Прочитај ми чланак

Завршени разговори Дачић – Тачи: Албанци добијају телефонски број (Видео)

0

Dacic Taci trgovina organa

(Агенције)

Председник Владе Србије Ивица Дачић и Хашим Тачи постигли договор о струји и телекомуникацијама, саопштила Кетрин Ештон после трилатералног састанка у Бриселу.

„Састала сам се данас у Бриселу са премијером Дачићем и представником косметских Албанаца,Тачијем, како бисмо наставили разговор о примени договора из априла. Они су постигли договор о струји и телекомуникацијама“, наводи се у саопштењу после састанка.

Када је реч о новембарским окупаторским шиптарским локланим изборима на Косову и Метохији, Ештонова је рекла да је сагледан напредак постигнут до сада и да су неке важне одлуке донесене како би се обезбедили фер избори, са максималном могућом излазношћу.

Премијер Дачић и Тачи су се договорили да се Радна група за изборе, на чијем челу је ОЕБС, састане поново наредних дана, како би одлуке донесене вечерас биле примењене у што скорије време, каже се у саопштењу.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Дачић је после разговора с Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон истакао да ће Приштина испунити све на шта се обавезала у припреми окупаторских шиптарских избора на Космету и нагласио да ће изборни листићи бити „статусно неутрални“.

“Србија је испунила све своје обавезе и више ништа не може да нас спречи да у јануару, или чак и раније почнемо преговоре о придруживању са ЕУ“, рекао је Дачић новинарима по завршетку 16. рунде разговора са  Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

Када је реч о локалним изборима на Косову и Метохији, Дачић је рекао да је договорено да ће Срби имати своје представнике на бирачким местима и да ће бити омогућено да се Срби региструју у бирачке списове.

Што се тиче питања назива јединствене српске листе на коју је Приштина имала примедбе због речи Србија, Дачић је рекао да је то мање битно од тога да се избори добро организују и да што више Срба на њих изађе.

“Није то једина листа, постоји листа која се зове Црна Гора“, навео је Дачић.

 Dacic Taci

Према његовим речима, договори који су вечерас постигнути по питању струје и телекомуникација за сада неће имати никакве последице по српско становништво на Космету.

“Мобилни оператери ће наставити да раде, а телефонски позиви између Косова и централне Србије, наплаћиваће се као и до сада као локални, а не међунардни позиви, и тако ће бити све до расписивања тендера који је најраније могућ 2015.  У наредним месецима ће се договорити начини и модалитети по којима ће међународна телекомуникациона унија доделити на коришћење Косову троцифрени број.„, нагласио је премијер.

Премијер Србије је навео да се ситуација са снабдевањем електричном енергијом неће мењати у догледно време, а да су имовинска питања, за сада, остављена по страни.

„Све ће остати исто. Трудили смо се да нашем народу, који иначе тешко живи, не отежамо додатно“, рекао је Дачић.

Српски премијер је најавио да ће следећа рунда бриселског дијалога бити одржана тек након локалних избора на Космету, који су заказани за 3.новембар, али да ће се разговори наставити на нивоу радних група.

Дачић је нагласио да је српска страна у потпуности заштила свој државни и национални интерес, и позвао Србе на Космету да у што већем броју учествују на новембарским изборима.

Премијер је подсетио да су у данашњој рунди дијалога учествовали он и потпредседник владе Александар Вучић.

Тачи је новинарима, након састанка, рекао да су се две стране, када је реч о локалним изборима на Косову и Метохији заказаним за 3. новембар, договориле да избори треба да буду добро организовани и да излазност треба да буде што већа.

Maja-Kocijancic-ketrin

„На састанку у оквиру дијалога у којем посредује ЕУ, постигнут је споразум о телекомукацијама и енергетици. О изборима: размотрен је остварени напредак“, навела је на твитеру портаролка Маја Коцијанчић.

Коцијанчић је навела да су се Дачић и Тачи договорили о радној групи за изборе којом ће председавати ОЕБС. Она је такође навела да су донели важне одлуке да би обезбдили правичне изборе, са најширим могућим учешћем.

