Прочитај ми чланак

Зелено светло за Богољуба?

0

Nikolic i Lukasenko(Вести)

Председник Србије Томислав Николић је током прошлонедељне државне посете Белорусији, ударио камен темељац трговинском центру Светионик Минска који ће градити БК група. Тиме је наметнута дилема да ли се тамо срео са одбеглим Богољубом Карићем али и питање ко од правде штити бизнисмена с потернице који је због афере Мобтел напустио Србију у фебруару 2006.

Шеф државе је у Минску био са Богољубовим братом Драгомиром, подсетивши нацију да је од прошле године странка породице Карић – Покрет Снага Србије део српске власти, а Драгомир и Богољубова супруга Миланка републички посланици на листи напредњака.

Николићеви сарадници негирају сусрет председника државе с Богољубом, а Драгомир, који је „Вестима“ рекао да је у Москви, прекинуо је везу код питања да ли се шеф државе срео с његовим братом.

Без коментара

Заменик шефа посланичке групе напредњака Зоран Бабић сматра да вест „није вредна коментара“. Подсећа да је Николић у више наврата рекао да ће се према Богољубу, када и ако буде доступан органима гоњења, поступати као и према осталима који су оптужени за такве ствари.

 

Ипак, Николићев благослов Карићу на делу је био у Минску где је председник Србије као сведочанство обећавајуће белоруско-српске сарадње у грађевинарству, навео управо пројекат БК групе. Све то потврдио је Богољуб Карић путем Твитера:

– Данас наше грађевинске компаније учествују на тендерима и побеђују у врло оштрој међународној конкуренцији. Пример је БК група – написао је Богољуб, поводом 200.000 квадрата простора који ће градити.

Да у актуелној власти има двоструких стандарда и лицемерја када је реч о борби против корупције, мишљења је политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић. Он указује да свака власт има и омиљене тајкуне и оне против којих се бори.

– То се добро види на примеру Мишковића и Карића. Мишковић је после петооктобарских промена власти био киднапован и уцењиван, па онда постао омиљени државни тајкун, а сада је у затвору. Карића су раније власти рекетирале, наредне гониле, а садашње као да му спремају повратак – каже Вукадиновић.

Он је додао да је лепо што председник даје подршку српском бизнису у свету, али и примећује да овај пример с БК групом помало боде очи.
– Није добро да се стекне утисак да смена владе представља и смену једне пословно тајкунске гарнитуре – закључио је овај аналитичар.

 

Миланкин скандал

Посланица са листе СНС Миланка Карић је крајем септембра 2012, на састанку са делегацијом Европског парламента у Београду, направила скандал када је као члан српске делегације ван дневног реда, затражила да „престане прогон представника крупног капитала“. Председавајућа Милица Делевић покушала је да врати састанак у формалне токове, али је Миланка тада затражила укидање дела „злоупотреба службеног положаја“, па је прво што је ЕП делегација чула био позив на заштиту Богољуба Карића.