Прочитај ми чланак

Због велике излазности СНС дао налог контролорима да не пуштају више од 3 грађана

0

У Србији се данас одржавају избори за посланике Скупштине Србије и Скупштине Војводине, као и локални избори у 65 општина и градова укључујући Београд.

Главни и одговорни уредник Србин.инфо Дејан Петар Златановић уочио је дупле гласачке листиће на свом бирачком месту у Београду, а како је то изгледало погледајте у видеу испод:

19:17

Ни у Јајинцима не траже личну карту

Још један читалац пријавио нам је неправилност у Београду. Наиме, како нам је рекао, нису му тражили личну карту на бирачком месту 64 у школи у Јајинцима.

Наиме, њему се рекли да му не треба лична карта зато што има позив за гласање.

19:10

Гласови „из аутобуса“ – последњи трзаји СНС власти у Београду и доказ да је режим у паници

Подмићивање бирача, дупли бирачки спискови, гласачи из Републике Српске и организована машинерија обележили су изборни дан у Београду, али и широм Србије.

У Београду је највећа излазност у претходних неколико изборних циклуса, а сва раније истраживања јавног мњења потврђују да опозиција има велике шансе да већину у главном граду. Због тога власт не преза од бројних неправилности, што уједно представља последњи трзај да задржи иначе „танку“ већину у Београду.

Оваква груба кршање изборних правила можда су и последњи „појас за спасавање“ власти у Београду која из месеца у месец бележи мању популарност.

Опширније прочитајте у посебној вести.

19:04

У још једном месту у Београду не траже личне карте

У београдском насељу Рупчине, код Беле воде, наш читалац јавља да на бирачком месту не траже личну карту.

„Нас троје смо изашли и никоме од нас нису тражили личну карту“, навео је он.

19:01

На Калуђерици нуде новац за гласање

Како јавља наш читалац, неколико људи у кругу Основне школе „Алекса Шантић“ на Калуђерици, од 100 до 150 метара од изборног места, нуде од 3.000 до 5.000 динара за „инстант помоћ“ при гласању.

„Брзо се премештају са локације на локацију, али сам чуо од неколико људи у реду за гласање да су их пресретали“, навео је наш читалац.

18:58

На Вождовцу школски комбо довози људе на гласање

Организација „Еко стража“ објавила је снимак на ком се види како жути комби довози гласаче на гласање.

Снимак је забележен у Војводе Степе код броја 412.

18:51
Највише бирача изашло у овим местима у Србији
Укупна излазност на ванредним изборима 2023. до 17 сати износи 47,2 према подацима Цесид-а, а Градске изборне комисије су објавиле податке по градовима у Србији.

У Краљеву је, према подацима ГИК-а, до 16 сати на биралишта изашло 38,65 одсто уписаних бирача. У Крушевцу је изашло 47,7 одсто, у Новом Пазару 42,36 одсто, а у Трстенику 42,8 одсто уписаних бирача.

Опширније читајте у посебној вести.

18:47
Тешке неправилности на изборима у Вршцу, чека се полиција
Непозната жена ушла је на бирачко место у Вршцу и убацила у кутију бирачки листић са другог места, јављају читаоци портала Нова.рс.

Контролори су покушали да је спрече, али нису успели, те су позвали полицију.

Како јављају читаоци нашег портала, на бирачко место у Гимназији „Борислав Петров Браца“ у Вршцу ушла је непозната жена која је у кутију убацила најмање један попуњени бирачки листић који је донела са другог места.

„Појавила се ниоткуда и убацила листић који је донела са собом, иако су присутни контролори покушали да је спрече“, јављају наши читаоци са лица места.

Опширније читајте у посебној вести.

17:54
На гласачком месту на Врачару не траже личну карту
Читатељка портала Нова.рс пријавила нам је вечерас неправилност на бирачком месту број 36 у Основној школи „Јован Миодраговић“ у београдском насељу Врачар.

Како нам је казала, њој нико није тражио идентификациони документ, а када их је питала за то рекли су јој како им не треба.