Дијалог је почео билатералним сусретом високе представице ЕУ Кетрин Ештон са члановима београдског преговарачког тима који предводи председник Владе Србије Ивица Дачић.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон се потом састала с Хашимом Тачијем, а након билатералних разговора дијалог ће се наставити заједничким разговорима у току радне вечере.

Чланови београдског преговарачког тима нису се уочи почетка дијалога обраћали јавности.

Тачи: О свему што се тиче избора одлучиваће се у Приштини, а не у Бриселу
 Хашим Тачи данас је уочи билатералног састанака с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у Бриселу изјавио да у овој рунди преговора с Београдом очекује коначан договор о телекомуникацијама и енергетици.

Он је такође рекао да ће о питањима у вези с изборним листама за локалне изборе 3. новембра одлучити Централна изборна комисијна Косова.

Тачи, који је као теме разговора поменуо само телекомуникације и енергетику, тиме је одговорио на питање новинара како тумачи став високе представнице Кетрин Ештон да су припреме за изборе добро напредовале и да је то кључно за даљу примену споразума Београд-Приштина.

То је данас после почетка билатералног разговора са српским премијером Ивицом Дачићем и вицемпремијером Александром Вучићем истакла портпаролка високе представнице Маја Коцијанчић, која је подвукла да је кључно да избори на Косову буду припремљени у складу са европским стандардима.

Маја Коцијанчић је посебно подвукла да је средишња тачка данашње рунде дијалога управо постизање што веће сагласности око, према њеним речима, већ одмаклих припрема за локалне изборе.

Међутим, Тачи изјавио је уочи вечерашње рунде бриселског дијалога да ће се о листама за локалне изборе на Косову одлучивати у Приштини, а не у Бриселу.

„О свему што се тиче избора одлучиваће се у Централној изборној комисији у Приштини, а не у Бриселу“, рекао је Тачи новинарима улазећи у зграду Европске службе за спољне послове, чиме је директно демантовао тврдњу портпаролке високе представнице Маје Коцијанчич.

ЕУ: Долазак Вучића у Брисел корак ка договору Београда и Приштине
Учешће Александра Вучића у новој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу може допринети постизању договора за назив српске изборне листе, телекомуникације и енергију, оцењено у круговима ЕУ. Вучић је кључна политичка личност у Србији, те је његов долазак свакако од користи, кажу у Бриселу.

Рунда дијалога Београд-Приштина поподне у Бриселу треба да изнедри битне договоре за назив српске изборне листе, телекомуникације и енергију, чему може допринети и учешће потпредседника српске владе Александра Вучића, оцењено је у круговима ЕУ.

Постоје изгледи да премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи, заједно са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон остваре напредак око ових питања, а долазак Вучића је свакако од користи јер је он кључна политичка личност у Србији, речено је Бети у Бриселу.

ЕУ сматра да је брзо решавање преосталих отворених питања у примени споразума Београда и Приштине битно за доношење одлука унутар институција ЕУ око почетка преговора о чланству са Србијом, односно споразума о придруживању са Приштином.

Европска комисија увелико припрема годишње извештаје о напретку Западног Балкана, а опипљивији помак у нормализацији односа Београда и Приштине би осетно допринео коначној препоруци ЕК Савету министара и вођима Уније да се покрену преговори са Србијом.

Отуд у круговима Европске уније постоји нада да ће данашњи сусрет Дачић-Ештон-Тачи донети успех у даљем спровођењу споразума између Београда и Приштине.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон саопштила је да је напретком у припремама за изборе на Косову већ остварен помак у примени споразума о нормализацији односа две стране.

Кетрин Ештон је истакла да регистрација великог броја странака и група за општинске изборе представља „добре кораке који ће зајамчити одржавање поштених избора на којима ће учешће узети све заједнице на Косову“.

Реч је посебно о настојањима, што Брисел поздравља, да се обезбеди многобројно учешће косовских Срба на општинским изборима, јер на њима изабрани представници треба да омогуће формирање Заједнице српских општина (ЗСО), као кључне тачке споразума Београд-Приштина.

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД у Приштини указале су у посебном апелу да је такође важно зајамчити масовније учешће избеглих и расељених Срба.

(Агенције)