Прочитај ми чланак

5.000 гробара > 15.000 НБА навијача

0

Pionir88222469_orig(Б92, фото: КК Партизан)
Литвански сајт 15мин.лт направио је паралелу између НБА лиге и Евролиге, и као једну од разлика у корист Европе наводи навијаче Партизана „гробаре“.

Наиме, аутор текста истиче да сваки клуб у Евролиги има сјајну подршку навијача, а као пример издваја навијаче Партизана истакавши да је њих 5.000 довољно да надјача 15.000 навијача било ког НБА тима.

Литванци су још једном поменули Србију приликом поређења Евролиге и НБА лиге, преко Милоша Теодосића који уз Хуана Карлоса Навара, Василиса Спанулиса и Димитриса Дијамантидиса представља елитне играче Евролиге, док су са друге стране то ЛеБрон Џејмс, Коби Брајант, Двејн Вејт, Кармело Ентони…

Главне разлике између два елитна такмичења аутор види и наравно у основним елементима игре. У НБА шоу на паркету је испуњен елементима кошарке, док је у Европи у првом плану тактика. Такође, брзина, атрактивност и спектакуларни потези су одлика НБА, док је напетост, неизвесност у Европи.

Друга разлика је у важности мечева. Регуларна сезона у НБА лиги има 82 утакмице, од којих је чак трећина безначајна, тек у плеј-офу загарантована је максимална озбиљност.

Са друге стране, у Евролиги се игра највише 31 утакмица током сезоне, и скоро свака је подједнако важна и пуна тензија, уколико се жели освојити титула. Број утакмица се, међутим, повећава учешћем у домаћим шампионатима у Куповима.