Прочитај ми чланак

ЗОРАНА, ЉУБИМ РУКЕ Овако су се помирили љути противници у Влади Србије

0

Било је довољно само једно путовање да би се заборавило на све сукобе и дугогодишње прозивке. Потпредседници Владе Србије Зорана Михајловић и Ивица Дачић закопали су ратне секире и одлучили да се убудуће једно према другом односе "са поштовањем".

zorana mihajlovicА ко је био иницијатор и како је дошло до историјског помирења високих државних функционера који годинама уназад „ратују“ путем медија?

Мада је све почело на путу за Ниш, до коначног отопљавање односа дошло је у Хотелу „Метропол“, на Српском економском форуму, где су уз Милорада Додика, премијера Републике Српске, говорници били још управо њих двоје.

Извор „Блица“ наводи да је иницијатива кренула од Ивице Дачића, који је пришао Михајловићевој чим је дошао на Форум.

– Дачић је каснио 15-так минута, али чим је стигао, прво је пољубио руку Зорани, одмах је поздравио и смејао се. Чак је рекао Додику: „Миле, ево видиш да смо се помирили. Је л’ тако Зорана?“. Она се на то само насмејала – наводи наш саговорник.

Он додаје да је Дачић, на почетку свог говора, одмах поздравио колегиницу, обративши јој се са „поштована потпредседнице Владе“.

– И она се њему, током свог говора, обраћала са „поштовани први потпредседниче Владе“. Он се после тога трудио да буде духовит и стално је засмејавао – каже наш извор.

Да ли су Михајловићева и Дачић сада пријатељи, није познато, али да су у добрим односима сведочи и заједничка слика коју ју министарка поставила на инстаграм. Уз њу је написала и коментар – „духовити и поштовани први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић“.

„Дачић је џентлмен“

А шта тим поводом каже Зорана Михајловић? Да ли заједничка слика потврђује помирење и да ли је опростила Дачићу?

– Могу да опростим само оним људима које волим. А што се Ивице Дачића тиче, он је прави џентлмен – каже за „Блиц“ Михајловићева.

Дачић, са друге стране, није одговарао на наше позиве.

Да ће ствари овако да се одвијају није могло ни да се наслути, јер су се пре само неколико дана њих двоје сукобили око кандидатуре за председника Србије. Дачић је прво изјавио да размишља да ли да се кандидује за председника, јер не би да „прави штету заједничком кандидату“, осим уколико то буде била Зорана Михајловић.

– СПС то неће прихватити, у то будите сигурни. Па, чак и да ја то прихватим – навео је тада он.

Ни она му међутим није остала дужна.

– Већи комплимент од тога нисам могла да добијем. У супротном, озбиљно бих се запитала где грешим и шта то толико лоше радим, када бих у било чему заслужила подршку Ивице Дачића – одговорила му је она.

Историјат њихових сукоба, међутим, није почео тад. Он практично траје од склапања коалиције СНС-а и СПС-а. До данас је много тешких речи изговорено, али у политици се на то лако заборавља.