Прочитај ми чланак

Завршени шиптарски локални избори, Хашим Тачи, Друга Србија и ЕУ задовољни (Видео)

0

taci koha

Завршен је други круг шиптарских избора на окупираним територијама, Хашим Тачи, ЕУ и српски издајници су задовољни резултатима, и ако је излазност изузетно ниска.

Амбасада САД у Београду честитала грађанима на окупираним територијама који су у недељу изашли на шиптарске изборе како би осигурали да се и њихов глас чује у демократским процесима.

Правно-политички савет Привремене скупштине АП Косова и Метохије најавио кривично гоњење свих који покушају да организују или изврше примопредају власти на северу КиМ на основу резултата шиптарских избора.

Тзв. бриселски споразум није део правног поретка Републике Србије, те сходно томе, никог правно не обавезује, нити штити. Наиме, не ради се о закону, нити о било ком другом општем правном акту, а ни о потврђеном међународном уговору који би могао бити део правног поретка Републике Србије. Тзв. бриселски споразум никад није објављен па самим тим није ни могао ступити на снагу, у смислу одредбе чл. 196 ст.1 Устава. Он правно не постоји. – Стога смо дужни да упозоримо да ће против сваког ко буде учествовао у примопредаји општинске власти у четири општине на северу АП КиМ „победницима“ на нелегалним сепаратистичким „локалним изборима“ од 3.11, 17.11. и 1.12.2013. бити поднета кривична пријава за дела која се могу подвести под дефиницију велеиздаје.

„Овим изборима се конституише јединствен систем локалне власти на окупираној територији Космета. То је изузетно важно за све Србе, и оне који су добијали новац из Београда и оне који су раније ушли у систем. Тиме се шири суверенитет Косова на целу територију и чини географски оквир, јер се прави систем за изградњу општина, али и услов за заокруживање шиптарских институција“, рекао је Јањић из странке „Активна Србија“, уз оцену да ово није пут на спречавању даљег развоја НАТО шиптарске квази државе, него пут нормализације који води на успостављање мирољубиве коегзистенције два ентитета.

Резултати говоре да је Грађанска иницијатива „Српска“ победила на шиптарским изборима у девет од десет општина. Све оне требало би да формирају превару звану „заједница српских општина“, као део потписаног издајничког Бриселског споразума. У Косовској Митровици, за коју се спекулише да би могла да постане административни центар будуће заједнице, кажу да најпре морају да се формирају општине, а да ће се о статуту, органима и финансирању заједнице тек одлучивати.

 Крстимир Пантић каже да ће разговарати са свима, са албанским партијама, али и либералима који седе у влади Хашима Тачија да би направио одборничку већину у шиптарскиој Скупштини Косовске Митровице.

Посланица Јединствене српске листе у Скупштини Окупираних територија Рада Трајковић не слаже се да би било добро решење да седиште ЗСО буде у Митровици. „Нико се не бави темељно тиме”, рекла је она и додала да северна Митровица „није самосталан град, него део града”, за разлику од других српских општина „које су територијалне целине”.

Хашим Тачи оценио је да су локални избори на окупираним територијама доказали високу политичку и демократску еманципацију грађана Шиптарске државе. „Одржавања слободних, фер и транспарентних избора, који су организовани са највишим међународним стандардима, добар је сигнал који је са Косова послат демократском свету, пријатељима и онима који подржавају демократске процесе на Косову”, рекао је Тачи, а преноси Бета.

Брисел је задовољан што је други круг избора прошао „глатко” и ишчекује званичан извештај европских посматрача, рекла је Танјугу Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Амбасадорка САД на Окупираној територији Трејси Џекобсон честитала је јуче грађанима Окупираних територија и шиптарским властима као и међународним организацијама и посматрачима на успешно спроведеним локалним изборима, преноси Бета.

Тачијеви хулигани напали новинаре
Након завршетка гласања у селу Пасјане, у недељу 1. децембра, хулигани су упали у аутомобил РТВ Пулс, поломили и однели камеру и снимљени материјал, а сниматељ је у нападу задобио тешке телесне повреде. „Чувар Општине Владан Аксић ударао је сниматеља Станковића, а онда су му се придружило још неколико особа. Пребијени сниматељ је заједно са ТВ екипом случај пријавио Шиптарској полицији, која их је потом без икаквог разлога задржала у станици, док нападачи нису ни приведени ни саслушани“, каже се у саопштењу УНС и ДНКиМ.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) саопштили су да су активисти Самосталне либералне странке (СЛС) напали камермана Марка Станковића и новинаре РТВ Плус док су снимали прилог о инцидентима на изборима у селу Пасјане код Гњилана.

„УНС и ДНКиМ захтевају моменталну реакцију надлежних и хитно кажњавање починилаца овог вандалског акта, како би се сузбила атмосфера линча која према новинарима и медијима у Општини Партеш – Пасјане влада већ неколико месеци“, наводи се у саопштењу новинарских друштава.

petar-petkovic-1

ДСС: Срби нису признали косовске изборе и независност
Демократска странка Србије оценила је да су неизласком на локалне изборе на окупираним територијама Срби показали да не признају једногласно проглашену независност те територије. „Српски народ је јасно показао да ово нису његови избори и да не признаје лажну државу Косово. То су били избори по законима непостојеће државе, и по њиховим подацима у Косовској Митровици је изашло мање од 15 одсто бирача”, рекао је портпарол ДСС Петар Петковић, преноси Бета.

Петковић је оптужио власт у Београду и да после објављивања резултата тих избора „слави убијање и уништавање сопствене државе“ оценивши да то нико пре актуелне власти није радио. Портпарол ДСС-а сматра и да је српски народ на КиМ показао да то нису били његови избори, да поштује Устав и законе Србије а не лажну државу Косово и њен устав.

 СРС : Ово данас нису били никакви избори, већ фарса
„За нас данас није било никаквих избора, српски народ је још 3. новембра рекао своје мишљење о тим лажним изборима, тако што је их је на северу Косова бојкотовао великом већином . Небитно је да ли ће данас они да прогласе да је победио Крстимир Пантић или Оливер Ивановић, када и један и други су изабрани на изборима такозване лажне државе „Косово“ супротно Уставу Републике Србије.

Данас смо били сведоци да се српска сиротиња уценама, силом и подмићивањем тера на гласање, само да би издајничка власт у Београду могла да испуни обећање дато Бриселу, да ће интегрисати Србе у оквире лажне државе „Косово“. Ми ћемо наставити да се боримо за суверенитет Србије на Космету, а људи који седе у садашњој власти ће једног дана морати да одговарају пред судом за издају српског народа, и кршење Устава Републике Србије.“ рекао је Добросав Добрић, потпредседник Скупштине Косова и Метохија