Прочитај ми чланак

ЗЕМЉЕ КВИНТЕ ВУЧИЋУ: Одмах преговори, признање Косова и евроатлантске интеграције

0

Заједничка изјава влада Француске, Немачке, Италије, УК и САД поводом Косова

Владе земаља Квинте позвале су Србију и Косово да што је могуће брже обнове дијалог под окриљем ЕУ и да се уздрже од корака који онемогућавају постизање споразума „неопходног обема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција“.

У заједничком саопштењу, владе Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД навеле су да су спремне да кроз подршку високом представнику ЕУ повећају своју улогу у постизању договора Србије и Косова, али да то не могу да учине „док обе стране не покажу спремност на компромис, док не уклоне препреке и не наставе да разговарају“.

„За Косово то значи укидање такси (на увоз робе) које је наметнуло Србији. За Србију то значи прекид кампање за повлачење признања независности Косова“, наводи се у саопштењу које је медијима проследила Амбасада САД у Београду.

Владе пет земаља су навеле да је „после година стагнације дошло време да се стави тачка на сукобе из деведесетих“ и да се „кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив обема странама који ће обезбедити безбедну и просперитетну будућност за грађане Косова и Србије“.

„Владе Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД уједињене су у намери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум који ће допринети регионалној стабилности. Статус кво онемогућава напредак Косова и Србије ка чланству у ЕУ и једноставно није одржив“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да владе пет земаља желе да грађани Косова и Србије „уживају плодове одрживог мира“ и да су спремне да у томе помогну „на сваки могући начин“.