17:47
„Због велике излазности председници бирачких одбора широм Србије добили налог из СНС да не пуштају више од троје грађана у салу“
Како јавља мрежа контролора ПОКС, на бројним бирачким местима широм Србије председници бирачких одбора су због велике излазности добили налог из СНС да не пуштају више од троје грађана у салу за гласање како би успорили процес и натерали грађане да одустану од гласања због чекања у реду.

На бирачком месту број 8 у Футогу аутобусом са фотографије у прилогу је довезено 50 грађана ромске националности којима је омогућено гласање са неисправним документима и чији прсти нису обележени спрејем што им може омогућити да гласање понове и на неком другом бирачком месту.

ПОКС позива грађане да упркос опструкцијама и неправилностима истрају у намери да гласају и искажу своју слободну вољу.

17:38
ЦЕСИД објавио неправилности: Притици на бираче, непрскање спреја, породично гласање…
У периоду од 14.00 до 17.00 часова посматрачи ЦЕСИД-а су уочили неправилности на бирачким местима.

– Учестало непоштовање процедура од стране чланова бирачког одбора на већем броју бирачких места (Чачак 20 и Сомбор 21 – лампа није радила док је гласало неколико бирача, Гроцка 8 – бирачи су гласали без провере идентификационих докумената);
– На неколико бирачких места бирачи су гласали без да им је прст био обележен спрејом;
– Присуство пропагандног материјала на бирачким местима;
– На неколико бирачких места посматрачи су приметили мали број присутних чланова бирачких одбора на бирачким местима;
– Породично гласање;
– Потписивање бирача на погрешно место у изводу из бирачког списка;
– На бирачком месту 198 у Новом Саду испред бирачког места уочено је вршење притиска на бираче;
– На бирачком месту 19 на Врачару бирачу није гласао јер је на његовом месту већ био неко потписан.

17:33
Приговори грађана код Вршца
Наша читатељка из села Уљма код Вршца, која је гласала око 17 часова гласала, казала нам је да је на једном бирачком списку била потписана, а на другом није.

17:31
Фантомски гласач у Бечеју
Како јавља наша читатељка из Бечеја која већ, како је навела, 40 година живи на својој адреси у том месту и последњих неколико година добија позив за гласање на овој адреси за особу која, како је навела, не живи на тој адреси.

Фото:Приватна архива
17:20
ПОКС: Контролори СНС-а имају упутства да не потписују записнике док не добију одобрења из странке
Покрет обнове Краљевине Србије ће тражити од РИК да испита регуларност рада контролора владајуће странке који имају упутства да не потписују записнике са бирачких места док не добију одобрења из СНС.

Таква упутства ПОКС сматра директним кршењем изборног законодавства која доводе у сумњу регуларност избора.

17:14
Људи са списковима у аутомобилу у Панчеву

На друштвеним мрежама објављен је и видео особа које у аутомобилу имају списак бирача.

„Шта радите“, упитао је суграђанин који је снимио мушкарца и жену у аутомобилу са списковима.

„Ево чекамо“, одговорио је он.

„Какви су вам то спискови“, упитао је он.

„За гласање“, одговорио је он.

А на питање мушкарца који је снимао да ли је по закону то што раде, мушкарац у аутомобилу је одговорио да не знају.

16:51

„Нису ми тражили личну карту приликом гласања!“

Једна читатељка Нова.рс пријавила нам је да јој на бирачком месту 10 у ОШ „Вук Караџић“ у Сурчину нису тражили личну карту приликом гласања.

„Нису ми тражиле личну карту, а позив за гласање су бациле у корпу за отпатке. Покушале су да подметну мој потпис на место друге особе. На моје инсистирање да се сложе моји подаци и бирачки списак, коначно сам ставила потпис поред свог имена. Такође сам прметила да је један бирач грешком убацио жути листић у гласачку кутију са белим листићима“, дојавила нам је ова читатељка из Сурчина.

16:21

Гласање за београдске лисе у Новом Саду

Једна читатељка указала нам је на потенцијалну неправилност у Новом Саду, приликом гласања њене пријатељице.

