Прочитај ми чланак

АКО ИЗГУБИМО ИЛИ ОДИГРАМО НЕРЕШЕНО? Све могуће комбинације како можемо у Русију…

0

Три опције су пред нашим тимом уочи последњег кола, а надамо се да ће Орлови победити и да о друге две нећемо ни да размишљамо

Фудбалска репрезентација Србије није успела да овери визу за Русију у Бечу, пошто је поражена од Аустрије у претпоследњем колу квалификација за Светско првенство, па сада мора да решава то питање у последњем колу.


Сада све зависи од дуела против Грузије и сви верујемо да ће изабраници Славољуба Муслина у понедељак славити на крцатој Маракани одлазак на Мундијал 2018. године!

Калкулације су јасне, пред нашом репрезентацијом су три опције у случају три различита исхода меча против Грузије, који је на програму у понедељак од 20.45.

ОПЦИЈА БРОЈ 1 – ПОБЕДА

Србија има све у својим рукама и победа јој доноси сигуран пласман на Светско првенство. У том случају је не занима шта ће Велс и Република Ирска да ураде у свом међусобном мечу-

ОПЦИЈА БРОЈ 2 – РЕМИ

Орлови и у случају ремија против Грузије могу да обезбеде пласман на Мундијал. Тренутно наш тим у групи Д има бод предности у односу на Велс, а два бода више од Републике Ирске.

– Пошто Велс и Ирска у последњем колу играју међусобни дуел, Србији у случају ремија против Грузије, реми Велса и Ираца такође доноси прво место у групи и директан пласман на Светско првенство.

Такође, и ако Србија одигра реми, а Ирска победи Велс на гостовању, наш тим ће бити први у групи пошто ће имати по 19 бодова са Ирском, али и бољи међусобни скор од њих (2:2 у Београду и победа Србије у Даблину од 1:0).

Међутим, ситуација се компликује ако Србија ремизира, а Велс победи и у том случају би нас “Змајеви“ претекли на табели и Србија би се нашла на 2. месту. Оно највероватније доноси бараж, међутим и ту ситуација може да се искомпликује, јер Србија можда не би била сигурна међу другопласираним екипама и борила би се и за бараж, односно да не буде једна од најслабије рангираних другопласираних екипа, која се неће наћи у баражу.

КАКО СЕ РАЧУНА ТАБЕЛА ДРУГОПЛАСИРАНИХ ЕКИПА?


Рангирање другопласираних екипа води се по принципу да се рачунају само резултати против првих пет екипа у групи. У нашем случају не би се рачунали резултати против Молдавије (две победе по 3:0), па би Србија имала 12 бодова и гол разлику 13:10.

Други критеријум је гол разлика, а уколико и ту екипе буду изједначене гледа се ко је постигао гол више. Ако се деси да и ту буде

Тренутно је у најтежој позицији Босна, која има 8 бодова, али и меч мање. Босанци дочекују Белгију у својој групи. Уколико изгубе, Србија би била сигурна међу екипама које обезбеђују бараж, јер у том случају Босна не би могла да их стигне ни теоретски. Исто важи и у случају ремија и Србија би им била недостижна са 13 бодова на тој имагинарној листи у случају ремија са Грузијом.

Компликације би биле веће ако Босна победи Белгију и у том случају би пред последње коло била тотална лудница и права драма како би се избегло зачеље на тој табели. Три екипе би на зачељу имале 11 бодова, само бод мање од Србије и пред последње коло би све зависило од резултата осталих екипа у последњем колу.

ОПЦИЈА БРОЈ 3 – ПОРАЗ

Надамо се да о овој опцији нећемо ни да размишљамо, али чак и да се то деси, можемо у Русију као првопласирани! У том случају је не сме да се деси да пораз буде већи од једног гола разлике, а да Велс и Ирска ремизирају у међусобном дуелу.

Србија би онда имала идентичан број бодова са Велсом, са којим има идентичан међусобни скор (два пута 1:1), па би онда одлучивала гол разлика. Ту би Србија онда била такође изједначена са Велсом (+8), али је боља у наредном критеријуму за рангирање (број постигнутих голова), и била би прва у групи.

Уколико Велс или Ирска победе, Србија би у том случају била друга у групи, али би била у знатно тежој ситуацији на табели другопласираних екипа. Тада би имала 12 бодова и још лошоју гол разлику од +3, па би била још већа драма да се избегне последње место на табели другопласираних екипа.

Ту такође доста зависи и од утакмице коју од 20.45 вечерас играју Босна и Белгија, па би пораз Босне Србији осигурао сигурно место у баражу, а победа Змајева би драму подигла на максимум.