тако напокон скинуо клетву финала. У финалу Светског првенства пре три године имао је велику прилику за 1:0, а прошле године се испромашивао у финалу Лиге шампиона, а промашио је и пенал.

БАЈЕРН: Нојер, Лам, Боатенг, Данте, Алаба, Мартинез, Швајнштајгер, Робен, Милер, Рибери, Манџукић.
БОРУСИЈА: Вајденфелер, Пишчек, Суботић, Хумелс, Шмелцер, Бендер, Гундоган, Гроскројц, Блашчиковски, Ројс, Левандовски.