Прочитај ми чланак

Драматично упозорење УЕФА: Србији прете 3 године неиграња!

0
фото: М. Вукадиновић

фото: М. Вукадиновић

(Вечерње новости)

И најмањи инцидент у квалификационом мечу против Хрватске 6. септембра на “Маракани” би донео ригорозне казне које би важиле за све селекције.

Сезона је почела неславно. Прво коло, односно кардинално лоше суђење на утакмици Нови Пазар – Партизан (4:3) покренуло је лавину, представљало само окидач који прети да уруши наш ионако климав фудбал. Црвена звезда је отворено кренула да руши председника ФСС Томислава Караџића, почела су лобирања на обе стране, а “рат” се сваког дана распламсава.

Управо у предвечерје окршаја са Хрватском, а та утакмица је, наравно, високог ризика, и сама по себи представља голему опасност. Јер, ако се тог 6. септембра на стадиону Црвене звезде нешто изроди, може да буде свашта. И најмањи инцидент на трибинама, са или без политичке позадине, УЕФА ће ригорозно казнити. Управо тако, из европске “куће фудбала” већ су стигла упозорења. Јер, не зна се да ли су више под санкцијама били наши “орлови” или хрватски “ватрени”.

Звучи готово надреално, али следећа казна и за једну и за другу селекцију могла би да буде и одстрањивање са европске сцене пуне три године! Та казна на би важила само за А репрезентацију већ и за све остале селекције Србије. Зато се треба добро припремити и не дозволити да ишта поремети спортску атсмосферу на “Маракани”.

Баш нас брига за Хрвате, али за Србију већ поодавно важи она “нулта толеранција” УЕФА. Ђенова није заборављена, а да подсетимо, због прекинуте утакмице са Италијом 28.10.2010. године кажњени смо са 120.000 евра, изгубили смо утакмицу службеним резултатом 3:0, морали смо да играмо један меч без присуства публике, плус смо добили условну казну на две године.

Касније су на ред дошли млади репрезентативци. Не само што нисмо елиминисали Енглезе и отишли на Европско првенство, већ су нас инциденти у Крушевцу скупо коштали, а цех још увек плаћамо. Новчана казна је износила 80.000 евра, “Европљани” су нам одрезали две утакмице без навијача, а чак четворица играча су добила временске казне. Чаушић ће паузирати на четири утакмице, Малбашић и Мудрински на по три, а Нинковић је “зарадио” две утакмице неиграња. Такође, две године из фудбала су одстрањени помоћни тренер Катић и физиотерапеут Милутиновић.

У суботу се игра друго коло Суперлиге, почиње и Прва лига Србије, Партизан и Војводина настављају војевање на европској сцени, а Хрвати су нам практично пред вратима. Зато, памет у главу, дошло је време, ако не за братство а оно за јединство, јер наш фудбал је у опасности. Као никад досад.