„Другарица је гласала на бирачком месту на Грбавици, Улица браће Рибникар. Нашла се испред, по њеним речима, сумњиве групе људи и њој су после потписа првог бирачког списка, дата два папира одмах у руке. А пошто је она мењала место гласања по месту боравишта, знала је да за покрајину не мозе да гласа и да није на том списку. Када је видела сиви папир, схватила је да је добила папир за Београд! Схватила је по томе сто је „Србија против насиља“ била под редним бројем 3″, навела је ова читатељка уз коментар да је случај пријавила.

15:39

Дупли спискови у Петроварадину

Особе које наводно воде дупле бирачке спискове уснимљене су и у Петроварадину, код бирачког места 44.

Како се може видети на снимку, непозната особа седи у возилу једног локалног такси удружења са лисом и телефоном у рукама.

15:38

Дупли спискови и куповина гласова у Ветернику

На налогу „Заједно! Нови Сад“ на друштвеној мрежи X објављен је снимак из Ветерника на ком су наводно особе које купују гласове и воде дупле спискове.

 

„Ту су стајали од 6.00 јутрос, док нису дошли посматрачи. Када су их посматрачи пријавили полицији, они су отишли“, наводи се у опису снимка.

15:32

ЦеСИД: Од 11 до 14 часова примећен наставак процедуралних грешака на бирачким местима

ЦеСИД је саопштио да је на основу информација добијених од посматрача, данас од 11.00 до 14.00 часова, на бирачким местима примећен наставак процедуралних грешака.

Како наводе, неправилности су да су се бирачи на неколико бирачких места потписали на погрешно место у изводу из бирачког списка и на више бирачких места примећене су грешке у спровођењу процедуре гласања од стране чланова бирачког одбора.

Цесид је објавио да је уочено фотографисање гласачких листића од стране бирача на више бирачких места, као и да је на бирачком месту 64 у Смедереву примећено гласање без провере УВ лампом, а да на том бирачком месту неки од чланова бирачког одбора не носе своје легитимације.

Даље наводе су са два бирачка места посматрачи ЦеСИД јавили да гласање ван бирачког места касни, јер нема довољно чланова бирачког одбора који би ишли на гласање ван бирачког места.

Породично гласање примећено је на више бирачких места, додају се у саопстењу.

ЦеСИД наводи и да је на бирачком месту у Бору (2) и Чачку (11) лице идентификовано на погрешном бирачком месту, а напрскан је спреј на кажипрст, да би бирачки одбор затим схватио да лице треба да гласа на другом бирачком месту, па је председник бирачког одбора дозволио да се жени изда потврда која се издаје члановима бирачког одбора који руководе спрејом.

У Раковици, наводи се у саопштењу ЦеСИД-а, на бирачком месту 67 примећено је организовано довођење бирача на биралишта, у Младеновцу на БМ 45 примећено је вршење притиска на бираче, а на Звездари на БМ 80 бирач није могао да гласа, јер је на његовом месту у изводу из бирачког списка већ био потписан неко други.

15:27

Дупли спискови у Браничеву

На бирачким местима 45 и 46 „Радна мала“ од стране посматрача примећена непозната лица која су, како је речено локалном порталу ебраницево.цом, водила дупле бирачке спискове.

„Испред бирачких места 45 и 46 „Радна Мала“, која су спојена, био је паркиран аутомобил у коме су била три мушкарца који су имали бирачке спискове и неког ко их је снабдевао неким папирима. Када сам изашла са тог бирачког места изашао је и неко из бирачког одбора, показао руком на нас и они су се удаљили са бирачког места“, испричала је за Е-Браничево Драгана Спасојевић, домаћи посматрач испред „Правац Европа“, са легитимацијом РИК-а.

Она је случај одмах пријавила полицији која је каже, после више од пола сата, дошла на ово бирачко место и није затекла паркирани аутомобил.

Како Е-Браничево сазнаје из ПУ Пожаревац, полицијски службеници су узели изјаве од посматрача и случај је потом прослеђен Основном јавном тужилаштву у Пожаревцу.

15:25

Активисти СНС звоне на врата Новобеограђана и питају да ли излазе на изборе

Корисница друштвених мрежа јавља да је у Улици Јурија Гагарина 190 управо виђено троје људи, наводно из Српске напредне странке, како звоне људима на врата и питају их да ли излазе на изборе.

