Прочитај ми чланак

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: Сви би место премијера, а СНС не питају

0

Потпредседница Владе Зорана Михајловић о резултатима гласања и постизборним комбинацијама. У јавности се ствара утисак као да нема шансе да добијемо позицију председника Владе

ПРЕМИЈЕРА Србије тренутно бирају медији и чини ми се да никад није било више кандидата. И сви они су одлични. Само нема ниједног кандидата најјаче странке. Некако се ствара утисак да СНС, чији је председник Александар Вучић освојио 55 одсто гласова грађана, нема шансу да има премијера.

Овако Зорана Михајловић, потпредседница Владе и функционерка СНС, види лицитацију у вези с фотељом председника Владе која је отворена одмах после бројања гласова у изборној трци за шефа државе. Ово је њен „скенер“ потенцијалних наследника Александра Вучића у Немањиној:

– Имамо Ивицу Дачића, председника СПС, који је већ био премијер. Онда Душана Вујовића, који је уредио финансије и који је главни преговарач са ММФ. Потом Ану Брнабић, која је истински заинтересована за уређење локалних самоуправа. Ту је и Расим Љајић, можда најискуснији од свих.

* Али, помињете се и ви, Небојша Стефановић, Никола Селаковић…

– У истим тим причама месецима уназад била сам кандидат за председника. Сто пута су ме смењивали и кандидовали за све и свашта, тако да сам огуглала. Али да престанемо с лицитирањима и да уозбиљимо ову причу, јер избор премијера није нова кладионица ни храњење таблоида „поузданим информацијама“. Бирамо особу која ће да управља земљом. Прво ћемо анализирати резултате председничких избора, да видимо где смо били добри, где мање добри, и колико је ко допринео. А онда ћемо разговорати о томе ко ће наставити да ради све послове, најмање истом брзином и ефикасношћу којом је радио Вучић.

 

НЕМА МЕ У ТОМИНОМ ГОВОРУ
* ДА ли сте се препознали у говору Николића на скупу СНС у „Арени“?
– Нисам. Од почетка сам се залагала за то да Вучић буде наш кандидат за председника, говорила да је он једини кога ће подржати све странке владајуће коалиције, и да само он може да победи у првом кругу. Избори су показали да сам била у праву.

* Нисте одговорили на питање да ли бисте прихватили место премијера уколико би вам то понудио Вучић?

 

– Што се мене тиче, нећу да играм те игре, да преко медија директно или индиректно шаљем поруке. Зна се ко ће разговарати и где ће се разговарати о новом премијеру: то су Александар Вучић и СНС. Радим свој посао, волим свој посао и увек бирам да градим коридоре, да повезујем Београд и Чачак ауто-путем, да завршим мост преко Дрине код Љубовије, Жежељев мост у Новом Саду, да учествујем у саобраћајном повезивању Србије са регионом и учиним све да имамо што боље услове пословања.

* Да ли размишљате о томе да следеће године будете кандидат за градоначелника Београда?

– Нисам то хтела ни пре, а не желим ни сада.

* Како сте разумели резултате Саше Јанковића и Белог Прелетачевића?

– Према мом мишљењу, постоје три поруке грађана: прва да је Вучић најутицајнији политичар и да треба да настави да води Србију овим путем којим идемо. Од њега очекују да не буде „салонски председник“, већ лидер Србије и државник региона. Друга порука је да је Саша Јанковић најјачи међу слабим опозиционарима, као и да Шешељ, Чанак, Поповић и Јеремић треба да иду у политичку пензију. И трећа порука – гласали смо за Белог јер нам се не свиђа ни власт, ни опозиција. Не свиђа нам се систем, па смо антисистемски. Радили бисмо, али онако како смо ми замислили. Не знамо шта хоћемо, али мислимо да можда знамо шта нећемо.

* Имамо свакодневне протесте у Београду и другим градовима. Ко иза њих стоји?

– Реч је о протестима оних који су незадовољни изборним резултатима. Свако може да искаже незадовољство, и то је демократија, као што је демократија и да се прихвати воља већине. На изборима је било 11 кандидата и људи су могли да гласају за кога су хтели. Вучић је освојио око два милиона гласова. То је милион и по гласова више од првог следећег кандидата! Дакле, изабран је вољом грађана Србије.

ШЕШЕЉУ ШАХ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ

* КОМЕ сте купили овај шах и зашто вам је важан?

– Током кампање говорила сам да ће после ових избора многи отићи у политичку пензију, а да ће један од њих свакако бити Војислав Шешељ. И Шешељ је сам рекао да сви који освоје мање гласова од Прелетачевића треба да оду у пензују. И онда су грађани донели одлуку: Шешељу мање од пет одсто, Белом дупло више. Поштујући вољу грађана, купила сам шах који ћу послати лидеру СРС, да га има кад се буде дружио с пензионерима. Одлазак Шешеља и његове политике у пензију једна је од најбољих одлука коју су донели грађани Србије.