Прочитај ми чланак

Америка поново изабрала Новака

0

sp-novak_620x0(Вечерње новости)

Телевизија ЕСПН, гласовима публике и стручњака из САД, другу годину за редом прогласила је српског тенисера за најбољег на свету.

Сједињене Америчке Државе поново су се поклониле спортском краљу из Србије! Новак Ђоковић је другу годину заредом добитник престижне ЕСПИ награде у категорији „најбољи тенисер“, а наш ас је проглашен за лауреата на свечаној додели признања у „Нокиа театру“ у Лос Анђелесу.

ЕСПИ је скраћеница од израза „Изузетност у спортским достигнућима у години“, а Ноле је признање заслужио за резултате у 2012, када је освојио шест трофеја. Био је најбољи на гренд слему у Мелбурну, освојио је мастерс турнире у Мајамију, Торонту, Шангају и завршни мастерс куп у Лондону, као и АТП турнир у Пекингу. Притом, играо је финала Ролан Гароса, Ју-Ес опена, мастерса у Монте Карлу, Риму и Синсинатију. Притом, Новак је 2012, баш као и годину пре тога, завршио на првом месту АТП ранг-листе, где се и данас налази – већ 90 недеља је на трону, а ускоро би могао да престигне Андреа Агасија (101 седмица) и Рафаела Надала (102 недеље).

Ђоковић је био номинован од стране организатора овог избора, кабловске телевизије ЕСПН, и у категорији „најбољи интернационални спортиста“, али је ту победник био фантастични Усаин Болт, највише због успеха на Олимпијским играма у Лондону (три злата).

Систем избора је такав да прво гласају амерички новинари, ТВ коментатори, директори тамошњих спортских компанија, спортисти и други стручњаци из САД, да би потом завршну реч дали навијачи преко интернета, такође махом из Америке.

Пехар за најбољег спористу света отишао је у руке Леброна Џејмса, кошаркаша НБА клуба Мајами Хит, баш као и награде за најбољег НБА играча и за такмичарско издање у неком мечу. У конкуренцији дама, признања је добила Серена Вилијамс (најбоља спортисткиња света и најбоља тенисерка). То је и било очекивано јер је Американка освојила злато у синглу и дублу на ОИ, Ју-Ес опен 2012. и Ролан Гарос 2013.

Чињеница да је Ђоковић добио награду добија на снази ако се зна да су 90 одсто признања отишли на адресу америчких спортиста. Од „странаца“, поред поменутог Болта, награду је добио још Тијери Анри, за најбољег фудбалера у МЛС лиги (постигао 15 голова и имао 12 асистенција у само 25 мечева за клуб Ред Булс).

Најбољи голфер је Тајгер Вудс, а за првог борца је изабран боксер Флојд Мејведер јуниор, који се вратио у ринг после годину дана паузе и победио Герера за скор у каријери 44-0.

Новаку ће признање накнадно бити уручено, пошто у Северну Америку стиже тек уочи Роџерс купа у Монтреалу, који почиње 8. августа.

РАСПОРЕД ДО КРАЈА СЕЗОНЕ

РОЏЕРС КУП од 5-11.8.

Монтреал мастерс 1000

брани: 1.000 поена

СИНСИНАТИ од 11-18.8.

Синсинати мастерс 1.000

брани: 600 поена

ЈУ-ЕС ОПЕН од 26.8-8.9.

Њујорк гренд слем

брани: 1.200 поена

ДЕЈВИС КУП од 13-15.9.

Београд, полуфинале

Србија – Канада

КИНА ОПЕН од 30.9-6.10.

Пекинг АТП 500

брани: 500 поена

ШАНГАЈ од 6-13.10.

мастерс 1.000

брани: 1.000 поена

БНП ПАРИБА МАСТЕРС од 28.10-3.11.

Париз мастерс 1.000

брани: 10 поена

АТП ТУР ФИНАЛЕ од 4-11.11.

Лондон завршни мастерс

брани: 1.500 поена

* Евентуално и Д. куп финале