14:59

Београђанин нападач на посматраче Црте у Оџацима

Због сумње да је учествовао у нападу на изборни мобилни тим Црте у Оџацима, полиција је данас привела Ј. М. (44) из Београда, којем је одређено задржавање до 48 сати и уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

 Шокирани смо и дубоко узнемирени чињеницом да су наши посматрачи нападнути у Оџацима где су им у дворишту полицијске станице непознати мушкарци палицама разлупали ауто. Такав случај нисмо доживели у 7 година посматрања избора.

Припадници Министарства унутрашњих послова брзом и ефикасном акцијом идентификовали су и довели у Полицијску станицу у Оџацима једну особу због сумње да је данас учествовала у нападу на мобилни тим Црте у овом граду, саопштио је МУП.

Ј. М. је осумњичен за кривично дело насилничко понашање и уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

14:57

Гласачи у Сремчицу стижу у жутом комбију

У Сремчици, испод дома здравља, где се налазе два бирачка места, уочена је група људи која је довезена на гласање у више жутих комбија, јавља нам једна читатељка.

„Комби само довози нове присталице, а пре пола сата их је било педесетак“, навела је наша читатељка уз фотографију коју нам је послала.

14:55

ССП: Нашли чланови РИК нападнути у Арени

Странка слободе и правде објавила је на свом налогу на друштвеној мрежи X да су њихови чланови РИК-а отишли у Арену да провере на који начин СНС разврстава гласаче из суседних земаља, а који гласају у Београду. Том приликом, како су навели, су и физички нападнути, а полиција се чека.

14:22

Људи из црног „мерцедеса“ броје гласаче испред бирачког места у Нишу

У Нишу, испред бирачког места број 16, ОШ „Цар Константин“, цело преподне стоји црни „мерцедес“ са два старија мушкарца који имају спискове, константно су на телефону и колико сам могао да приметим, броје људе који улазе и излазе, јавља нам читалац из Ниша.

„Такође, приметио сам минимум седам, осам аутомобила са албанским таблицама по граду, сто је иначе до данас била реткост“, наводи овај Нишлија.

14:21

Без свих изборних листа на гласачким местима

На гласачком месту на Бановом Брду, вртић Свети Сава, на улазу на бирачко место, где људи чекају да би ушли да гласају, истакнут је списак одборника Српске напредне странке.

Читаоци нам јављају да је таква ситуација и у вртићу Бамби на Чукарици, где су истакнуте изборне листе Александар Вучић – Београд не сме да стане и Ивица Дачић, премијер Србије.

14:14

Наводни дупли бирачки спискови у Крагујевцу

Група људи, за коју се сумња да у рукама држи дупле бирачке спискове, уснимљена је у Ердоглији у Крагујевцу, а снимак је објављен на друштвеној мрежи X. Када су видели да их грађанка снима, ове непознате особе су покушале да побегну покривајући лице папирима.

14:08

Полиција о нападу на посматраче ЦРТА

Припадници Министарства унутрашњих послова брзом и ефикасном акцијом идентификовали су и довели у Полицијску станицу у Оџацима једну особу због сумње да је данас учествовала у нападу на мобилни тим Црте у овом граду.

У сарадњи са надлежним тужилаштвом у току је даљи рад на утврђивању свих околности и чињеница овог догађаја.

Припадници МУП-а интензивно прате све активности данашњег дана и предузимају све мере и радње из своје надлежности како би очували јавни ред и мир током изборног дана у Републици Србији.

Министарство унутрашњих послова позива све учеснике у изборном процесу да се понашају у складу са изборним законима.

14:07

Неправилности на гласању у Шапцу

Један наш читалац јавио је да је приметио неправилност на бирачком месту 20 у Шапцу, када је дошао на гласање.

„Приликом гласања господин који треба да напрска спреј на прст моје руке (у ланцу се налази одмах пошто се гласач потпише у списак) то толико стручно ради да прска по столу уместо по прсту. На моје инсистирање да лепо попрска прст, не жели да комуницира. Тек када сам га довео у непријатну ситуацију и почео да се дерем на њега, он ми је попрскао прст десне руке. Иза њега не постоји завршна провера у ланцу да види да ли под УВ светлом заиста се оцртава да је гласач обележен, тако да поред овог господина ви комотно можете доћи поново са чистом руком и контролна лампа која је прва у ланцу провере вас неће регистровати“, јавио нам је читалац.

