Прочитај ми чланак

Зеленовић се препоручује за Владу: Треба да подржимо Вучића против Русије

0

Носилац листе на парламентраним изборима коалиције Морамо Небојша Зеленовић рекао је вечерас да не постоје никакви притисци са Запада на њега и његове колеге из коалиције да подрже председника Србије Александра Вучића због евентуалне одлуке да уведе санкције Русији. Он је позвао све грађане да у суботу изађу на поновљене изборе на шест бирачких места у Београду и помогну листи "Ајмо људи" да пређе цензус.

“Ми ћемо учинити све што можемо да до тог великог договора са Западом дође, водећи рачуна да због тога грађанима Србије живот буде лакши а не тежи”, казао је Зеленовић који није директно одговорио на питање да ли Србија треба да уведе санкције Русији.


Напомињујући да Београд треба да се окрене Западу, он је указао да ми „не знамо шта се дешава и да нас Вучић 10 година држи у мраку“.

„Како можемо да заузмемо став када не знамо шта је ко коме обећао. Мислим да треба да се окренемо Западу“, рекао је Зеленовић за Н1, али и указао да то није само питање економије и емоција једних и других, већ је то питање војне безбедности.

Такође, морамо знати и шта та одлука о увођењу санкицја Русији подразумева, додао је он.

„Шта се дешава са нама у мају и у октобру када крене грејна сезона. Јавност мора да зна све чињенице“, додао је он.

Упитан да ли савез Двери и Заветника у циљу спречавања увођења санкција Русији истовремено значи да је сарадња са проевропским странкама око евентуланог формирања власти у Београду немогућа, односно да ли то значи да је завршена прича са формирањем техничке власти у Београду у наредне две године, Зеленовић је рекао да су јутрос имали састанак на коме су се договорили да ће искористити ту једну прилику коју имају да победе власт Александра Вучића.

„На том састанку су били и Двери и Заветници и НАДА и представили су се као опозиција. Рекли су да се придружују напорима да се освоји Београд и формира техничка управа која ће омогућити припрему и организовање следећих слободних избора у Београду“, истакао је Зеленовић.

Он је позвао све грађане да у суботу изађу на поновљене изборе на шест бирачких места у Београду и помогну листи „Ајмо људи“ како би створили математичку претпоставку да опозиција има већину у Београду.

„Сви ти који су сада постали велики идеолози нека кажу Беогарђанима да неће да испоштују њихову вољу и да хоће да сарађују са Вучићем, то ће за мене бити довољно“, рекао је он.

Ако имамо већину, ајде онда да видим ко неће да направи техничку управу, ко неће да отвори тајне уговоре и ко неће да припреми нове изборе, истакао је Зеленовић.

Коментаришући састанак Александра Вучића и лидера ССП -а Драгана Ђиласа, Зеленовић сматра да заиста постоји проблем у оквиру „Уједињених за победу Београда“ у смислу да је Ђилас на тај разговор отишао без сагласности својих политичких партнера и консултације са њима.

О могућности понављања избора у Београду о којима Вучић треба да се изјасни до краја недеље, за Зеленовића то није добра идеја јер је то „некакво договарање о нечему за шта не знамо да ли ће да се деси, али и зато што то није плод разговора осталих који су учествовали на овим изборима“

Упитан како схвата Ђиласову критику да су славили иако су освојили 4, 5 одсто гласова, Зеленовић је рекао да је то нешто о чему не би полемисао.

„Јесте, певало се и радовало, то су радили млади људи који су први пут у политици, који су освојили толико гласова без средстава и обилазећи гласаче од врата до врата и што се њих тиче дали су све од себе да се смени ова власт у Београду. Не може их кривити што су се радовали, то што је неко туговао због резултата, улагања енергије или не, па свако има своју муку, ја не могу да замерим ништа људима који су то радили у Морамо, могу само да им честитам“, истакао је он.

Уколико чиста „Ајмо људи “ не прође цензус у суботу, разрађујемо неке опције, додао је он.

Упитан шта ако је тачно оно што је Вучић рекао, а то је да СНС има већину, Зеленовић каже да код нас има опречних мшиљења шта даље радити, али да је први корак понављање избора у суботу од чијих резултата зависе и даљи кораци опозције.