Прочитај ми чланак

Звездина нула за наду и стрепњу

0

Црвена звезда није успела да створи капитал против Омоније и на реванш у Никозију, наредног четвртка, путује с ремијем који даје право на наду, али и носи велику стрепњу за даљи европски пут. Освајач српског купа се трудио, борио, играо готово цео меч на половини ривала, али био забрињавајуће јалов што је Кипранима омогућило да остваре циљ с којим су и допутовали у Београд – да остану непоражени – 0:0.

Роберт Просинечки је погодио са променама у тиму, поготово с Вешовићем који је био најзапаженији играч на терену, с позиције офанзивног бека дајући ритам Звездиној игри, али је на крају велику жељу скупо платио искљњучењем у последњим секундама меча. Млади Црногорац је уз Лазовића чинио десну осовину напада која је и створила све позиције за шут домаћег тима током првих 45 минута, док је искусни дебитант Јовановић учврстио дефанзивну линију.
Међутим, поред тактички одговорне игре, Звезда је опет заказала на плану кретања без лопте, нарочито у везном реду где се играчи задужени за креирање игре нису довољно нудили и самим тим су ускраћивали саиграчима могућности за комбиновање. Евандро је био невидљив, Димитријевић неубедљив, па је пребацивање тежишта игре на бокове, посебно на десни, био једини начин да се створи прилика. Лазовић и Вешовић су дриблинзима и продорима стварали грдне проблеме Скарамоцину и Маргаси, створивши позиције за шут Младеновићу у 23, затим и Максимовићу после корнера три минута касније. Личило је на најаву конкретније Звезде, али поред добро постављене и искусне одбране Омоније, до краја првог дела игре само је Милуновић у два наврата успео да уђе у шансу: први пут га је буквално изненадио оштар центаршут Вешовића, па се лопта од његове главе одбила пред супарничке штопере, док је у другој ситуацији одлично скочио на Димитријевићево убацивање из дубине поља, али је шут завршио преко пречке.

На другој страни, гости који су од почетка играли с јасно израженим циљем да остану непоражени, успели су из своја три напада да ураде оно што црвено-бели нису из неупоредиво више покушаја – упутили су два шута у оквир гола и на самом почетку натерали Мијаиловића да вади кестење из ватре клизајући испред Алвеса.

Пробао је Просинечки да промени нешто у наставку променом места Лазовића и Милуновића, али будилник за везни ред није могао да нађе. Звездин темпо је опадао, лопта све чешће ишла у рикверц, а играчки зрелији ривал знао је како да удаљи домаћина од шеснаестерца. Иако се јасно видело да таква игра неће донети жељени циљ, Звездин тренер није реаговао увођењем свежег играча са клупе, чекајући на прву измену чак до 78. минута! Невероватно али истинито, управо је Миливојевић, седам минута након уласка у игру, упутио први и једини Звездин ударац у оквир гола искусног Швајцарца Леонија!

Премало не само за озбиљне домете у Европи, већ и за победу против чврсте, али сасвим просечне Омоније. Звезди остаје још 90 минута наде да ће голом у Никозији ипак доћи до плеј-офа и продужетка европске авантуре.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ОМОНИЈА 0:0
Стадион Црвене звезде. Гледалаца: 26.930. Судија: Рене Ајснер (Аустрија) 6. Жути картони: Касалица, Вешовић (Ц. Звезда), Павићевић, Спунгин (Омонија). Црвени картон: Вешовић (Ц. Звезда) у 90. минуту.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић 6,5, Вешовић 7, Максимовић 7, Јовановић 7,
Младеновић 6,5, Мијаиловић 6,5, Димитријевић 6 (од 88. Каду -), Евандро 5,5, Лазовић 6 (од 81. Миливојевић -), Милуновић 6, Касалица 6.
ОМОНИЈА: Леони 7, Спунгин 7, Павићевић 6, Данијелсон 6,5, Скарамоцино 5,5, Маргаса 6 (од 78. Фредерико -), Нуно Асис 6,
(од 69. Агијар -), Соарес 7,5, Леандро 7, Христофи 6 А. Алвес 6
(од 89. Ж. Алвес -).
ИГРАЧ утакмице: Силва Соарес (Омонија)

ВАТРЕНИ КИПРАНИ
ПОДРШКУ верних навијача на „Маракани“ имали су и фудбалери Омоније. Око 150 присталица клуба из Никозије, обучени у клупске зелено-беле боје, без престанка су ватрено певали уз пратњу бубњева и оправдали звање најоданије навијачке групе на Кипру.

КОРЕОГРАФИЈА
НАВИЈАЧИ Црвене звезде су по обичају украсили европску утакмицу још једном маштовитом кореографијом. Када су играчи изашли на терен преко целог „севера“ раширио се декор у црвено-белом и велики транспарент „Само се борите за те боје две“.

(Новости)