14:02

Гласачи из Републике Српске масовно пристижу испред Арене

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић обајвио је на мрежи „Икс“ да су њихови чланови открили место у Штарк арени где се довозе гласачи из Републике Српске, како би гласали у Београду.

13:39

Љутовац уснимио куповину гласова у Батајници

Милан Љутовац, одборник коалиције “Морамо” у београдској скупштини и председник покрета „Избор за нашу општину – Батајница“ уснимио је данас куповину гласова у Батајници, а потом снимак објавио на својим друштвеним мрежама.

„Добар дан, срећан рад! Милан Бојовић ме послао, јел код вас? Каже за глас, да код вас могу да се јавим“, чује се како аутор снимка пита окупљене грађане, а потом дискутују о износу који је договорен за гласање.

13:18

РИК: Приведени нападачи из Оџака

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић саопштио је да су особе које су напале посматраче ЦРТА приведене.

Димитријевић је оштро осудио овај инцидент.

13:15

„Милош из СНС ме питао да ли сам гласао“

Читатељ Нова.рс пријавио је да је данас узнемираван од стране особе за коју тврди да га је позвала у име Српске напредне странке.

„Данас у 12:36 позвало ме је лице које се представило као Милош испред СНС-а и распитивао се да ли сам био да гласам и да ли би, ако нисам, дао подршку Александру Вучићу? Рекао сам му: Одакле вам мој број и како знате моје име и презиме, на шта сам добио одговор: Из Випа (мислећи вероватно на А1 провајдера). На то сам рекао: Само секунду, да укључим снимање разговора, а дотични је прекинуо везу. По мом мишљењу ово је озбиљно застрашивање јер ја сад не знам по каквим све евиденцијама мене води власт“, навео је овај грађанин.

13:10

Читатељка: На бирачком месту гласање без личних карата

Једна читатељка, која је замолила да остане анонимна, пријавила нам је да је на бирачком месту број 77 у ОШ „Павле Савић“ у Београду приметила неправилности приликом гласања.

„Чланови бирачког одбора нису никоме тражили личне карте, већ само позиве за гласање. Нико од контролора се није бунио због тога, а очигледно је у питању превара“, навела је читатељка уз молбу да јој не објављујемо име.

13:06

Довођење гласача из Нове Вароши на београдско биралиште

Још један случај организованог довожења на гласање уснимљено је у Београду. Како наводи аутор снимка, који је објављен на друштвеним мрежама, гласачи су довезени са комбијем регистарских ознака Нова Варош.

13:02

Непознате особе обилазе грађане са списковима

Снимак на ком се виде двојица непознатих мушкараца како обилазе грађане у својим становима са списковима, објавила је једна корисница на друштвеној мрежи X.

„Да ли знате да је то што радите незаконито? Да ли знате да су било какви спискови забрањени? Како се зовете? Сад ћу да зовем полицију“, чује се како жена говори двојици мушкараца које је уснимила у својој згради.

12:51

Фотографисање гласачког листића

Једна корисница друштвених мрежа уснимила је младића како фотографише гласачки листић. Није прецизирано где је ова сцена забележена.

„Много је страшно кад дозволиш себи да имаш 20 година и да се продајеш за 4.000 динара. Јадно, тужно и страшно“, гласио је њен коментар.

12:47

Бојник: Расправа и претње члану бирачког одбора

Вербална расправа и претње једном од чланова бирачког одбора, пријављене су полицији и изборној комисији са изборног места у селу Косанчић у општини Бојник.

Представници опозиције кажу да су њиховог члана након расправе „хтели да бију чланови СНС-а“, а председник Изборне комисије у Бојнику Небојша Станковић потврђује да је до инцидента дошло.

„Обавестили су ме да је једном члану комисије прећено и да је обавештена полиција. Не знам исход, још немам извештај“, каже Станковић за Јужне вести.

