Прочитај ми чланак

Украјинска тенисерка:Руски тенисери да се подвргну идеолошким тестовима чистоће…

0

Украјинска тениска звезда Елина Свитолина затражила је да се руски и белоруски играчи подвргну идеолошким тестовима чистоће пре него што им буде дозвољено да се такмиче на међународним турнирима.

Бивша трећа тенисерка света инсистирала је на потпуној забрани свих руских и белоруских спортиста ако се не потпише низ изјава у вези са политиком и ратом у Украјини.

“Приметили смо да су неки руски и белоруски играчи у неком тренутку помињали рат, али никада јасно не наводећи да су га Русија и Белорусија започеле на територији Украјине”, написала је Свитолина на Твитеру.

Вероватно је незадовољна што руски и белоруски играчи само позивају на мир, а да притом експлицитно не осуђују своју земљу и тврде да је она крива за рат.

“Само ћутање оних који одлуче да тако и остану сада је неподношљиво јер води наставку убистава у нашој домовини”, рекла је Свитолина.

Тражила је од играча који су како је рекла довољно несретни да се роде на комаду земље званом ‘Русија’ правилно одговоре на сљедећа питања.

1. Да ли подржавате инвазију Русије и Белорусије на територији Украјине и као резултат тога рат који су те земље започеле?

2. Да ли подржавате војне активности Русије и Белорусије у Украјини?

3. Да ли подржавате Путинов и Лукашенков режим?

Свитолина каже да сваком играчу који одговори потврдно на било које од ових питања треба забранити да игра турнире.

„У кризним временима ћутање значи слагање са оним што се дешава. Дође време када је тишина издаја, а то време је сада”, написала је она.

Захтев Украјинца да играчи прођу тестове идеолошке чистоће пре него што им се дозволи да ударе лоптицу рекетом није чак ни тако драконски као стандард који намећу организатори тениског турнира у Вимблдону.

Забранили су свим Русима и Белорусима да се такмиче, чак и онима који су осудили Владимира Путина и Русију.

Најбољи спортиста света и најбољи тенисер на свету у мушкој конкуренцији Новак Ђоковић назвао је ту одлуку “лудом”, рекавши да политика не треба да се меша у спорт.