Прочитај ми чланак

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ У ЊУЈОРКУ: Време је да жене широм света устану за родну равноправност

0

Zorana Mihajlovic

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност поручила је данас у Њујорку да је дошло време да жене широм света устану и буду активније у борби за родну равноправност, као и да ће и Србија више радити на унапређењу женских права.

Михајловић је на затварању конференције „Принципи оснаживања жена“, која је одржана у оквиру 59. заседања Комисије УН о статусу жена, рекла да јој је част да испред Србије подржи напоре у борби за једнакост жена.

– Људска права су и женска права – истакла је Михајловић подсетивши да се у Србији још пре једног века за женска права борила Милица Томић, српска политичарка, новинарка и писац, као и да се жене још боре за једнакост.

Женама се успех не опрашта

Михајловић је на том скупу, који је отворила бивша државна секретарка САД Хилари Клинтон, а говорио је и генерални секретар  УН Бан Ки-мун, казала да је она једна од четири припаднице лепшег пола у Влади Србије која има 19 чланова.

– Жене се одбијају на интервјуима за посао под изговором да тај посао није за жене. Више се запажа како изгледамо, него шта кажемо и не опрашта нам се успех – казала је Михајловић.

Како је рекла да жене имају и породичне обавезе, а на водећим позицијама су само поједине.

Упркос томе што Миленијумски циљеви УН кажу да је Србија развијена земља када је реч о родној равноправности, подаци су и даље забрињавајући – Србији има за 16 одсто мање запослених жена у односу на запослене мушкарце и само 10 одсто је на водећим позицијама у компанијама, истакла је Михајловић.

Дискриминација при тражењу посла

– Такође 61 одсто су дискриминисане у тражењу посла и морамо прекинути ту праксу – поручила је Михајловић додајући да све земље треба да створе једнаке услове за запошљавање, да имају стимулативну пореску политику и радикалне мере у борби против сиве економије.

Према њеним речима, у Србији 75 компанија спроводи принципе против дискриминације жена и бори се за њихову једнакост у пословном свету.

Михајловић је после скупа рекла Танугу да је пред Србијом још пуно изазова, као и пред целим светом када говоримо о родној равноправности и укључивању жена у пословни свет.

UN Zorana

Србија ће повући конкретне потезе

Она је навела да је на конференцији било пуно инвеститора и познатих бизнисмена заинтересованих за веће укључивање жена у бизнис.

– Србија ће конкретним пројектима показати да је жене могуће више укључити у пословни свет, што ће значити сасвим сигурно већу запосленост и повећање нашег друштвеног бруто производа. Када се жене укључују у посао сасвим сигурно расте привреда – нагласила је Михајловић.

Потпредседница српске владе је истакла да по укључивању жена у политички живот Србија може да се похвали високим рангом, али да заостаје по том питању у пословном животу.

– Ситуација и ту мора и може да буде много боља, нарочито када говоримо о укључивању жена у управне и надзорне одборе било државних било приватних компанија. Можете видети мали проценат жена који је успео да дође до таквих позиција, нема разлога да се то не уради, с обзиром на то да се може видети по статистици да су жене образованије од мушкараца и њихово знање треба искористити за добро државе Србије – поручила је Михајловић.

Сусрет с Хилари Клинтон – Хилари задовољна политиком Србије

Она је истакла да је посету Њујорку искористила за сусрете са важним људима за Србију и реформе које спроводимо, на пример са Баном, представницима УНДП-а и многим другим

Михајловић је казала да је разговарала и са Хилари Клинтон и да ју је позвала да посети Србију, будући да је она позната као борац за развој женских права.

– Њен утисак је да Србија води једну добру и избалансирану политику – додала је Михајловић

Она је рекла да ништа није тешко када се жене удруже и када постоји јасна политика и да је прави тренутак да се жене више укључе у политички и економски живот.

– Само економски стабилна и самостална жена је жена која може да уради и све друго у животу и то ће нам бити основа да смањимо насиље и у породици и у партнерском животу и то треба да нас води ка једној бољој и уредјенијој Србији, а на крају крајева то је и начин да наша деца остану у Србији – навела је Михајловић.

Она је напоменула да држава треба да помогне женама тако што ће направити одговарајући амбијент како би имале веру у институције и то да ова влада хоће да им помогне.

(Блиц)