Каже и да на том бирачком месту постоје тензије између опозиције и владајућих структура, а из полиције кажу да је и њима инцидент пријављен.

„Имамо пријављен догађај, полиција је урадила све што треба и обавештено је Тужилаштво“, кажу у полицији.

12:44

Весечиновић: Код „Арене“ довозе гласаче из Републике Српске

Посланик Јанко Веселиновић објавио је на свом X налогу да се код београдске „Арене“ налази место где се довозе гласачи из Републике Српске како би гласали у Београду. Уз ту тврдњу, објавио је и неколико фотографија и видео снимака.

12:39

„Да ли је ово Савски венац или Нови Београд“

Странка слободе и правде објавила је на својим друштвеним мрежама снимак жене која је, како су навели, дошла да гласа у Београду и пита: „Да ли је ово Савски венац или Нови Београд“, и то на бирачком месту 1 у Угоститељској школи, у Југ Богдановој улици

Жена која је дошла да гласа у Београду пита да ли је ово Савски венац или Нови Београд и то на бирачком месту 1 у Угоститељској школи, Југ Богданова?

„Молим вас изађите на изборе у што већем броју да о нашем граду не би одлучивали они који ту не живе и који Београд не знају!“, навели су.

12:08

ЦРТА: Наши посматрачи нападнути у Оџацима

Тим Цртиних посматрача нападнут је у Оџацима након што су забележили могућу изборну корупцију, тј. да је са бирачког места изнесено више десетина гласачких листића и однесено у страначке канцеларије прекопута биралишта. Пошто су наши посматрачи из мобилног тима кренули ка полицији да пријаве спорни случај, приметили су да њихов аутомобил прати једно возило. У дворишту полицијске станице из тог возила су изашли непознати мушкарци и палицама разлупали аутомобил Цртиних посматрача. Нападнути посматрачи у полицији дају изјаву о инциденту.

Апелујемо на државне органе да заштите безбедност како бирача тако и посматрача и да омогуће да се изборни дан одвија у миру и без тензија. Чињенице да су већ током преподнева наши посматрачи нападнути изазива стрепњу, саопштили су.

Осим у Оџацима, потенцијални случајеви корупције забележени су и у Рушњу, општина Чукарица, и на Новом Београду – у питању је групно довођење бирача, којима су по изласку са бирачког места даване коверте, што изазива сумњу у куповину гласова.

Испред неколико бирачких места у Београду посматрачи су забележили вођење паралелних спискова, као и организовано довођење група бирача на гласање.

Иначе, на укупно 17 бирачких места (8 у Београду и 9 у Србији) бирачки одбор није дозволио Цртиним посматрачима да посматрају отварање бирачких места, али је након интервенције Републичке изборне комисије даље посматрање омогућено.

Иако је отварање бирачких места протекло углавном мирно и у складу с процедурама, 9 одсто бирачких места у Србији и у Београду отворено је са закашњењем. На значајном броју бирачких места у Србији (19 одсто) приликом отварања бирачких места нису били присутни сви чланови сталног састава бирачких одбора, а у Београду на скоро четвртини бирачких места (23 одсто).

Такође, забележено је да у Србији 3, а у Београду 5 одсто бирачких места није било припремљено у складу с прописаним процедурама. На нешто више од 2 одсто бирачких места у Београду гласачке кутије нису били показане првом бирачу пре него што су запечаћене. Вреће с изборним материјалом биле су осигурана затворницом приликом пријема на скоро свим бирачким местима, како у Србији тако и у Београду.

11:57

Инцидент у Зрењанину: Жена фотографисала листић пре убацивања у кутију

Неправилност на бирачком месту 32 у Зрењанину једна корисница друштвених мрежа објавила је на свом X налогу.

„Млађа женска особа прво сликала листић, па убацила два листића у кутију. Контролори реаговали. Позван полицијски инспектор, пред којим је признала да је натерана са фотографише. Кршење закона- нарушавање тајности гласања“, навела је.

Поред тога, један читалац нам је јавио да је такође у Зрењанину, на бирачком месту 66, Месна заједница Доља, покушана малверзација са бирачким списком. Наиме, како је објаснио, појавила се особа са спиком за гласање ван бирачког, на ком се налазило 24 особа.

