Прочитај ми чланак

Аустралијски адвокат: Министар се игра Бога, закон је за терористе, а не тенисере!

0

Аустралијанац Грег Барнс, познати адвокат специјалиста за великим искуством у мигрантским случајевима, жестоко је критиковао свог министра због случаја Новака Ђоковића.

Закони о имигрантима су, како тврди, написани да би протеривали осумњичене за тероризам из Аустралије, а не тенисере.

„Један од најопаснијих аспеката Ђоковићевог случаја је спремност федералних власти да оцене да је неко ризичан за јавни ред само на основу онога што они сматрају да би били ставови те особе“, рекао је Барнс.

Подсетимо, надлежни министар је поништио судску пресуду којом се Новаку одобрава виза, па рекао да је Ђоковић претња за јавно добро, јер ће помоћи ширењу антиваксерских статова. Очекивано, промакло је и њему и критичарима да је управо Ђоковић на својим турнирима у Београду организовао вакцинацију за колеге, које су му биле захвалне.

„Ово је орвеловска ситуација и дубоко је проблематична у друштву које би требало да буде посвећено слободи говора и слободи размишљања“, рекао је Барнс, који је и портпарол Аустралијске адвокатске алијансе. И то удружење је подржало Ђоковића и указало на нефер одлуке и у случају српског тенисера и у бројним другим случајевима.

У изјави за Асошијетед Прес (америчка државна агенција), он је изнео озбиљне критике на рачун министра.

„Министар има толико широку и ефективну моћ, да му допушта да се игра Бога са нечијим животом“, изјавио је он. „Неизбежно је да ће политичке последице обликовати ову одлуку, јер је концепт ‘јавног интереса’ толико широк да допушта министру и политичка разматрања, иако теоретски то не би смело да се ради“.

А, под политиком и Барнс као и многи други сматрају и припрему за изборе у Аустралији, који ће бити одржани најкасније у мају.

Барнс је рекао да министар Хоук има личну моћ да поништи визу без обавештења или образлагања те одлуке, као и без обавезе да пружи Ђоковићу довољно времена да реагује. Ипак, Новакови адвокати су знали шта ће се догодити, па су унапред спремили жалбу, поднели је у петак касно увече и у суботу ујутру одмах почели нову борбу за Ђоковићев останак.

Главна рунда те борбе биће одржана у ноћи између суботе и недеље према сатници у Србији, када најбољи тенисер света излази пред трочлано веће Федералног суда у Аустралији, након чега ће бити познато да ли ће добити визу и дозволу за играње на првом грен слему сезоне или му следи депортација из те земље.

Аустралијан опен почиње у понедељак и планирано је да Новак игра већ првог дана.