Случај је пријављен изборној комисији.

11:54

Еко Стража: Комби довози људе на гласање у Војводе Степе

Еко Стража објавила је на својим друштвеним мрежама да је група грађана на бирачком месту у Улици војводе Степе у Београду довезена на гласање мини-бусом.

11:50

Непознате особе пописују за кога су Панчевци гласали

Репортери портала Нова.рс фотографисали су данас у Панчеву групу људи како грађанима долазе на врата и питају за кога су гласали. Ове непозанте особе у рукама су имале папире у које су највероватније убележавали њихове одговоре. Видевши да их наш сниматељ фотографише, ове особе су се ужурбано удаљиле са лица места.

11:47

ЦеСИД: Од 9ч до 11ч више од 70 неправилности

Од 9ч до 11ч посматрачи ЦеСИД-а су приметили више од 70 неправилности:

Учестало фотографисање листића од стране бирача

Убацивање листића у погрешне кутије, на више бирачких места;

Процедуралне грешке од стране чланова бирачког одбора

Присуство пропагандног материјала на бирачком месту;

На бирачком месту 46 у Чачку – Гласач са инвалидитетом није могао да приступи бирачком месту затим су му чланови бирачког одбора му изнели напоље листић да гласа, уместо да је лице тражило гласање ван БМ

Чланови бирачког одбора не носе акредитације – Барајево 11

Бирачко место Прокупље 2 – Два бирачка места у истој просторији нису физички одвојени. Гласачки листићи су убацивани у кутију за погрешно бирачко место.

Бирачко место 15 Кикинда и 83 Палилула – примећено је организовано довођење бирача на бирачко место истим аутомобилом

Породично гласање на неколико бирачких места

Стари град 53 – На гласање ван БМ отишла само 2 члана и из исте листе

Суботица 82 – Примећено вођење паралелне евиденције

11:45

ЦеСИД: Три особе гласале у Баточини на локалним изборима иако нису биле уписане у списак

Три особе су на бирачком месту 2 у Баточини, гласале и на локалним изборима иако нису биле уписане у извод из бирачког списка за локалне изборе већ само за парламентарне, објавио је ЦеСИД на друштвеној мрежи X.

11:42

ЦеСИД: Могућ притисак на бираче у Земуну

Испред бирачког места 75 у Земуну примећена је група људи са индицијама да се врши притисак на бираче, објавио је ЦеСИД на свом X налогу.

11:41

Фотографисање личних карата у Земуну

Један читатељ јавио је да се на гласачком месту на Плавим Хоризонтима, у општини Земун, појединим грађанима фотографишу личне карте пре уласка на гласачко место.

11:39

Читатељка Нова.рс: На списку име мог покојног брата

Једна читатељка пријавила нам је да је на гласачком месту у гимназији у Земуну, иако није стигао гласачки листић, ипак у списку било име њеног брата, који је преминуо још 2005 године.

„На прошлим изборима га није било у списку. Братова супруга је ставила примедбу контролорима и питала како је то могуће. На њен захтев, сачињена је примедба коју је потписала. Ипак, да ли је тиме грешка исправљена или ће се он ипак евидентирати као неко ко је гласао. Ово због тога што она није добила копију тога што је потписала“, навела је читатељка.

11:27

Дупли бирачки спискови и довожење гласача комбијима у насељу Горица

На друштвеним мрежама појавила се фотографија из насеља Горица, где је један корисник наводно приметио организовано довођење гласача комбијем и особе које наводно држе дупле спискове.

11:21

Еко Стража: Организовано довођење на гласање

Еко Стража објавила је на свом порталу на друштвеној мрежи X да у 22. октобра у Земуну човек доводи људе на гласање који, како се наводи, не знају „ни где су дошли, ни где се гласа“.

Такође, Еко Стража је објавила да су гласачи на Бежанијској коси довезени са три мини-буса, док су поједини грађани коментарисали како су ова возила примећена и приликом претходних избора.

11:17

Портал 021: Паралелни спискови у Ковиљу поред Новог Сада

Портал 021 добио је од грађана фотографије на којима се виде особе које воде паралелне бирачке спискове код бирачких места у Основној школи „Лаза Костић“ у Ковиљу поред Новог Сада.У једном случају виде се људи крај отвореног гепека у којем се налази више спискова.

„Паркирано је пет аутомобила и ‘најнормалније’ имају листе и воде евиденцију“, рекао је један мештанин за 021.

Како је наведено, случај је пријављен надлежнима.

11:08

Младић фотографише гласаче на Видиковцу

Наши читаоци јављају и да је на бирачком месту 41 у Основној школи „Бранко Ћопић“ на Видиковцу, око 10.00ч примећен младић како фотографише гласаче док попуњавају листиће.

11:02

РИК: Апсурдне, срамне и неосноване тврдње о притиску на бираче

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић демантовао је данас да се на бирачким местима на Новом Београду и Старом граду врши притисак на бираче, а посебно „неосноване и срамне тврдње да је примећен тежак облик изборних неправилности“.

„Апсурдни су наводи да се на бирачким местима на Новом Београду и Старом граду врши притисак на бираче, а посебно неосноване и срамне тврдње да је примећен тежак облик изборних неправилности“, саопштио је Димитријевић.

Димитријевић је још једном подсетио да гласање на свим бирачким местима спроводе бирачки одбори, које, поред сталног састава, чине и представници свих подносилаца изборних листа, којих на бирачким местима има укупно 148.987.

„Након контроле коју је Републичка изборна комисија спровела, утврђено је да на бирачком месту 46, општина Стари град, постоји контролни листић, попуњен у складу са прописима“, навео је председник РИК.

11:01

ГИК: Потпуно нетачни наводи о неправилностима на бирачким местима у Београду

Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је данас да су потпуно нетачни наводи појединих медија о неправилностима на бирачким местима у Београду.

Како наводи ГИК, у тим медијима се тврди да је „започето гласање, а да нису биле запечаћене гласачке кутије, као и да пре тога није убачен контролни лист“.

„Све бирачке кутије су пре почетка гласања запечаћене и у исте је стављен правилно попуњен контролни лист“, наводи ГИК.

Такође ни од једног бирачког одбора са територије Новог Београда, ГИК није добио информацију о неправилностима на самим гласачким местима, као ни око бирачких места.

11:00

Проблеми на бирачком месту у Земуну

Како нам јављају читаоци, у Основној школи „Сутјеска“ у Земуну у 10.00х су већ редови, а једна читатељка је приметила да се група гласача домунђава са члановима бирачког одбора.

„Треба забранити задржавање на бирачком месту онима који су већ гласали и мувају се ту, а да не раде у бирачком одбору“, казала је за портал Нова.рс.

10:53

ЦеСИД: Убацивање додатних листића у гласачку кутију

ЦеСИД је на свом X налогу објавио да је њихов посматрач приметио убацивање додатних листића у гласачку кутију од стране чланова бирачког одбора на бирачком месту 187 Лесковац.

10:51

Аутомобил у ком се наводно исплаћује новац у Земуну

Један корисник друштвених мрежа тврди да је уснимио аутомобил у коме се наводно исплаћује новац гласачима испред Основне школе „Сутјеска“ у Земуну.

10:50

Представници опозиције прекинули „бугарски воз“ у Краљеву

У Краљеву на бирачком месту у Основној школи „Светозар Марковић“ представници опозиције су прекинули „бугарски воз“ који је оргнизовала владајућа странка. Њихови гласачи су на улазу добијали попуњени гласачки листић, а враћали празан, кажи чланови одбора за Нова.рс.

10:46

Организовано довођење гласача из Панчева

Један корисник на друштвеним мрежама уснимио је код основне школе у београдском насељу Јајинци групу грађана која је наводно доведена из Панчева на гласање. На његово питање како долазе из Панчева на гласање у то насеље, углавном су окретали главу. Како је све изгледало, погледајте на снимку испод:

Јутрос ОШ Јајинци.

10:40

Организовано довођење гласача у Панчеву

На бирачком месту у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Панчеву један корисник друштвених мрежа приметио да је група грађана организовано довезена на гласање.

Добро јутро.